Στη σκιά των επιθέσεων σε Συρία-Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ δοκίμασαν πυρηνική βόμβα βαρύτητας

Στη σκιά των επιθέσεων σε Συρία-Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ δοκίμασαν πυρηνική βόμβα βαρύτητας

Πρόκειται για το νέο όπλο B61-12 - Ήταν η πρώτη δοκιμή από μία σειρά τριών δοκιμαστικών που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2018 - Η παραγωγή της αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020

Στη σκιά των επιθέσεων σε Συρία-Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ δοκίμασαν πυρηνική βόμβα βαρύτητας
Σε δοκιμή ενός νέου πυρηνικού όπλου προχώρησαν τον Μάρτιο οι Ηνωμένες Πολιτείες, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα το οποίο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2018 και η παραγωγή του όπλου να ξεκινήσει το 2020.

Η πρώτη από τις τρεις συνολικά δοκιμές που θα γίνουν, κρατήθηκε μυστική γεγονός που προκάλεσε ορισμένα εύλογα ερωτήματα. Οι επιθέσεις στη Συρία και στο Αφγανιστάν ήταν ένα καλό σχέδιο προκάλυψης; Είναι πιθανό πίσω από τις δύο ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες προκάλεσαν παγκόσμιες αντιδράσεις και την περαιτέρω κρίση στις διεθνείς σχέσεις, να κρύβεται κάτι άλλο; Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στα... ψιλά γράμματα. Όπου «ψιλά γράμματα», τοποθετήστε τη λιτή ανακοίνωση της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας για την επιτυχή δοκιμή ενός νέου όπλου, μίας πυρηνικής βόμβας βαρύτητας, όπως την ονομάζουν!

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην έρημο της Νεβάδα (όπου είχε δοκιμαστεί και η πρώτη ατομική βόμβα πριν την επίθεση στις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στην Ιαπωνία), στις 14 Μαρτίου. Χρειάστηκε ένα διάστημα ενός μήνα για να εκδοθεί η ανακοίνωση και να μην καταχωρηθεί -και αυτή- στη λίστα με τις «μυστικές δοκιμές» των ΗΠΑ. Ένα διάστημα στο οποίο οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τα δύο χτυπήματα σε Συρία και Αφγανιστάν και το οποίο προκάλεσε περαιτέρω σχόλια και απορίες, για τη σκοπιμότητα της χρονικής καθυστέρησης στην ενημέρωση της διεθνούς κοινούς γνώμης.

Κλείσιμο


Η νέα βόμβα ονομάζεται B61-12 gravity nuclear bomb και δοκιμάστηκε στο σημείο Tonopah Test Range της Νεβάδα. Σύμφωνα με την NNSA, η δοκιμή έγινε ώστε να αξιολογηθεί η μη πυρηνική λειτουργία της βόμβας, καθώς μεταφέρεται από ένα μαχητικό F-16. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ήταν πυρηνικά απενεργοποιημένη.

Η βόμβα B61-12 είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση της βόμβας βαρύτητας Β61, η οποία αποτελεί το πυροβόλο όπλο του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα από τα σκέλη της λεγόμενης πυρηνικής τριάδας, μαζί με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που αναπτύσσονται είτε από σιλό εδάφους είτε από ωκεάνια υποβρύχια.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις πετυχημένες δοκιμές της βόμβας B61-12. Η δοκιμή του Μαρτίου ήταν η πρώτη από μια προγραμματισμένη σειρά για τα επόμενα τρία χρόνια, με τελική δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 2018. Σύμφωνα με το πλάνο και εφόσον όλα βαδίσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, η παραγωγή του νέου όπλου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης