16.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι - «Ανατριχιαστική» η κατάσταση, λέει ο ΟΗΕ

16.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι - «Ανατριχιαστική» η κατάσταση, λέει ο ΟΗΕ

Η ολοκληρωτική πτώση του ανατολικού Χαλεπιού στον συριακό στρατό θα επέφερε στους Σύρους αντάρτες τη χειρότερη ήττα τους από την έναρξη του εμφυλίου το 2011

16.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι - «Ανατριχιαστική» η κατάσταση, λέει ο ΟΗΕ
Σχεδόν 16.000 άμαχοι έχουν φύγει από το ανατολικό Χαλέπι «τις τελευταίες ημέρες» και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες συνοικίες της πόλης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ανησυχητική και φριχτή» κατάσταση.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την τύχη των αμάχων εξαιτίας της ανησυχητικής και φριχτής κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ο’ Μπράιεν.

Αφού αντιστάθηκαν στην πολιορκία που έχει επιβάλει στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της πόλης ο συριακός στρατός από τον Ιούλιο, οι περίπου 250.000 κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού φαίνεται να έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν.

Κλείσιμο
«Η ένταση των επιθέσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού έχει αναγκάσει χιλιάδες αμάχους να φύγουν προς άλλες περιοχές της πόλης», εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 16.000 ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί, πολλοί σε αβέβαιες και επικίνδυνες συνθήκες. Είναι πιθανό χιλιάδες άλλοι να μην έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, αν οι μάχες συνεχίσουν (...) να εντείνονται στη διάρκεια των επόμενων ημερών», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ανατολικό Χαλέπι δεν υπάρχουν πλέον νοσοκομεία που λειτουργούν, τα αποθέματα τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί, πρόσθεσε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.
«Παράλληλα οι τυφλοί βομβαρδισμοί κατοικημένων από αμάχους περιοχών (…) συνεχίζονται στο δυτικό Χαλέπι (που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις), με αποτέλεσμα να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άμαχοι και να έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες», αποκάλυψε ο Ο’ Μπράιεν. Οι βομβαρδισμοί αυτοί προέρχονται από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι



Αφού αντιστάθηκαν στην πολιορκία που επιβλήθηκε τον Ιούλιο στον ανατολικό τομέα της πόλης από τον συριακό στρατό, ο
ι περισσότεροι άμαχοι, 6.000, κατέφυγαν στη συνοικία Σέιχ Μάκσουντ που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και οι υπόλοιποι προς άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλες οικογένειες αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες συνοικίες που εξακολουθούν να ελέγχονται από τους αντάρτες, όπου οι κάτοικοι τους έδωσαν κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο.
«Είναι οι χειρότερες ημέρες από την αρχή της πολιορκίας. Η κατάσταση είναι καταστροφική. Σημειώνεται μαζική έξοδος και το ηθικό είναι στο πιο χαμηλό σημείο», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αμπού Λάιτ εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών, της υπηρεσίας διασωστών του ανατολικού Χαλεπιού.

«Δεν υπάρχει ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε καταφύγιο, ούτε μέσα μεταφοράς (…) Οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο», πρόσθεσε. «Μέχρι πότε ο κόσμος θα είναι εναντίον μας;», διερωτήθηκε.

Χθες ο ΟΗΕ δήλωσε ξανά «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την τύχη των 250.000 αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι «σε φριχτές συνθήκες», ζητώντας «αμέσως από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τους τυφλούς βομβαρδισμούς (…) και να επιτρέψουν την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τα Λευκά Κράνη προειδοποιούν ότι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά τους σε βενζίνη, γενονός που καθιστά αδύνατες τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο για τη διάσωση αμάχων μετά τους βομβαρδισμούς.

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα εξαιτίας της πολιορκίας που διαρκεί τέσσερις μήνες και των ασταμάτητων βομβαρδισμών.

Τα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν ολόκληρο το βορειοανατολικό Χαλέπι, όπου τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Χάνοντας το ένα τρίτο του Χαλεπιού οι αντάρτες υπέστησαν «τη μεγαλύτερη ήττα τους από το 2012», σχολίασε ο διευθυντή του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Αφού είχαν απωθήσει πολλές επιθέσεις του στρατού επί ένα χρόνο, αυτή τη φορά υποχώρησαν μπροστά στην χερσαία και εναέρια επιχείρηση του συριακού στρατού που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη ξένων στρατιωτών.

Η μάχη ήταν άνιση διότι «αντιμετωπίζαμε το Ιράν και τη Ρωσία» που υποστηρίζουν στρατιωτικά το καθεστώς, σχολίασε ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, αξιωματούχος της Νουρεντίν αλ Ζίνκι, μιας από τις κυριότερες ομάδες των ανταρτών στο Χαλέπι.

Η ανακατάληψη της πόλης από τον συριακό στρατό θα «αποτελέσει σημείο καμπής» για τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία από την άνοιξη του 2011, διότι θα δείξει ότι «η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία στο στρατιωτικό πεδίο», ώστε να αποτελέσει «εναλλακτική επιλογή» απέναντι στη Δαμασκό, υπογράμμισε ο Φαμπρίς Μπαλάνς ειδικός σε θέματα Συρίας στο Washington Institute.

Η πτώση του Χαλεπιού θα αποτελέσει επίσης ήττα για τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς.

Αντίθετα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της Δαμασκού, με πρώτη τη Ρωσία, που συνέβαλε σημαντικά στην αποδυνάμωση των ανταρτών από τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε ξεκίνησε να εμπλέκεται στρατιωτικά στη σύγκρουση.

Η Γαλλία ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Χαλέπι

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε σήμερα την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας, το οποίο καταστρέφεται από την επιχείρηση του συριακού στρατού για την ανακατάληψή του.

«Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ερό σε ανακοίνωσή του.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν χθες ότι ανακατέλαβαν μεγάλο μέρος του ανταρτοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπιού, εκδιώχνοντας τους Σύρους αντάρτες από το σημαντικότερο προπύργιό τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη τη συριακή σύρραξη.

Η ολοκληρωτική πτώση του ανατολικού Χαλεπιού στον συριακό στρατό θα επέφερε στους Σύρους αντάρτες τη χειρότερη ήττα τους από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης