Κόντρες και υποσχέσεις στην τηλεμαχία των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία

Κόντρες και υποσχέσεις στην τηλεμαχία των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία

Φιγιόν και Μακρόν θέλησαν να παρουσιαστούν ενωτικοί και εκπρόσωποι ολόκληρου του γαλλικού λαού, την ώρα που η Λεπέν τα έβαζε με τη Γερμανία και τη Μέρκελ

Κόντρες και υποσχέσεις στην τηλεμαχία των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία
Με την παρουσία των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων για την γαλλική προεδρία διεξήχθη η τηλεμαχία μέσα από τη συχνότητα του TF1, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Η διαδικασία περιελάμβανε ένα σύντομο ξεκίνημα 90 δευτερολέπτων, κατά το οποίο ο κάθε υποψήφιος παρουσίαζε τον εαυτό του και τι πρεσβεύει στις επερχόμενες εκλογές οι οποίες γίνονται σε 35 ημέρες.

Τόσο ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, όσο και ο κεντρώος Μανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να φανούν ως εκείνοι που θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στη Γαλλία, πάντα υπό τον φόβο της επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στο πρώτο γύρο των εκλογών.

Κλείσιμο
Ο Φιγιόν, που έχει να αντιμετωπίσει και το σκάνδαλο με τη σύζυγό του και την αργομισθία της, τόνισε ότι θέλει να γίνει ο πρόεδρος της εθνικής ανάρρωσης, ενώ εξέφρασε και τις ενστάσεις του για το γεγονός ότι στην τηλεμαχία βρίσκονταν μόνο πέντε υποψήφιοι, ενώ στις εκλογές κατεβαίνουν συνολικά έντεκα.

Στο ίδιο θέμα στάθηκε και ο Μακρόν, ενώ θέλησε να παρουσιαστεί ως υποψήφιος υπεράνω κομμάτων και παρατάξεων, σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος του είναι η εκπροσώπηση όλων των Γάλλων και όχι μόνο της δεξιάς ή αριστερής παράταξης. Πρόσθεσε δε ότι θέλει να αλλάξει τον πολιτικό διχασμό της χώρας.

Η Λεπέν έδωσε βάρος στην υπεράσπιση της γαλλικής ταυτότητας και την προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη Γερμανία και την Μέρκελ τονίζοντας ότι δεν θέλει να γίνει αντικαγκελάριός της, ούτε η Γαλλία «δουλικό» της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο αριστερός Ζαν Λουκ Μελανσόν τόνισε πως προτεραιότητα του σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι η προς το δικαιότερο αναθεώρηση του Συντάγματος, η έξοδος της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η προσπάθεια για την δημιουργία 6ης Δημοκρατίας. 

Τέλος, ο κεντροαριστερός Μπενουά Αμόν έθεσε σαν στόχο του να εκπροσωπήσει τους Γάλλους με τρόπο δίκαιο και τίμιο.

Σε περίπτωση που ο Φιγιόν περάσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών - εφόσον δεν υπάρξει καθαρός νικητής από τον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου - και βρεθεί αντιμέτωπος με την Λεπέν, τότε αναμένεται να αναδειχτεί νικητής της διαδικασίας. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που στον β’ γύρο περάσει ο Μανουέλ Μακρόν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης