Κολομβία: Οι εκκλήσεις του πιλότου για βοήθεια, τα ουρλιαχτά και τα κλάματα

Κολομβία: Οι εκκλήσεις του πιλότου για βοήθεια, τα ουρλιαχτά και τα κλάματα

Ηχητικό ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα - Ο διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντελίν - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων - Έξι άνθρωποι παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ 71 είναι νεκροί - Θρήνος για τους παίκτες της Τσαπεκοένσε

Κολομβία: Οι εκκλήσεις του πιλότου για βοήθεια, τα ουρλιαχτά και τα κλάματα
Ο πιλότος του αεροσκάφους της LAMIA που συνετρίβη στην Κολομβία προειδοποίησε μέσω του ασυρμάτου ότι τα καύσιμα εξαντλούνταν και ότι το αεροπλάνο βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη, αποκαλύπτουν οι τελευταίες του επικοινωνίες.

Στην αεροπορική τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, μεταξύ αυτών σχεδόν όλα τα μέλη της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαπεκοένσε. Μόλις έξι άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση της εταιρείας LAMIA Bolivia επέζησαν, μεταξύ αυτών τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα ενώ απευθύνεται προς το Πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντελίν σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Κλείσιμο
«Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.

Τα όσα αναφέρονται στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο συμπίπτουν με τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη ενός αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε σε κοντινή απόσταση. Ο συγκυβερνήτης άκουσε στον ασύρματο το αεροσκάφος της LAMIA να προειδοποιεί ότι δεν έχει πλέον καύσιμα και πρέπει να προσγειωθεί.

«Βοήθεια, βοήθεια… Βοηθήστε μας να φθάσουμε στον διάδρομο προσγείωσης… Βοήθεια, βοήθεια»
περιέγραψε ο Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκούι, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πιλότου του τραγικού αεροσκάφους, όπως καταγράφηκαν σε μια ηχογράφηση που επίσης μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.




O Μιγκέλ Κουιρόγκα



«Κατόπιν όλα τελείωσαν… Όλοι μας αρχίσαμε να κλαίμε».

Ένας επιζώντας, ο Βολιβιανός τεχνικός της πτήσης Έρβιν Τουμίρι, δήλωσε ότι σώθηκε καθώς ακολούθησε πιστά τις οδηγίες ασφαλείας, ενώ οι άλλοι πανικοβλήθηκαν.

«Πολλοί επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ουρλιάζουν» είπε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.

«Έβαλα την τσάντα μου μεταξύ των ποδιών μου και πήρα την θέση εμβρύου όπως συστήνεται».

Ερευνητές από τη Βραζιλία συμμετέχουν στις έρευνες που επικεντρώνονται στα δύο μαύρα κουτιά. Η Βολιβία όπου εδρεύει η εταιρεία LAMIA και η Βρετανία επίσης έστειλαν ειδικούς να βοηθήσουν.

Το αεροσκάφος «πέρασε πάνω από το σπίτι μου, αλλά δεν έκανε θόρυβο» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νάνσι Μουνιόζ, 35 ετών. «Η μηχανή πρέπει να είχε σταματήσει να λειτουργεί».







Η κατάσταση των τραυματιών

Οι έξι που κατάφεραν να επιβιώσουν, βρίσκονται στο νοσοκομείο του Μεντεγίν στην Κολομβία. Κανείς τους δεν έχει ξεφύγει δίχως σοβαρά προβλήματα αν και ορισμένοι είναι πιο βαριά. 

Πιο δύσκολη όλων είναι η περίπτωση του Νέτο. Ο σέντερ μπακ της ομάδας εγχειρίστηκε στον εγκέφαλο και βρίσκεται στην εντατική. Οι επόμενες 48 ώρες θα δείξουν πώς θα εξελιχτεί το πρόβλημα και εάν θα γλιτώσει. Εάν τα καταφέρει σε πρώτη φάση, μετά θα ακολουθήσουν και άλλες επεμβάσεις στο κρανίο, το πρόσωπο, τα χέρια και τα γόνατα που έχουν υποστεί ζημιές.

Για το δεξί πόδι του τερματοφύλακα, Τζάκσον Φόλμαν οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό μέχρι το γόνατο. Εκτός αυτού δεν έχει κάποιο άλλο σημείο του σώματος του με πρόβλημα, αλλά η ζημιά έγινε για πάντα.

Στην εντατική βρίσκεται και ο πλάγιος μπακ, Άλαν Ρούσελ, ο οποίος είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους συμπαίκτες του, αλλά έχει αρκετά προβλήματα και θα χρειαστεί μικροεπεμβάσεις.

Ο δημοσιογράφος, Ράφαελ Χένζελ έχει υποστεί ζημιά στον θώρακα και τους πνεύμονες και δεν μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του. Δεν φαίνεται όμως να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του.

Καλύτερα είναι η αεροσυνοδός, Χιμένα Σουάρες, η οποία αναρρώνει από τα κατάγματα στο πόδι και στο χέρι, ενώ έχει χτυπήματα στο κεφάλι και τον λαιμό, αλλά είναι αρκετά καλά δεδομένης της περίστασης.

Ο Έρβιν Τουμίρι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, μιας που έκανε και δηλώσεις.

Άλαν Ρούσελ: «Πού είναι οι συμπαίκτες μου;»

Από τους έξι διασωθέντες, ο 27χρονος ποδοσφαιριστής Αλαν Ρούσελ είχε μία μόνο ερώτηση όταν αντίκρισε τους διασώστες: «Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, πού βρίσκονται;».

Σε κατάσταση σοκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένει άγνωστο αν οι θεράποντες ιατροί του έχουν αποκαλύψει την αλήθεια για τους συμπαίκτες του.



Παράλληλα, λέγεται πως ο Ρούσελ ζήτησε από τους διασώστες να μην αφαιρέσουν τη βέρα από το δάχτυλό του, σύμβολο αγάπης με την Άλισεν, η οποία με αναρτήσεις της στο Twitter ευχαριστεί τον Θεό που ο αγαπημένος της είναι ζωντανός.



«Σε ευχαριστώ Θεέ μου», «Ο Θεός είναι μεγάλος. Είσαι μαχητής», «Σε αγαπώ», «Ο Θεός είναι υπέροχος», είναι μόνο μερικά από τα μηνύματά της στον λογαριασμό της.

Μια ακόμα από τους έξι τυχερούς επιβάτες που κατάφεραν να ξεγελάσουν τον θάνατο, η αεροσυνοδός Ximena Suarez θυμάται πως τα φώτα έσβησαν όταν το αεροσκάφος ξεκίνησε τη μοιραία κάθοδο προς τα βουνά της Κολομβίας. Η ίδια τονίζει πως για την ώρα δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτε άλλο.

Νιβάλντο: Γλίτωσε τον θάνατο, σταματά το ποδόσφαιρο

Συγκίνηση προκαλούν τα λόγια, οι λυγμοί και η ιστορία του 42χρονου Νιβάλντο, του γηραιότερου παίκτη της Τσαπεκοένσε, ο οποίος αν και αγωνίζεται από το 2006 στον σύλλογο, δεν βρισκόταν στην μοιραία πτήση που ξεκλήρισε όλη την ομάδα... 



«Ο κόουτς μου είπε πως από τη στιγμή που δεν θα με έβαζε στο ματς της Κολομβίας, θα ήταν καλύτερα να μείνω εκτός αποστολής, να μείνω στη Βραζιλία και μαζί του να έπαιρνε κάποιον άλλο παίκτη. Συμφωνήσαμε σε αυτό και έμεινα πίσω» αναφέρει με δάκρυα στα μάτια ο γερόλυκος τερματοφύλακας, ο οποίος δεν μπορούσε να φανταστεί το παιχνίδι της μοίρας... 

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Θα αποσυρθώ, να υπάρχει χώρος για τη νέα Τσαπεκοένσε που θα δημιουργηθεί» λέει με τρεμάμενη φωνή ο Νιβάλντο, κάνοντας γνωστό ότι κρεμάει οριστικά τα γάντια του μετά την τραγωδία που σόκαρε όλο τον αθλητικό και μη κόσμο. 


Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας μετρούσε μέχρι σήμερα 299 συμμετοχές με τη φανέλα της Τσαπεκοένσε. Μαζί της από τα ερασιτεχνικά μέχρι τη δόξα και τον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα. 

Η τραγική ειρωνεία; Δεν είχε παίξει επίτηδες στο ματς της περασμένης Κυριακής, στην έδρα της Παλμέιρας, προκειμένου το 300ο παιχνίδι του με την Τσαπεκοένσε να γίνει στο γήπεδό της. Μπροστά στον κόσμο της ομάδας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πλέον...

Στην Τσαπεκοένσε θα πάνε τα έσοδα του ντέρμπι Μπαρτσελόνα - Ρεάλ

Η τραγωδία της Τσαπεκοένσε έχει επηρεάσει και συγκινήσει πολύ κόσμο, ενώ πιο έντονα είναι τα συναισθήματα στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο.

Ακόμη και δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, παρά το γεγονός ότι μάχονται μεταξύ τους το Σάββατο στις 17:00 σε ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι του πλανήτη έδειξαν ότι η αεροπορική τραγωδία τους άγγιξε.

Στην προπόνηση της Τρίτης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πτήσης της Τσαπεκοένσε, ενώ αμφότερες θα το επαναλάβουν και επισήμως το Σάββατο το απόγευμα. 

Μάλιστα η Μπάρτσα σκοπεύει να προσφέρει στον κατεστραμμένο από την τραγωδία σύλλογο της Βραζιλίας όλα τα έσοδα του Clasico, βοηθώντας έμπρακτα και πιο ουσιαστικά από την απότιση φόρου τιμής.

Τιμούν την Τσαπεκοένσε και οι Guns N' Roses

Η είδηση για την αεροπορική τραγωδία της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαπεκοένσε έχει συγκλονίσει τον κόσμο και φαίνεται πως συγκίνησε και το διάσημο ροκ συγκρότημα Guns N' Roses.

Η διάσημη μπάντα απότισε φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος, καθώς ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram ένα απόσπασμα από τη μεγάλη επιτυχία «Knockin On Heavens Door», «συνδυάζοντας» το σήμα του συγκροτήματος με αυτό της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας, Τσαπεκοένσε. 



Μάλιστα, το συγκρότημα επέλεξε τη συνδυαστική φωτογραφία με τα δύο σήματα ως την εικόνα προφίλ του σε αρκετά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης