Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος που συνελήφθη στην Τουρκία ως τζιχαντιστής

Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος που συνελήφθη στην Τουρκία ως τζιχαντιστής

Πώς από την ζωή του στο Λονδίνο βρέθηκε στη Ράκα -  Ξαφνικά άρχισε να ντύνεται κατά τον ισλαμικό τρόπο και να πηγαίνει στο τζαμί, λένε οι γείτονές του 

Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος που συνελήφθη στην Τουρκία ως τζιχαντιστής
Στην Τουρκία συνελήφθη ο ελληνικής καταγωγής, βρετανός Στέφαν Αριστείδου, προερχόμενος από την Συρία, δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την Κύπρο.

Ο Αριστείδου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον μεσαίας τάξης στο Γκόρντον Χιλ του Ενφιλντ, στο βόρειο Λονδίνο. Τα ίχνη του χάθηκαν επτά ημέρες μετά την προσγείωση του από το Λονδίνο στη Λάρνακα της Κύπρου,στις 5 Απριλίου του 2015.

Ολο αυτό το διάστημα η οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία δεν είχε καμμία είδηση για αυτόν, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και εκκλήσεις τους σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό αγνοουμένων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κλείσιμο
Αυτή την εβδομάδα ο Αριστείδου συνελήφθηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς, τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και περίπου 43 μίλια από το Χαλέπι.

Ο Αριστείδου δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι ταξίδεψε στην Συρία όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των Ισλαμιστών, αλλά για να «εγκατασταθεί» στη Ράκκα, πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Μαζί με αυτόν συνελήφθη και η βρετανίδα σύζυγό του, υπήκοος του Μπαγκλαντές, καθώς και ένας Αμερικανός.



Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCO), δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά τη σύλληψη ενός Βρετανού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.»

Περίπου 850 αυτο-αποκαλούμενοι ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Συρία και το Ιράκ με σκοπό να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες των τζιχαντιστών όπως η Αλ Νούσρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ελαβαν μέρος στην εμφύλια διαμάχη ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Εικαζεται οτι μισοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ περίπου 200 έχουν πεθάνει.

Ο Αριστείδου, ελληνικής καταγωγής ζούσε με τη μητέρα του Μαρία, πτυχιούχο του πανεπιστημίου του Μίντλεσεξ η οποία εργαζόταν για το διδακτορικό της δίπλωμα και την αδελφή του Στάσια, υπάλληλο μεγάλης εταιρίας πετρελαιοειδών.

Ο πατέρας του Αρίστος, ο οποίος εργάζεται σε μία εταιρεία κοινής ωφελείας τηλεπικοινωνιών, σπούδασε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μετακόμισε από το σπίτι της οικογένειας μετά το διαζύγιο με την γυναίκα του. Εξακολουθεί όμως να ζει στο Λονδίνο.

Οι γείτονες δήλωσαν στη εφημερίδα the Guardian ότι λίγο λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του, ο Στέφαν είχε αρχίσει να ντύνεται κατά τα ισλαμιστικά πρότυπα και παράλληλα, πήγαινε στο τζαμί. Μία γειτόνισα που ζήτησε να μην κατονομαστεί χαρακτήρισε πολύ ήσυχους γείτονες την μητέρα του και την αδελφή του, οι οποίες δεν μίλησαν ποτέ αφότου χάθηκαν τα ίχνη του Στέφαν. Πρόσθεσε όμως: «Είχα την αίσθηση ότι είχε πάει κάπου προς τα εκεί... Ξαφνικά άρχισε να ντύνεται κατά τον ισλαμικό τρόπο. Φυσικό είναι να έφυγε από μόνος του. Πριν ντυνόταν με δυτικά ρούχα, τζιν κλπ».

Η οικογένεια αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ενώ η αδελφή του Στάσια ανέβαζε συχνά στο Instagram φωτογραφίες του αδελφού της γράφοντας μηνύματα για τον εξαφάνιση του. «Μου λείπει. Δεν μπορώ ούτε να τηλεόραση να δώ χωρίς κάτι να μου τον θυμίζει. Τον θέλω πίσω», έγραψε σε μία καταχώρηση. «Ελπίζω εκεί που βρίσκεται να συνεχίζει να χαμογελά. Κάθε τόσο βρίσκω κάτι δικό του και αρχίζω αμέσως να κλαίω», έγραψε σε μία άλλη.

Λίγο μετά αφότου χάθηκαν τα ίχνη του η οικογένειά του απευθύνθηκε σε μία φιλανθρωπική οργάνωση την Lucie Blackman Trust, η οποία βοηθούσε τους συγγενείς των αγνοουμένων ή των δολοφονημένων στο εξωτερικό.Η οργάνωση αυτή συστάθηκε από την οικογένεια της Λούσι Μπλάκμαν η οποία δολοφονήθηκε το 2000 στην Ιαπωνία και όπως είπε στην οικογένεια του Αριστείδου, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για αυτόν από τις 12 Απριλίου 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης