Στα στενά του Βοσπόρου μεταφέρεται ο «ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας-Τουρκίας

Στα στενά του Βοσπόρου μεταφέρεται ο «ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας-Τουρκίας

Οι Τούρκοι πρώτα έκλεισαν τα Στενά απαγορεύοντας στα ρωσικά πλοία τη διέλευσή τους και λίγο αργότερα απέδωσαν την καθυστέρηση στον «φόρτο εργασίας» και τις κακές καιρικές συνθήκες» - Τουρκικό υποβρύχιο αναδύθηκε δίπλα σε πλοίο του ρωσικού ναυτικού χωρίς όμως να συμβεί κάτι

Στα στενά του Βοσπόρου μεταφέρεται ο «ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας-Τουρκίας
Κλιμακώνεται ο «ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας και Τουρκίας, ο οποίος σύμφωνα με όσα υποστηριζόυν οι Ρώσοι επεκτάθηκε μετά τον αέρα και στη θάλασσα, με τον αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων να διέλθουν από τα Στενά του Βοσπόρου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, δεκάδες πλοία περίμεναν για ώρες τη Δευτέρα στη θάλασσα, προκειμένου να τους επιτρέψει η Τουρκία να περάσουν από το Βόσπορο, σε μια σαφή παραβίαση διεθνών κανόνων. 

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. «
Η Τουρκία δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux
Κλείσιμο
» τόνισε ο Κραβσένκο.

Τα πλάνα από το θαλάσσιο «μπλόκο» στα ρωσικά πλοία στο Βόσπορο



Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ρωσική ανώνυμη στρατιωτική πηγή έσπευσε να διευκρινίσει στο ίδιο πρακτορείο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την διέλευση των ρωσικών πλοίων και απέδωσε την καθυστέρηση τόσο στον φόρτο εργασίας όσο και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Παράλληλα, η ίδια πηγή που μίλησε ανωνύμως στο ρωσικό πρακτορείο αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάτι το ασυνήθιστο στη «συνάντηση» του ρωσικού πλοίου Yauza με τουρκικό υποβρύχιο στα Δαρδανέλια, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputink επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βρισκόταν εν πλω προς τη Μαύρη Θάλασσα και το τουρκικό υποβρύχιο φέρεται να συνόδευσε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Βίντεο του περιστατικού μετέδωσε το πρακτορείο Dogan από τα Δαρδανέλια.

Η Σύμβαση του Montreux του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις».

Για τα πολεμικά πλοία σε περιόδους ειρήνης, προβλέπει ότι η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων. Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά».

Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Μοντρέ παρέμεινε σε ισχύ.

Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.

Στο μεταξύ, είχε αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.


Μεντβέντεφ: Θα επεκτείνουμε τις κυρώσεις στην Τουρκία εάν χρειαστεί

Στόχο την επιθετική συμπεριφορά των τουρκικών αρχών και όχι τον λαό της Τουρκίας έχουν τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Ρωσία εναντίον της Τουρκίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας για άλλη μια φορά στο γεγονός ότι η ανταπόκριση και οι αναγκαίες ενέργειες έγιναν με γνώμονα την παροχή ασφάλειας στους πολίτες μας και ως αντίδραση στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα ειδικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα γίνουν αισθητά στη χώρα αλλά δεν θα βλάψουν  καθόλου τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

«Τα ειδικά μέτρα θα αγγίξουν πραγματικά ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών σχέσεων και έτσι θα ενεργήσουμε με ρεαλισμό, όπως έγινε κατανοητό από το διάταγμα του προέδρου. Ειδικότερα θα ενεργήσουμε προκειμένου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να γίνουν αισθητές στο μέγιστο από την τουρκική πλευρά και να αγγίξει ελάχιστα τα οικονομικά συμφέροντα μας», δήλωσε οΜεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο κατάλογος των περιοριστικών μέτρων της Ρωσίας εναντίον της Τουρκίας μπορεί να επεκταθεί εάν είναι απαραίτητο.

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται σήμερα στο σχέδιο διατάγματος είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα δούμε πώς θα πάει. Έχουμε τη δυνατότητα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για την κατάρτιση εντολών για την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που μπορεί να απαγορευθεί η εισαγωγή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία. (Έχουμε τη δυνατότητα) να διευρύνουμε τον κατάλογο των υπαλλήλων που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ρωσική Ομοσπονδία, και τη λήψη άλλων μέτρων στον περιορισμό ή το τέλος της συνεργασίας με την Τουρκική Δημοκρατία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Όλα αυτά θα γίνουν εάν κριθεί απαραίτητο», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Επιπλέον έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επικοινωνήσει με τους εταίρους της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης όσον αφορά τον περιορισμό της μεταφοράς από την Τουρκία στη Ρωσία.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να έρθετε σε επαφή με τους εταίρους μας από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και να συζητήσετε μαζί τους θέματα που συνδέονται με την απαγόρευση ή τον περιορισμό των οχημάτων μεταφοράς των οποίων το σημείο προορισμού, είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και τη διαμετακόμιση μέσω της Ρωσίας, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως χειραγώγηση, την οποία, δυστυχώς, συναντήσαμε με τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μεντβέντεφ στον πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ιγκόρ Σουβάλοφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης