Γερμανοί και Γάλλοι αρνούνται τώρα την πατρότητα της πρότασης για τις απελάσεις των προσφύγων που ζητούν άσυλο

Γερμανοί και Γάλλοι αρνούνται τώρα την πατρότητα της πρότασης για τις απελάσεις των προσφύγων που ζητούν άσυλο

Οι Γάλλοι δηλώνουν ότι δεν συμμετείχαν στην κατάρτιση της πρότασης και οι Γερμανοί ότι δεν είναι επίσημη πολιτική τους. Η πρόταση που έχει φτάσει στις Βρυξέλλες προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να απελαύνονται από την ΕΕ χωρίς να έχει εκδοθεί οριστική απόφαση 

Γερμανοί και Γάλλοι αρνούνται τώρα την πατρότητα της πρότασης για τις απελάσεις των προσφύγων που ζητούν άσυλο
Οι πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση του Πρακτορείου Ρόιτερς ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί προτείνουν την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που θα προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να απελαύνονται χωρίς να έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τις υποθέσεις τους, ήταν αρκετές για να αναδιπλωθούν οι δύο κυβερνήσεις. 

Η πρόταση για τις απελάσεις προσφύγων δεν είναι επίσημη πολιτική του Βερολίνου, λένε τώρα Γερμανικές πηγές ενώ το Παρίσι διαψεύδει πως συμμετείχε στην κατάρτισή της πρότασης. 

Πιο συγκεκριμένα η Γαλλική αποστολή στην ΕΕ διέψευσε ότι έχει εργαστεί πάνω σε αυτή την πρόταση. Οι Γάλλοι διπλωμάτες δήλωσαν άγνοια ενώ και το Βερολίνο έσπευσε να σημειώσει πριν από λίγο ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι επίσημη πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πρόταση. 

Κλείσιμο
Η Σκα Κέλερ, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε ότι η πρόταση αυτή «ανατρέπει το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», κάνοντας λόγο περί μιας «προδοσίας» και «απανθρωπιάς» από μέρους των συντακτών της. 

Το έγγραφο αυτό πάντως είναι ανάμεσα στα πολλά που τελούν υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, που υποδέχθηκαν πάνω από 1,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τις αρχές του 2015, θέλουν να καταστήσουν πολύ πιο αυστηρούς τους όρους βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η είσοδός τους και η χορήγηση άδειας παραμονής ή διεθνούς προστασίας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η πρόταση θα τυγχάνει εφαρμογής μόνο στις περιπτώσεις που καταγράφεται «μαζική εισροή» ανθρώπων στην Ευρώπη. «Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο στις προσπάθειες να δοθεί ώθηση στους επαναπατρισμούς ανθρώπων από όπου κι αν έχουν έλθει», διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης