Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μακρόν για πρωθυπουργοί της Γαλλίας

Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μακρόν για πρωθυπουργοί της Γαλλίας

Έναν άνδρα και μία γυναίκα έχει επιλέξει ο Εμμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία της Γαλλία, εάν επικρατήσει της Λεπέν - Και οι δύο έσπευσαν να δηλώσουν πως είναι πανέτοιμοι να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη 7 Μαίου

Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μακρόν για πρωθυπουργοί της Γαλλίας
Εάν ο Μακρόν γίνει ο  επόμενος Γάλλος πρόεδρος, ένας άνδρας και μία γυναίκα είναι τα δύο φαβορί για την πρωθυπουργία. Αμέσως μετά την επικράτησή του στον β΄γύρο, η Λοράνς Παριζό και ο Φρανσουά Μπαρουάν έσπευσαν να δηλώσουν πως είναι πανέτοιμοι να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη 7 Μαίου. 

Η 57χρονη κοντομαλλούσα Λοράνς Παριζό με το παχυλό πορτοφόλι, διετέλεσε πρόεδρος του γαλλικού ΣΕΒ ως το 2013 σήμερα είναι αντιπρόεδρος και μέτοχος κατά 75% της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop, την οποία αγόρασε. Κόρη του ιδρυτή του Ομίλου Παριζό, που είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επίπλων στη Γαλλία. Οι γονείς της είναι ανάμεσα στις 200 πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας. Υποστηρίζει ένθερμα το ευρωπαικό οικοδόμημα και όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το 2012 είχε ψηφίσει τον Σοσιαλιστή Ολάντ. Είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας BNP Paribas, της γαλλικής ΔΕΗ (EDF), της Michellin κλπ. 

"Θα ήθελα να δουλέψω στην ομάδα, με την ευρεία έννοια. Δεν ξέρω τι θα προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν, θα μπορούσε να είμαι εντός της κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αποστολές να αναλάβει κανείς για το όφελος της Γαλλίας", έχει δηλώσει στο ραδιόφωνο "France Info". «Έχω πει πολλές φορές ότι είμαι διαθέσιμη να κάνω πράγματα. Έχω εμπειρία, είμαι αξιόπιστη. Επομένως είμαι έτοιμη", έχει δηλώσει.

Κλείσιμο
Η Λοράνς Παριζό δεν έχει κρύψει την στήριξή της στον Μακρόν και, σύμφωνα με το περιοδικό "Marianne" το στόμα της στάζει μέλι για τον ανεξάρτητο υποψήφιο . Τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο «έξυπνο, προσιτό και ρεαλιστή".   

Εκτός από την Παριζό το όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του Φρανσουά Μπαρουάν.   Το κίνημα «En  Marche!» του Μακρόν να κινδυνεύει να είναι μειοψηφία στην επόμενη Βουλή με τους  κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς να ευελπιστούν ότι θα διασφαλίσουν αρκετές έδρες έτσι ώστε να είναι σε θέση να απαιτήσουν ρόλους-κλειδί στην κυβέρνηση, παρά την ήττα του Φιγιόν.

Την πρώτη δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση έκανε ο Φρανσουά Μπαρουάν, υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Σαρκοζί. Ο Μπαρουάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «συγκατοίκησης» στην εξουσία με τον Μακρόν. Ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών, ο 51χρονος Μπαρουάν τόνισε μιλώντας στο CNews: «Θα είμαι διαθέσιμος... να τεθώ επικεφαλής της κυβέρνησης σύμφωνα με τη θέληση του γαλλικού λαού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία «συγκατοίκησης» με έναν δεξιό πρωθυπουργό, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μακρόν, πιθανότητα θα περιορίσει σημαντικά τον Μακρόν στις οικονομικές πολιτικές που διακηρύσσει ότι θέλει να ακολουθήσει προκειμένου να εξισορροπήσει την προστατευτική παρουσία του κράτους και τις φιλικές προς τους επιχειρηματίες μεταρρυθμίσεις. Ο Μπαρουάν έχει δηλώσει στο "CNews" ότι θα ψηφίσει Μακρόν στις 7 Μαΐου «χωρίς δισταγμό», αλλά για τις βουλευτικές εκλογές όλες οι δυνάμεις του θα διοχετευτούν στην ενίσχυση του κόμματος του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία φορά που υπήρξε "συγκατοίκηση" μεταξύ του προεδρικού μεγάρου και της κυβέρνησης στη Γαλλία ήταν την περίοδο 1997 - 2002 . Τότε ο δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ έπρεπε να συνεργαστεί με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, όταν η Κεντροδεξιά έχασε τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.  Το αποτέλεσμα ήταν ο Σιράκ να χάσει τον καθημερινό έλεγχο της οικονομίας και να περιοριστεί ως επί το πλείστον στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης