Βίντεο: Πέντε νεκροί στο Μπαχρέιν από αστυνομική επιχείρηση εναντίον καθιστικής διαμαρτυρίας σιιτών

Βίντεο: Πέντε νεκροί στο Μπαχρέιν από αστυνομική επιχείρηση εναντίον καθιστικής διαμαρτυρίας σιιτών

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Η επιχείρηση αυτή, από την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, επέτρεψε, σύμφωνα με τις αρχές, τη διάλυση μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, του σεΐχη Ίσα Κάσεμ, η οποία διαρκεί μήνες

Βίντεο: Πέντε νεκροί στο Μπαχρέιν από αστυνομική επιχείρηση εναντίον καθιστικής διαμαρτυρίας σιιτών
Η αστυνομία άνοιξε πυρ χθες Τρίτη στο Μπαχρέιν για να διαλύσει συγκεντρωμένους διαδηλωτές, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, ένα γεγονός που αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ της σουνιτικής δυναστείας και της σιιτικής πλειονότητας των κατοίκων σε αυτή τη χώρα του Κόλπου, συμμάχου των ΗΠΑ.

Η επιχείρηση αυτή των δυνάμεων ασφαλείας, από την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, επέτρεψε, σύμφωνα με τις αρχές, τη διάλυση μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του πνευματικού ηγέτη των σιιτών, του σεΐχη Ίσα Κάσεμ, η οποία διαρκεί μήνες.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι διεξήχθη μια επιχείρηση στο χωριό Ντίραζ για τη διάλυση μιας καθιστικής διαμαρτυρίας υποστηρικτών του σεΐχη Ίσα Κάσεμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή για παράνομη συλλογή χρημάτων και ξέπλυμα χρήματος.

Το σημείο αυτό "είχε γίνει καταφύγιο ανθρώπων που καταζητούνταν για θέματα ασφαλείας και διέφευγαν τη δικαιοσύνη", πρόσθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Στη διάρκεια της επιχείρησης "πέντε θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ των παρανόμων" και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όπως και 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Υποστηρικτές του Κάσεμ πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Ντίραζ αφότου ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών έχασε την υπηκοότητά του τον προηγούμενο Ιούνιο αφού κατηγορήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικό ότι "καταχράστηκε τη θέση του για να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα (…) και υποκίνησε τη σύγκρουση μεταξύ των δογμάτων και σε βία".

Το μικρό βασίλειο του Μπαχρέιν, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, συγκλονίζεται από σποραδικές διαδηλώσεις μετά την καταστολή το 2011 ενός κινήματος αμφισβήτησης του οποίου ηγήθηκε η σιιτική πλειονότητα των κατοίκων, η οποία ζητεί εδώ και χρόνια από τη σουνιτική δυναστεία την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας.

Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται ότι κάνουν διακρίσεις εις βάρος των σιιτών και καταγγέλλουν τακτικά τις "επεμβάσεις" του σιιτικού Ιράν στις "εσωτερικές τους υποθέσεις".

Η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με πολλούς άραβες ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν.
Στην Ουάσινγκτον ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την "ανησυχία" των ΗΠΑ για την κατάσταση και "ζήτησε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση".

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ένας από τους νεκρούς διαδηλωτές, ο 39χρονος Μοχάμεντ Ζεϊνεντίν, δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας τραυμάτισαν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους και προχώρησαν στη σύλληψη 280. Η ΜΚΟ ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση "υπερβολικής βίας" εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης