«Ιερός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιρμ

«Ιερός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιρμ

«Θεϊκή εκδίκηση» υπόσχεται Ιρανός ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ - Οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη - «Τορπιλίζονται» και οι σχέσεις με το Ιράκ

«Ιερός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιρμ
Η απόφαση της Σαουδική Αραβίας να εκτελέσει τον Σιίτη ιερωμένο Νιμρ αλ- Νιρμ, μαζί με άλλα 46 άτομα που κατηγορούνταν για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στους κόλπους της Αλ Κάιντα κλιμακώνει τη διαθρησκευτική ένταση στις περιοχές της Μέσης Ανατολής καθώς Ιράν, Ιράκ, Λίβανος προειδοποίησαν με αντίποινα για την εκτέλεση του Νιμρ αλ- Νιρμ. 

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα  ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεϊ, επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί του σουνιτικού βασιλείου θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο του αλ- Νιρμ. 

“Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους Σαουδάραβες πολιτικούς", δήλωσε σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση "πολιτικό λάθος".

Κλείσιμο
"Αυτός ο βασανισμένος ιερωμένος δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε κάποιο ένοπλο κίνημα ούτε συνωμοτούσε μυστικά και το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώνει δημόσια επικρίσεις, βασισμένες στον θρησκευτικό ζήλο", συμπλήρωσε.

Ο Χαμενεΐ επέκρινε "τη σιωπή των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" αναφορικά με την εκτέλεση.

Οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, εισέβαλλαν και λεηλάτησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, το βράδυ τους Σαββάτου, προκαλώντας πολύ σοβαρά επεισόδια. 

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για "τις επιθετικές δηλώσεις" της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν "κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του βασιλείου".

Ροχανί: Καταδικάζει την εκτέλεση του Νιμρ και την επίθεση στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας

O πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Μασάντ (βορειοανατολικά), σε μια σειρά μηνυμάτων που ανήρτησε στο Twitter.

Ο Ροχανί κατήγγειλε ότι «εξτρεμιστές» διέπραξαν τις «αδικαιολόγητες» επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ.

Καταδίκασε επιπλέον την εκτέλεση του Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία κάνοντας λόγο για καταπάτηση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισλαμικών αξιών» και κατηγορώντας τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει «δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια».




Ανησυχία ΗΠΑ-ΕΕ

Το αμερικανικό State Department εξέφρασε ανησυχία ότι η εκτέλεση του Νιμρ μπορεί να εντείνει τις θρησκευτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενώ ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τους Σαουδάραβες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια ώρα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν δήλωσε "βαθιά απογοητευμένος" από την εκτέλεση απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Σοβαρές ανησυχίες εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Τορπιλίζονται» και οι σχέσεις με το Ιράκ 

Την εκτέλεση καταδίκασε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι την ώρα που θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη τον κάλεσαν να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία άνοιξε μετά από 25 χρόνια την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο νέος Σαουδάραβας πρεσβευτής στο Ιράκ, Τάμερ αλ-Σαμπάν, να επιτρέψει στις δύο χώρες να συνεργασθούν στην ασφάλεια και τη μάχη κατά του εξτρεμισμού.

Όμως η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ οδήγησε σε παροτρύνσεις να παραμείνει κλειστή η πρεσβεία, ενώ ο Αμπάντι προειδοποίησε ότι η εκτέλεση θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης