Στο αρχείο η έρευνα του FBI για τα e-mail της Χίλαρι

Στο αρχείο η έρευνα του FBI για τα e-mail της Χίλαρι

Η υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά της, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης, με τους Ρεπουμπλικάνους να δηλώνουν ότι δε θ' αφήσουν την υπόθεση αυτή, να ξεχαστεί τόσο εύκολα

Στο αρχείο η έρευνα του FBI για τα e-mail της Χίλαρι
Η έρευνα σχετικά με τη χρήση ενός ιδιωτικού διαμετακομιστή από τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί μία “σκιά” από την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, η οποία συντηρούσε την αμφιβολία για την τελική πρόκρισή της στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η Λιντς από την πλευρά της, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης, με τους Ρεπουμπλικάνους να δηλώνουν ότι δε θ' αφήσουν την υπόθεση αυτή, να ξεχαστεί τόσο εύκολα.

“Έλαβα κι αποδέχομαι τις ομόφωνες συστάσεις τους, ενώ η λεπτομερειακή διάρκειας ενός έτους έρευνα τους κλείνει χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στο ειδικό πλαίσιο της διεξαγωγής της,” δήλωσε σε ανακοίνωσή της, η Λιντς.

Κλείσιμο
Επιμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Με την πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου να κλιμακώνεται καλλιεργώντας κλίμα οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης οι Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα της ανάκρισης για την υπόθεση χειρισμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο Σινσινάτι (Οχάιο) κατηγόρησε την Κλίντον ότι δωροδόκησε την Λιντς, προκειμένου να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. “Είπε ότι θα διορίσει και πάλι την υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ η Λορέτα Λιντς έπρεπε ν' αποφασίσει για την αθωότητα ή την ενοχή της. Ειλικρινά επρόκειτο για μια γρήγορη απόφαση, ουάου,” δήλωσε σαρκαστικά ο Τραμπ για να συμπληρώσει: “Παιδιά, πρόκειται για δωροδοκία.”

“Η πρώην υπουργός των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον παραβίασε το νόμο και είπε ψέματα γι' αυτό,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Στιβ Σκάλισι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι ο 3ος πιο σημαντικός σε επιρροή Ρεπουμπλικάνος, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.
Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ζητούν τη δημοσιοποίηση της έρευνας του FBI, αλλά κι ένα αντίγραφο της διάρκειας τριών ωρών κατάθεσης που έδωσε η Κλίντον στο FBI, το περασμένο Σάββατο.

Δημοκρατικοί: Η έρευνα έκλεισε
Λίγο πριν από την ανακοίνωση της Λιντς, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συγκρίνουμε αυτά που η Χίλαρι Κλίντον είπε στο FBI, με αυτά που έχει πει σε όλους εμάς κατά τα τελευταία δύο χρόνια που διαρκεί αυτή η υπόθεση.”

Ο Τζον Κόρνιν δεύτερος σε επιρροή Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δήλωσε μιλώντας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα: “ Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον προσπάθησε να βρει τρόπους, ώστε να κρατήσει μυστικές κατά το δυνατό τις ενέργειες της” με τη χρήση ιδιωτικού λογαριασμού στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο κι ενώ ηγούνταν του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. “Με την πρακτική της αυτή, έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα μας,” αφήνοντας τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα εκτεθειμένα σε κακόβουλες επιθέσεις.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους αμφισβητώντας τα πραγματικά κίνητρά τους, καταγγέλλοντας ότι ξοδεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων σε μακρόχρονες έρευνες, που έχουν αποτύχει ν' αποκαλύψουν παράνομες ενέργειες.
“Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας του Τραμπ και για το λόγο αυτό θα εκμεταλλευτούν οτιδήποτε αποπροσανατολίζει τη δημόσια προσοχή, δήλωσε ο Χάρι Ρέιντ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του, μετά από την ανακοίνωση της Λιντς: “Η έρευνα αυτή έκλεισε κι έτσι πρέπει να τερματιστεί κάθε αναφορά στο ζήτημα αυτό.”

Ο Κόμεϊ στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Την Τρίτη, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε δηλώσει ότι η Κλίντον ήταν “ασυνήθιστα απρόσεκτη” στη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή των προσωπικών της ηλεκτρονικών μηνυμάτων στη διάρκεια της θητείας της στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Ωστόσο, συνέστησε τη μη άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση αυτή.

Ο Κόμεϊ έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, πριν από το διορισμό του στο FBI, το 2013, ενώ σήμερα αναμένεται καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην κατάθεση αυτή, αναμένεται ότι θα δεχτεί πιέσεις τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο κι από τους Δημοκρατικούς για τα ευρήματα στην υπόθεση της Κλίντον.

Η Λιντς συναντήθηκε με τον Κόμεϊ χθες το απόγευμα και τους εισαγγελείς και τους πράκτορες του FBI που πραγματοποίησαν την έρευνα, προκειμένου να οριστικοποιήσει την απόφασή της, σχετικά με τη σύσταση του FBI.

Ράιαν: Προνομιακή μεταχείριση από το FBI
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι όπως φαίνεται η Χίλαρι Κλίντον είχε προνομιακή μεταχείριση από το FBI. Σε ερώτηση εάν θα διοριστεί ειδικός εισαγγελέας για την υπόθεση αυτή, ο Ράιαν τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων: “θα εξετάσει όλες τις επιλογές της.”

Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον εξέφρασε την ευχαρίστησή της για το αποτέλεσμα της έρευνας, αλλά και για την τοποθέτησή της στο αρχείο.

Πηγές του Κογκρέσου αναφέρουν από τη μεριά τους ότι ο Κόμεϊ θα κληθεί να εξηγήσει στην επιτροπή γιατί συνέστησε τη μη άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Κλίντον, ενώ θα γίνουν πιεστικές ερωτήσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Σημειώνεται ότι η διάθεση για ερωτήσεις των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενισχύεται κι από το κλίμα που έχει δημιουργεί το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Σίλκοτ για το Ιράκ, αλλά και για τη μεταπολεμική κατάσταση ασφάλειας στην αναφερόμενη χώρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σε θέση άμυνας ο Τραμπ
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την κριτική που δέχεται για την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί στις προεκλογικές του ομιλίες, υπερασπιζόμενος και την επιλογή της προεκλογικής του εκστρατείας να χρησιμοποιήσει ανάρτηση με αστέρι, που προκάλεσε συνειρμούς ταύτισης του με ρατσιστικές οργανώσεις.

Στην ομιλία του στο Σινσινάτι επιτέθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υποψηφιότητά του, προωθώντας την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, ενώ παράφρασε χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό κανάλι CNN ως “Clinton News Network.”

Η ομιλία του είχε διάρκεια μιας ώρας, ενώ είναι αμφίβολο αν κατόρθωσε να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να ενωθούν πίσω από την υποψηφιότητά του, προσπάθησε να υπεραμυνθεί της επιλογής που έκανε η προεκλογική του εκστρατεία για την ανάρτηση με το αστέρι, που παρέπεμπε στον αντισημιτισμό, περιγράφοντας ως διεφθαρμένη την Κλίντον. Το αστέρι αυτό, τελικά αντικαταστάθηκε από έναν κύκλο, ενώ είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις για ημέρες.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το αστέρι είχε το σχήμα του σήματος ενός σερίφη, ενώ χαρακτήρισε ως “άρρωστους ανθρώπους” όσους εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ και δήλωναν ότι πρόκειται για το εβραϊκό Αστέρι του Δαβίδ. Αργότερα, ο Τραμπ ανάρτησε ένα μήνυμα στο Twitter από έναν χαρακτήρα από το βιβλίο που συνδέεται με την ταινία της Disney “Frozen.” Το βιβλίο είχε ένα παρόμοιο αστέρι στο εξώφυλλό του. “Που είναι η οργή γι' αυτό το βιβλίο της Disney; Είναι κι αυτό Αστέρι του Δαβίδ; Ανήθικα ΜΜΕ! #Frozen,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Σαντάμ και το “κουνούπι”
Στην ίδια ομιλία, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον Σαντάμ Χουσέιν: “Ένας πραγματικά κακός άνθρωπος, που ήταν καλός σ' ένα πράγμα: Στο να σκοτώνει τους τρομοκράτες. Δεν αγαπώ τον Σαντάμ Χουσέιν. Τον μισώ. Αλλά ήταν καλός στο να σκοτώνει τρομοκράτες,” είπε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε σαρκαστικά και σ' ένα κουνούπι που πετούσε κοντά στο χέρι του στη διάρκεια της ομιλίας του. “Δε μου αρέσουν τα κουνούπια. Ποτέ δε μου άρεσαν. Μιλώντας για κουνούπια, γεια σου Χίλαρι, τι κάνεις;” είπε με ειρωνικό ύφος.
Ενόψει κεντρικών συνεδρίων

Καθώς σήμερα αναμένεται η κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της έρευνας του FBI για τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά και για τη διατήρηση του ζητήματος στην επικαιρότητα. Η υπόθεση αυτή, πλήττει ένα από δυνατά χαρτιά της Χίλαρι Κλίντον, που έχει να κάνει με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, τα διεθνή θέματα, αλλά και την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Η ίδια έχει ισχυριστεί δημόσια ότι στα παραπάνω αντικείμενα διαθέτει περισσότερη εμπειρία από τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη μεριά, η “αμέλεια” που της καταλόγισε ο Κόμεϊ ενισχύει το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης στην υποψηφιότητά της.

Η υπόθεση αυτή υπερτονίζει επίσης τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ “συστήματος” και “αντισυστήματος” που χαρακτηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον από τη μια μεριά και τον Ντόναλτ Τραμ, από την άλλη. Έτσι, σε πολιτικό επίπεδο οι Ρεπουμπλικάνοι θα επενδύσουν πολιτικά στην “εύνοια” του συστήματος έναντι της Χίλαρι Κλίντον και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ζητούν τη δημοσιοποίηση υλικού από την έρευνα του FBI.

Η θέση άμυνας που κρατάει στις ομιλίες του ο Τραμπ εξυπηρετεί την Κλίντον, ενώ εγκλωβίζει τον ίδιο στην τακτική των προσωπικών επιθέσεων που έχει επιλέξει προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν τηλεοπτική προβολή και παρουσία στις αμερικανικές εφημερίδες και το διαδίκτυο.

Μία προεκλογική εκστρατεία προσανατολισμένη στις προσωπικές επιθέσεις δε θ' απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ενώ προδιαθέτει για δύσκολες ώρες των δύο υποψηφίων στα κεντρικά συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων που θα διεξαχθούν μέσα στον Ιούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης