Τι γράφουν τα γαλλικά μέσα για την συνάντηση Πούτιν-Ολάντ

Τι γράφουν τα γαλλικά μέσα για την συνάντηση Πούτιν-Ολάντ

Σύμφωνα με την «Le Parisien» τα ρωσικά αεροσκάφη θα βομβαρδίζουν το συριακό έδαφος συμμετέχοντας στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά θέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κι ό,τι κι αν γίνει από την πλευρά της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Συρίας, η Άγκυρα θα πρέπει να λογοδοτήσει στον συνασπισμό

Τι γράφουν τα γαλλικά μέσα για την συνάντηση Πούτιν-Ολάντ
Επιχείρηση «άδειασμα» του καθεστώτος Ερντογάν από τη Μόσχα με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ενισχύει τη συνεργασία του με τη Δύση στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους προβληματίζοντας τον... Σουλτάνο του Βοσπόρου.  
    
Επιδεικνύοντας την στρατιωτική δύναμη της χώρας του με την εγκατάσταση του νέου αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S- 400 σε αεροπορική βάση έξω από τη Λατάκια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανεβάζει τους τόνους εμε στόχο να πάρει εκδίκηση από την Άγκυρα - κυρίως οικονομική. Ολάντ και Πούτιν έδωσαν χτες τα χέρια με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει από τη Μόσχα  ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον διεθνή συνασπισμό στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ γεγονός που φέρνει σε δεινή θέση την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, με την επίτευξη της στρατιωτικής αυτής συνεργασίας «κλειδώνει» ο εναέριος χώρος πάνω από τη Συρία και μηδενίζεται η όποια προσπάθεια επανάληψης κατάρριψης ρωσικών αεροσκαφών που επιχειρούν στην περιοχή. H Ρωσία θα βγει από τη διεθνή συμμαχία αν επαναληφθεί κατάρριψη μαχητικού της , αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη σχετική δήλωση του Πούτιν. Η γαλλική «Le Parisien» επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους αλλά, όπως τόνισε, σε περίπτωση που συμβεί εκ νέου ένα τέτοιο περιστατικό, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε συνεργασίας με τον οποιονδήποτε. Με τον τρόπο, αυτό, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, τα ρωσικά αεροσκάφη θα βομβαρδίζουν το συριακό έδαφος συμμετέχοντας στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά θέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κι ό,τι κι αν γίνει από την πλευρά της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Συρίας, η Άγκυρα θα πρέπει να λογοδοτήσει στον συνασπισμό.
 
Κλείσιμο
Για τη Μόσχα η πισώπλατη μαχαιριά από τον μέχρι την Δευτέρα έμπιστο εταίρο της, την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της δεν μπορεί να μείνει έτσι. Με φόντο τις εξελίξεις μετά το λουτρό αίματος στο Παρίσι, η ρωσική κυβέρνηση αδράττει την ευκαιρία να συνταχθεί με τη Δύση στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στην 'Αγκυρα.



Ήδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τεθεί υπό την αεροπορική «ομπρέλα» του συστήματος S- 300 που έχει εγκατασταθεί στο ρωσικό καταδρομικό «Μόσκβα», τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Kι ενώ στο Κρεμλίνο είναι διάχυτη η δυσφορία για την «πράξη προδοσίας», όπως θεωρούν την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία του ρωσικού Su- 24, στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της χώρας προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν ήξερε ότι πρόκειται για ρωσικό μαχητικό. Ο πόλεμος σε επικοινωνιακό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αρχίσει με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας και τον Σουλτάνο του Βοσπόρου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους.

Κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν έκανε χτες λόγο για λαθρεμπόριο πετρελαίου ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και την Τουρκία σε «εμπορική κλίμακα».  Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε πως, όχι μόνο η Άγκυρα δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αλλά απαιτεί μία συγγνώμη από τη Μόσχα καθώς επίσης κάλεσε τη Ρωσία να αποδείξει τα όσα ισχυρίστηκε για συνεργασία και εμπόριο πετρελαίου της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές. Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τον Πούτιν, ο οποίος δεν θέλει και πολύ για να περάσει στην αντεπίθεση. Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά, ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να προσπαθεί να ηρεμήσει τα ήδη οξυμένα πνεύματα. Κυρίως όμως να καθησυχάσει τον Πούτιν. «Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για να πέσει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών», δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός σε άρθρο του στους «Times» του Λονδίνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης