Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία

Απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την αναγνώριση των νόμιμων αρχών μετά τις τελευταίες εκλογές

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία
Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και 13 από τις 14 ένοπλες ομάδες στη χώρα, υπέγραψαν τη Δευτέρα μία συμφωνία με στόχο τον τερματισμό της εθνοτικής και θρησκευτικής σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ειρηνευτική ομάδας Ρωμαιοκαθολικών, «Sant Egidio», απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την αναγνώριση των νόμιμων αρχών μετά τις τελευταίες εκλογές.

Αυτή είναι η τελευταία από τις διάφορες ειρηνευτικές συμφωνίες υπογράφονται από ομάδες ανταρτών και της κυβέρνησης αφού ξεκίνησε η σύγκρουση.

Κλείσιμο
Το 2015, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ 10 ενόπλων ομάδων και το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ για την ειρήνη στην πρωτεύουσα, Μπανγκούι, απαιτώντας από αυτούς να παραδόσουν τα όπλα και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ετών από την έναρξη της σύγκρουση. Μια άλλη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπογράφτηκε το 2014 στην Μπραζαβίλ υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης. Ήταν όλα βραχύβια.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε στο χάος το 2013 μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελέκα  (Séléka).

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντεπίθεση ομάδων ενόπλων, αποκαλούμενων αντι-Μπαλάκα (anti-Balaka), που ανήκαν κατά κύριο λόγο στη χριστιανική κοινότητα της χώρας.

Τον περασμένο χρόνο η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διοργάνωσε γενικές εκλογές και μετέβη σε μια δύσκολη ειρήνη, σημαδεμένη από σποραδικά αλλά συχνά επεισόδια βίας περιορισμένης έκτασης. Από τον πόλεμο του 2014-2015 μεταξύ των ομάδων Σελέκα και αντι-Μπαλάκα, το ανατολικό μισό της χώρας έχει παραμείνει εκτός κυβερνητικού ελέγχου, ωστόσο ένα ασταθές καθεστώς επέτρεπε κάποια ομαλότητα για τον άμαχο πληθυσμό. 

Παρ’όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες, οι ομάδες πρώην Σελέκα (Séléka) και αντι-Μπαλάκα (anti-Balaka) έχουν διασπαστεί σε διαφορετικές και αόριστα συνεργαζόμενες ένοπλες παρατάξεις που σήμερα αντιμάχονται για τον έλεγχο της περιοχής, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης