Ινδία: Δικαστήριο αποφάσισε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος στους... κινηματογράφους!

Ινδία: Δικαστήριο αποφάσισε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος στους... κινηματογράφους!

Η ινδική σημαία και ο εθνικός ύμνος της χώρας επιβάλλονται στους κινηματογράφους - Απαγορεύεται να τραγουδά κάποιος μια σύντομη εκδοχή του εθνικού ύμνου ή να τον τυπώνει σε αντικείμενα

Ινδία: Δικαστήριο αποφάσισε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος στους... κινηματογράφους!
Μια ασυνήθιστη απόφαση έλαβε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ινδία, σύμφωνα με την οποία ο εθνικός ύμνος θα πρέπει να ακούγεται στους κινηματογράφους όλης της χώρας, πριν αρχίσει η προβολή της ταινίας ενώ η ινδική σημαία επιβάλλεται να τοποθετηθεί έξω από κάθε κινηματογράφο. Κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου οι πόρτες θα παραμένουν κλειστές και θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στους παρευρισκόμενους.

Οι δικαστές αιτιολόγησαν την απόφασή τους δηλώνοντας:
«Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα έθνος και να δείχνουν σεβασμό στον εθνικό ύμνο και την εθνική σημαία». Στην σχετική απαγόρευση αναφέρεται επίσης ότι απαγορεύεται ο εθνικός ύμνος να τυπώνεται σε «ανεπιθύμητα» αντικείμενα, να τραγουδά κάποιος μια σύντομη εκδοχή του ή να βγάζει χρήματα από αυτόν.

Κλείσιμο
Ο εθνικός ύμνος της Ινδίας, Jana Gana Mana, παιζόταν σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας μετά τον πόλεμο με την Κίνα το 1962, αλλά το σχετικό τελετουργικό αγνοήθηκε από τους θεατές και η διαταγή με το πέρασμα του χρόνου εγκαταλείφθηκε.

Η βιομηχανία του κινηματογράφου στην Ινδία έχει υποστεί πολλά «πισωγυρίσματα». Τον Ιούνιο η Αρχή για την Λογοκρισία ζήτησε να γίνουν περισσότερες από 90 αλλαγές σε ταινία για τα ναρκωτικά στο κρατίδιο Παντζάμπ και παράλληλα, απαίτησε να μην αναφέρεται το όνομα του κρατιδίου στην ταινία. Επίσης, η ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν με αφορμή το Κασμίρ, που διεκδικείται και από τις δύο χώρες, οδήγησε στην απαγόρευση να παίζουν ηθοποιοί από το Πακιστάν σε ινδικές ταινίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης