Αυτός είναι ο άνθρωπος που βοηθά τους τζιχαντιστές να «μπαινοβγαίνουν» στη Συρία

Αυτός είναι ο άνθρωπος που βοηθά τους τζιχαντιστές να «μπαινοβγαίνουν» στη Συρία

Από τους 18.000 ξένους τζιχαντιστές που ενίσχυσαν το Ισλαμικό Κράτος, περίπου το ένα τρίτο, μεταξύ 2013-2015, στις φόρμες εισαγωγής τους, έγραψαν ως μεσάζοντα , τον Ταράντ Μοχάμεντ αλ-Τζαράμπα - Μεταξύ αυτών και οι βομβιστές του Παρισιού

Αυτός είναι ο άνθρωπος που βοηθά τους τζιχαντιστές να «μπαινοβγαίνουν» στη Συρία
Απόρρητα έγγραφα που ανήκουν στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αποκάλυψαν την ταυτότητα ενός εξαιρετικά σημαίνοντος στελέχους που ήταν «υπεύθυνος συνόρων» και η δουλειά του ουσιαστικά ήταν να βοηθά επίδοξους τζιχαντιστές από το εξωτερικό να περνούν τα σύνορα και να μπαίνουν στη Συρία. Ο Ταράντ Μοχάμεντ αλ-Τζαράμπα, ένας 37χρονος Ιρακινός που κυκλοφορούσε με το προσωνύμιο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Σιμαλί, συνέδραμε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους να ενταχθούν στις δυνάμεις του ISIS τα τελευταία δυο χρόνια.

Από τους 18.000 ξένους τζιχαντιστές που ενίσχυσαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, περίπου το ένα τρίτο, μεταξύ 2013-2015, στις φόρμες εισαγωγής τους, έγραψαν ως μεσάζοντα , τον Τζαράμπα. Τα εν λόγω έγγραφα τα εξασφάλισε η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Ζαμάν αλ-Ουάσλ και τα δημοσιοποίησε. Πέραν των παραπάνω, ο Τζαράμπα βοήθησε και τους βομβιστές του Παρισιού να μπουν και στη συνέχεια να φύγουν από τη Συρία, ώστε να μεταβούν στην «Πόλη του Φωτός» και να επιτελέσουν το θανατηφόρο έργο τους.

Ο Τζαράμπα κατέχει και την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και το Στειτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει γι' αυτόν, καθώς προσφέρει αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκεται. Η αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Τζαράμπα έχει στενή σχέση με τον ηγέτη των τζιχαντιστών, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Αρχικά είχε ενταχθεί στην αλ-Κάιντα το 2005 και στη συνέχεια μεταπήδησε στο ISIS.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Τζαράμπα, βοηθούσε τους τζιχαντιστές να περάσουν από και προς την Τουρκία, από δύο κομβικά σημεία. Την πόλη Αζάζ, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Κιλίς και την πόλη Τζαραμπλούς που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Γκαζιαντέπ. Οι επίδοξοι τζιχαντιστές, όπως λένε τα έγγραφα, έπρεπε να κάνουν δύο πράγματα. Να ντυθούν απλά και να μη δείχνουν ιδιαίτερα θρήσκοι. Αυτά μέχρι να αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στα σύνορα.

Από την αρχή του χρόνου που ο έλεγχος είναι πιο αυστηρός, σύμφωνα με το εγχειρίδιο, οι μεσάζοντες συναντούν τους υποψήφιους σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης και τους μεταφέρουν μέχρι τη νότια πόλη Σανλιούρφα, όπου και περνούν στο Τελ-Αμπυάντ και στη συνέχεια φτάνουν στη Ράκα. «Μπορεί να χρειαστείτε κόφτη για τα σύρματα» παραθέτει η Ζαμάν αλ-Ουάσλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης