Κολομβία: Συλλήψεις στρατιωτικών για το κύκλωμα εκτελεστών

Κολομβία: Συλλήψεις στρατιωτικών για το κύκλωμα εκτελεστών

Συνταγματάρχες και αντισυνταγματάρχες εν ενεργεία και μη αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, ενώ διεξάγεται έρευνα για 22 στρατηγούς, που φέρονται να εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις

Κολομβία: Συλλήψεις στρατιωτικών για το κύκλωμα εκτελεστών
Στη σύλληψη 22 αξιωματικών και υπαξιωματικών του στρατού, καθώς και δύο πολιτών θα προχωρήσουν οι αρχές της Κολομβίας, μετά από εισαγγελική διαταγή που δόθηκε, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση των 18 εξωδικαστικών εκτελέσεων από το 2004 έως το 2007.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, ένας πρώτος φάκελος αφορά «14 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων ενός συνταγματάρχη εν αποστρατεία, ενός αντισυνταγματάρχη (...)», ενώ πέντε έχουν ήδη συλληφθεί για τις δολοφονίες 16 χωρικών το 2007 στην επαρχία Σέζαρ (βορειοανατολική Κολομβία), τις οποίες παρουσίασαν ως θανάτους ανταρτών σε μάχες. Ένας άλλος φάκελος αφορά οκτώ στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δύο αντισυνταγματάρχες, οι οποίοι φέρονται να είναι οι δράστες «μιας ανθρωποκτονίας και μιας βίαιης εξαφάνισης».

Η υπόθεση αυτή αφορά τις δολοφονίες δύο χωρικών στην επαρχία Αντιόκια (βορειοδυτική Κολομβία) την 29η Σεπτεμβρίου 2004, που επίσης είχαν καταγραφεί επίσημα ως θάνατοι ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Εκατοντάδες Κολομβιανοί στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί, ενώ 22 στρατηγοί αντιμετωπίζουν έρευνα για την εμπλοκή τους σε τέτοιες εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσίαζαν ως θανάτους ανταρτών σε μάχες για να εξασφαλίζουν άδειες και προβιβασμούς. Αυτού του είδους οι δολοφονίες είναι γνωστές στην Κολομβία ως falsos positivos («ψευδώς θετικές»).

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, πάνω από 4.000 πολίτες έχουν δολοφονηθεί στο πλαίσιο αυτής της μεθόδου δράσης στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης