Στην Plaza de la Revolucion ο ύστατος φόρος τιμής των Κουβανών στον Κάστρο

Στην Plaza de la Revolucion ο ύστατος φόρος τιμής των Κουβανών στον Κάστρο

Μοναδικός Ευρωπαίος αρχηγός κράτους στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Κουβανό ηγέτη ο Αλέξης Τσίπρας, θα εκφωνήσει και επικήδειο

Στην Plaza de la Revolucion ο ύστατος φόρος τιμής των Κουβανών στον Κάστρο
Στην πλατεία της Επανάστασης («Plaza de la Revolucion») θα ξεκινήσει στις 19:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδος) η τελετή εις μνήμην του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών.

Εκεί, ενώπιον πλήθους Κουβανών, που αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μνήμης,
ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα εκφωνήσει επικήδειο, όντας μάλιστα ένας εκ των ελάχιστων ομιλητών, αλλά και ηγετών που έσπευσαν στην Αβάνα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αμφιλεγόμενο -για πολλούς- ηγέτη της Κούβας.

Κλείσιμο
Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή΄στο Σαντιάγκο, μπροστά σε μικρότερο πλήθος ατόμων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που θα παραστεί, καθώς οι περισσότερες χώρες στέλνουν δεύτερης και τρίτης σειράς αξιωματούχους. Εξαίρεση είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν αριστερές κυβερνήσεις. Το AFP γράφει χαρακτηριστικά: «Μόνο ο αριστεριστής Ελληνας πρωθυπουργός θα πάει στην κηδεία από τους Ευρωπαίους ηγέτες».



«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι στην Κούβα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν μεγάλο ηγέτη, που ενέπνευσε όχι μόνο τον κουβανικό λαό και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλον τον κόσμο» ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, ενώνονται πάνω σε κοινές αξίες και κοινά προτάγματα. Και η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι αυτή που ενώνει τους λαούς» τόνισε ο πρωθυπουργός.



Οι ηγέτες και οι πολιτικοί που θα δώσουν το «παρών»


Θα παρευρεθεί ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντί για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θα εκπροσωπήσει τον γιο του, βασιλιά Φίλιππο VI. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουζίκα.



Η Λατινική Αμερική, η οποία εμπνεύστηκε επαναστικά κινήματα από την Κούβα, θα εκπροσωπηθεί από τους προέδρους του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα.



Επίσης, θα είναι παρόντες ο Κολομβιανός Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο Μεξικανός Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντεζ Αλβαράδο, αλλά και του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, σύμφωνα με την επίσημη λίστα.



Στην τελετή θα παρευρεθούν και οι ηγέτες της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, της Γουινέας, Τεοντόρο Ομπιάνγκ, της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα και της Ναμίμπια, Χάγκε Γκέινμπομπ.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης