Με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «φλερτάρει» ο Πιτέλα

Με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «φλερτάρει» ο Πιτέλα

Την ώρα που ο Μάρτιν Σουλτς αποχωρεί από την Ευρωβουλή για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πατρίδα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Ιταλός πολιτικός διεκδικεί το αξίωμα με καλές πιθανότητες

Με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «φλερτάρει» ο Πιτέλα
Mε την θέση του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου «φλερτάρει» ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα. 

Την ώρα που ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης αποχωρεί από την Ευρωβουλή για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πατρίδα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Ιταλός πολιτικός διεκδικεί το αξίωμα με καλές πιθανότητες. 

Η άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά το ήμισυ δηλαδή της πενταετούς θητείας από τους Σοσιαλιστές και στο υπόλοιπο διάστημα από το Λαϊκό Κόμμα, μπορεί να «σπάει» με την υποψηφιότητα του Τζιάνι Πιτέλα, ωστόσο, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθυμίζουν ένα άλλο σκέλος της.

Η συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών προβλέπει ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν πρέπει να αναλάβει ταυτόχρονα την προεδρία και στα τρία κορυφαία θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Έτσι, δεδομένου ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα, προέρχονται από τους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, οι σοσιαλιστές τώρα υποστηρίζουν τώρα ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει σε αυτούς.

Ο Τζιάνι Πιτέλα κλείνει το «μάτι» στις ομάδες των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων, των οποίων η υποστήριξη μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στην Ευρωβουλή.
Κλείσιμο

Αν και ο Ιταλός σοσιαλιστής έχει ήδη πάρει επισήμως το χρίσμα από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, η υποψηφιότητά του αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατά τη σύνοδό του στην Πράγα, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης