Σλοβακία: Δύο ακροδεξιοί βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξτρεμισμό

Σλοβακία: Δύο ακροδεξιοί βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξτρεμισμό

Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές έως και κάθειρξη έξι ετών, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της χώρας

Σλοβακία: Δύο ακροδεξιοί βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξτρεμισμό
Η αστυνομία της Σλοβακίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο μελών του κοινοβουλίου τα οποία ανήκουν στο ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία μας για εξτρεμισμό, εξαιτίας της ρητορικής μίσους που χρησιμοποίησαν όταν καταφέρθηκαν εναντίον των Ρομά, των Εβραίων και του ισλάμ.

Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές έως και κάθειρξη έξι ετών, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της χώρας.

Ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη έπειτα από χρόνια οικονομικής στασιμότητας και με αφορμή την άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Κλείσιμο
Σε μια εξέλιξη που προκάλεσε σοκ σε πολλούς, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία μας μπήκε πέρυσι στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά, αφού συγκέντρωσε το 8% των ψήφων στις εκλογές του Μαρτίου.

Παρότι η Σλοβακία ελάχιστους μετανάστες και πρόσφυγες έχει υποδεχθεί, αναλυτές εξηγούν την επιτυχία των αντισυστημικών κομμάτων επισημαίνοντας την οργή των πολιτών για τα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν τα κόμματα εξουσίας.

Το κόμμα εκδηλώνει ανοικτά τον θαυμασμό του για τον Γιόζεφ Τίσο, τον ηγέτη του καθεστώτος ανδρεικέλων των Ναζί (1939-1945) που επέτρεψε δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι Εβραίοι να σταλούν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία μετά τον πόλεμο. Το κόμμα κάθε άλλο παρά κρύβει εξάλλου την εχθρότητά του έναντι της μειονότητας των Ρομά στη Σλοβακία.

Ο βουλευτής του Στάνισλαβ Μίζικ κατηγορείται ότι ανήρτησε σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έναν κατάλογο «ανθρώπων εβραϊκής καταγωγής και θαυμαστών των Ρομά» που συγκαταλέγονταν σε εκείνους που έλαβαν τιμητικές διακρίσεις από τον πρόεδρο Άντρεϊ Κίσκα νωρίτερα φέτος.

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο γραφείο του στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Στον Μίζικ επιβλήθηκε πρόστιμο χιλίων ευρώ διότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας του κοινοβουλίου της Σλοβακίας αποκαλώντας το ισλάμ «σατανικό» τον Φεβρουάριο.
Άλλος ένας βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, ο Μίλαν Μάζουρεκ, έχει υποστηρίξει σε αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι η ιστορία της ναζιστικής Γερμανίας και του Ολοκαυτώματος παρουσιάζεται σήμερα «διαστρεβλωμένη».

Η Σλοβακία ίδρυσε τον Φεβρουάριο μια ειδική αστυνομική διεύθυνση αρμόδια για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Είναι αρμόδια για εγκλήματα που σχετίζονται με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, με τον εξτρεμισμό, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου.

Αλλά και ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο Ρόμπερτ Φίτσο, έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους σοσιαλιστές—την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει το κόμμα του—στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή αρνείται να δεχθεί τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ αλλά κι επειδή είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που είχε παραχωρήσει τον Μάιο του 2016, ότι «το ισλάμ δεν έχει καμιά θέση στη Σλοβακία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης