Μηνύουν τον Τραμπ για διαφθορά από ξένες δυνάμεις λόγω των επιχειρήσεών του!

Μηνύουν τον Τραμπ για διαφθορά από ξένες δυνάμεις λόγω των επιχειρήσεών του!

Για παραβίαση του Αμερικανικού Συντάγματος θα κατηγορηθεί ο νέος πρόεδρος - Πρωτοβουλία επιφανών νομικών πίσω από τη μήνυση για δωροδοκία του Τραμπ από ξένους κυβερνητικούς οργανισμούς - Ο ίδιος αρνείται να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση

Μηνύουν τον Τραμπ για διαφθορά από ξένες δυνάμεις λόγω των επιχειρήσεών του!
Την παράγραφο του Αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους να έχουν δοσοληψίες με ξένες κυβερνήσεις, γνωστή ως «Διάταξη περί Απολαβών» (Emolument Act), πρόκειται επικαλεστεί μια συμμαχία ανάμεσα σε εταιρείες δικηγόρων, συνταγματολόγους κ.α. στις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί μήνυση εναντίον του νέου Προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ
. Η ενέργεια αυτή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, εντός των επόμενων 24ωρων, στοχεύει στο να αποδείξει ότι ο Τραμπ βρίσκεται παρανόμως στην εξουσία, καθώς οι εταιρείες του συναλλάσσονται με κυβερνητικούς οργανισμούς από χώρες εκτός ΗΠΑ. Αυτό απαγορεύεται ρητώς από το Αμερικανικό Σύνταγμα, καθώς θεωρείται απόπειρα διαφθοράς και δωροδοκίας.

Η μήνυση δεν επιδιώκει κάποια χρηματική αποζημίωση, καθώς απαιτεί την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο, σε ιδανική περίπτωση για τους ενάγοντες, θα τον διατάξει να διακόψει τις οικονομικές συναλλαγές αυτού του είδους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι χορηγίες για τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ του ομίλου Τραμπ, καθώς και οι συμφωνίες με οργανισμούς όπως τη διεύθυνση Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, διάφορους φορείς της Κίνας κ.α.

Κλείσιμο
Εκ μέρους του Προέδρου, ο γιός του Έρικ Τραμπ, υπό την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του Ομίλου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομικού ή ηθικού ασυμβίβαστου μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων και των πολιτικών ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ. «Πρόκειται για επίθεση με πολιτική υστεροβουλία. Το βρίσκω θλιβερό» είπε ο Έρικ Τραμπ για την επικείμενη μήνυση. Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ενάγοντες, παρόλο που στην ομάδα τους μετέχουν επιφανέστατοι νομομαθείς, καθηγητές του Χάρβαρντ κ.λπ, θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν το δικαστήριο και να κερδίσουν την υπόθεση. Κι αυτό διότι πρέπει να τεκμηριώσουν πλήρως ότι υφίστανται άμεση ζημία από τις δοσοληψίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο συνασπισμός που κινείται εναντίον του Τραμπ ονομάζεται «Κίνηση Πολιτών για την Ευθύνη και την Ηθική στην Ουάσινγκτον», ο οποίος έως πρόσφατα είχε ως επικεφαλής τον Ντείβιντ Μπροκ, έναν άνθρωπο των Δημοκρατικών και φανατικό υποστηρικτή της Χίλαρι Κλίντον. Εκ μέρους της Κίνησης, ο Νόρμαν Λ. Άιζεν, πρώην νομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η μήνυση που θα κατατεθεί πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης στον Τραμπ να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση. Σε αυτήν θα φανεί ξεκάθαρα με ποιες κυβερνήσεις συναλλάσσεται, πού είναι εκτεθειμένος με δάνεια και πού, εκτός ΗΠΑ, έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμα ώστε οι Αμερικανοί πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι τα κίνητρα και τα ενδεχόμενα οφέλη για τις επιχειρήσεις του Προέδρου της χώρας τους.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που είχε υποσχεθεί να ανοίξει τα χαρτιά του, ακόμη και τα λογιστικά του βιβλία, πλέον αρνείται ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Και αρκείται να δηλώνει μέσω των εκπροσώπων του ότι «έχουμε κάνει παραπάνω από ό,τι πρέπει για να διαχωρίσουμε τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Ομίλου Τραμπ από την Προεδρία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης