ΗΠΑ: 900 ρατσιστικά περιστατικά τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη νίκη του Τραμπ

ΗΠΑ: 900 ρατσιστικά περιστατικά τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη νίκη του Τραμπ

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ κατώτερος από τον πραγματικό», τόνισε ο Ρίτσαρντ Κόεν, πρόεδρος της οργάνωσης Southern Poverty Law Center

ΗΠΑ: 900 ρατσιστικά περιστατικά τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη νίκη του Τραμπ
Σχεδόν 900 ρατσιστικά και ξενοφοβικά συμβάντα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες που ακολούθησαν τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ
στις προεδρικές εκλογές, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι (ο αριθμός αυτός) είναι πολύ κατώτερος από τον πραγματικό», τόνισε ο Ρίτσαρντ Κόεν, πρόεδρος της οργάνωσης Southern Poverty Law Center, η οποία καταγράφει τα επεισόδια αυτής της φύσης. «Επανειλημμένα, αυτοί που μας ανέφεραν τις πράξεις μίσους τόνισαν ότι είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κλείσιμο
Το κέντρο κατέγραψε 867 κρούσματα παρενόχλησης και εκφοβισμού μέσα στις δέκα ημέρες που ακολούθησαν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο Τραμπ υποστηρίχθηκε από οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής και περιθωριακές ομάδες οι οποίες καταφέρονται εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων, των ομοφυλόφιλων, των αμβλώσεων κ.ο.κ. Οι ενέργειες αυτού του χαρακτήρα δεν έχουν πάψει.

«Πολλοί από όσους διέπραξαν (τέτοιες ενέργειες) ανέφεραν το όνομα του Τραμπ κατά τη διάρκεια των επιθέσεών τους, γεγονός που σηματοδοτεί σαφώς ότι αυτό το κύμα μίσους σε μεγάλο βαθμό προέκυψε από την εκλογική νίκη του μεγιστάνα των ακινήτων», τονίζεται στην έκθεση.

Οι περισσότερες από τις ενέργειες ήταν –απλά– γκραφίτι ή φραστικές ακρότητες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ασκήθηκε σωματική βία. Λίγες περισσότερες από τις ενέργειες που καταγράφηκαν είχαν στόχο μετανάστες ή αφροαμερικανούς.

Επεισόδια του είδους αυτού καταγράφηκαν σε όλες τις Πολιτείες, με την Καλιφόρνια να καταλαμβάνει την πρώτη θέση (99). Σε κολέγια, στους τείχους μιας εκκλησίας, στις πόρτες μιας συναγωγής, στους δρόμους, οι εκδηλώσεις μίσους δεν σταματούν να αυξάνονται.

Σε μια εκκλησία στο Σίλβερ Σπρινγκς (Μέριλαντ, ανατολικές ΗΠΑ), όπου γίνονται λειτουργίες στην ισπανική γλώσσα, άγνωστοι έγραψαν τα συνθήματα ‘Trump Nation’ ("Έθνος του Τραμπ") και ‘Whites Only’ ("Μόνο για Λευκούς"). Μια επιγραφή με την προειδοποίηση «Απαγορεύεται η είσοδος στους νέγρους» αφέθηκε εξάλλου σε έναν σταθμό αυτοκινήτων στο Λος Άντζελες.

Σβάστικες χαράχτηκαν ή ζωγραφίστηκαν σε τουλάχιστον 80 περιπτώσεις - σε δημόσιους χώρους, σχολεία, αυτοκίνητα, πόρτες ιδιωτικών γκαράζ, μια συναγωγή. Συχνά, συνοδεύονταν από αναφορές στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την εκλογική του νίκη, ο Τραμπ απαίτησε από όσους δηλώνουν υποστηρικτές του να "σταματήσουν" να διαπράττουν ενέργειες τέτοιου είδους.

Όμως οι μέχρι στιγμής επιλογές του σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του στέλνουν ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα: ο άνθρωπος τον οποίο όρισε σύμβουλό του για ζητήματα στρατηγικής, ο Στιβ Μπάνον, προέρχεται από την άκρα δεξιά, ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό, ο Μάικλ Φλιν, ο επόμενος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, είναι γνωστός για τα αντιμουσουλμανικά του αισθήματα.

«Τα λόγια θα έπρεπε να ακολουθήσουν πράξεις, τόσο στο πεδίο των πολιτικών αποφάσεων όσο και σε αυτό των διορισμών, για να επουλωθούν τα τραύματα και ο διχασμός που προκάλεσε η (προεκλογική) εκστρατεία του», έκρινε ο Κόεν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης