Στροφή Ρέντσι αλά… ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις ημέρες πριν το δημοψήφισμα

Στροφή Ρέντσι αλά… ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις ημέρες πριν το δημοψήφισμα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για «γιορτή της δημοκρατίας» και τόνισε ότι «είτε κερδίσει το “ναι”, είτε το “όχι”» θα κερδίσει η Ιταλία 

Στροφή Ρέντσι αλά… ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις ημέρες πριν το δημοψήφισμα
«Είτε κερδίσει το “ναι” είτε κερδίσει το “όχι”, κατά τη γνώμη μου κερδίζει η δημοκρατία, κερδίζει η Ιταλία. Ελπίζω να είναι μία όμορφη γιορτή και να πάνε να ψηφίσουν πολλοί
», αυτό ήταν το μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στους Ιταλούς πολίτες τέσσερις ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι δηλώσεις Ρέντσι στην ιταλική εφημερίδα Repubblica  παραπέμπουν στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο τέλος της συγκέντρωσης υπέρ του «Όχι» για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου μιλούσε για «
γιορτή της Δημοκρατίας
Κλείσιμο
» και υποστήριζε πως «ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα, είμαστε ήδη νικητές
», επισημαίνοντας πως «
η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο 41χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος έπειτα από μία προεκλογική καμπάνια που χαρακτηρίστηκε από τις φωνές όσων θα ψηφίσουν «όχι» ελπίζοντας στην παραίτηση Ρέντσι, τώρα μοιάζει να αποκηρύσσει την ίδια τη μεταρρύθμιση με την οποία συνέδεσε την πολιτική του πορεία.

Άλλωστε, όπως είπε η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει κάνει η κυβέρνησή του, συμπληρώνοντας: «Οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που δεν αναφέρει κανείς: για τον αυτισμό, τα σύμφωνα συμβίωσης, την οδική ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία. Είναι νόμοι που μιλούν για την ψυχή της Ιταλίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την «προσωποποίηση» του δημοψηφίσματος, ο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος, ότι το κατάλαβε και ότι το διόρθωσε, προσθέτοντας: «Δεν ανησυχώ για το γεγονός ότι εγώ αξίζω πολύ λιγότερο από το δημοψήφισμα, έτσι κατά συνέπεια δεν ξεκινώ από τη συζήτηση για εμένα. Θέλω να μιλήσω για το CNEL (το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας), θέλω να μιλήσω για την ουσία. Διότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια αυτό το τρένο των μεταρρυθμίσεων δεν θα περάσει».

Μιλώντας για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είπε πως «είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάγερ τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Και πιστεύω ότι προτιμούν να έχουν να κάνουν με μία πολιτική κυβέρνηση και όχι με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Ασκώντας κριτική στον διεθνή Τύπο και δη στον Economist που προτρέπει τους Ιταλούς να ψηφίσουν «όχι» τονίζοντας ότι «η παραίτηση Ρέντσι δε  θα φέρει την καταστροφή», ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε: «Μόνο ο Economist προτιμά μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πάντα έλεγαν ότι η Ιταλία πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά εγώ κατάγομαι από το Ρινιάνο σουλ’Αρνο και στο Ρινιάνο ξέρουν ότι οι ελίτ δεν είναι κριτές του Σόιμπλε και του Σταϊνμάγερ. Στο Ρινιάνο αυτό τους ενδιαφέρει μέχρι ενός σημείου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης