Ερντογάν για Μοσούλη: «Μπαίνουν άλλοι και δεν θα μπω εγώ που είμαι 350 χλμ από την απειλή;»

Ερντογάν για Μοσούλη: «Μπαίνουν άλλοι και δεν θα μπω εγώ που είμαι 350 χλμ από την απειλή;»

"Μήπως πριν από 14-15 χρόνια τους είπε ο Σαντάμ να μπουν; Μπήκαν όμως. Τότε η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη αίματος και πέθαναν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι", σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας 

Ερντογάν για Μοσούλη: «Μπαίνουν άλλοι και δεν θα μπω εγώ που είμαι 350 χλμ από την απειλή;»
Μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Μοσούλη από τις ξένες και τοπικές ένοπλες δυνάμεις, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον τουρκικό λαό για το ρόλο της Τουρκίας στην επιχείρηση αυτή.

"Τι λένε; Να μην μπει η Τουρκία στην Μουσούλη. Πώς να μην μπω; Εγώ είμαι 350 χιλιόμετρα από εκεί και βρίσκομαι υπό απειλή. Ενώ μπαίνουν εκείνοι που δεν έχουν καμία σχέση”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λόγω της αντίδρασης που υπάρχει για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση της Μουσούλης.

Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν επειδή τους είπε η Βαγδάτη να μπουν ενώ στην Τουρκία είπε "μην μπεις" και συνεχίζει: “Μήπως πριν από 14-15 χρόνια τους είπε ο Σαντάμ να μπουν; Μπήκαν όμως. Τότε η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη αίματος και πέθαναν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι”.
Κλείσιμο

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε παράλληλα ότι ο αρχηγός του τουρκικού στρατού βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαπραγματεύσεις ενώ συζητούν τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

“Τους είπαμε ακριβώς το ίδιο. Σε μια επιχείρηση που δεν συμμετέχει η Τουρκία να μας συγχωρέσουν αλλά δεν θα έχουμε καμιά ευθύνη για τα προβλήματα που θα προκύψουν. Εμείς και στην επιχείρηση θα είμαστε, και στο τραπέζι θα είμαστε. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απ' έξω”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι “στην Μουσούλη βρίσκονται οι αδελφοί μας. Βρίσκονται οι Άραβες, οι Τουρκμένοι, οι Κούρδοι”.

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Μπασίκα του Ιράκ όπως ζητά η Βαγδάτη. “Διεξήγαμε κάθε είδους επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού κράτους και θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε. Δώσαμε τον πιο αξιοπρεπή αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Εμείς είμαστε εκείνοι που εκπαιδεύσαμε τους αδελφούς μας στο στρατόπεδο Μπασίκα για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στην Μουσούλη. Εμείς εκπαιδεύσαμε τους Πεσμεργκέ”, δηλωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις προχώρησε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έπειτα από τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας ότι: “η Μουσούλη ανήκει στους κατοίκους της Μουσούλης. Η αλλαγή της δημογραφικής ισορροπίας της Μουσούλης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα”. Ανέφερε ότι με την αποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους από την Μουσούλη δεν πρέπει να εγκατασταθούν εκεί ούτε οι κουρδικές οργανώσεις όπως το PYD και YPG που για την Τουρκία είναι τρομοκρατικές δυνάμεις ούτε όμως άλλες εθνικές δυνάμεις. “Η εγκατάστασή τους στην Μουσούλη δεν θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Μετά την εκκαθάριση από το Ισλαμικό Κράτος η λύση είναι η δημιουργία μιας τάξης που να έχουν το λόγο οι κάτοικοι της Μουσούλης”, τόνισε ο ίδιος.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης