Ιταλικό περιοδικό East: Βαρουφάκης, ο ερασιτέχνης

Ιταλικό περιοδικό East: Βαρουφάκης, ο ερασιτέχνης

«Ερασιτέχνες και λαϊκιστές, όπως οι Ποδέμος και το Εθνικό Μέτωπο», γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος Φαμπρίτζιο Γκορία

Ιταλικό περιοδικό East: Βαρουφάκης, ο ερασιτέχνης
Δημοσίευμα κόλαφος για τον Γιάνη Βαρουφάκη, φιλοξενείται στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό East, το οποίο φέρει στο εξώφυλλό του φωτογραφία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τίτλο «Ο ερασιτέχνης».

Το περιοδικό που διευθύνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Corriere della Sera, Φαμπρίτζιο Γκορία, επιχειρεί να «μεταφράσει» τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «γκλάμουρ».

Όπως γράφει το κείμενο: «Αυτό το εξώφυλλο αφιερώνεται στον πιο γκλάμουρ (sic) Ευρωπαίο υπουργό της εποχής, ο οποίος πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως ανίκανος. Και όμως, στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται διαλέξεις σε πανεπιστήμια κύρους (Έσεξ, του Κέιμπριτζ και του Σίδνεϊ …).

Κλείσιμο
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι αρμόδιοι εκφράζουν την έκπληξή τους για την «ανικανότητα να εκτιμήσει τις επιπτώσεις ακόμα σε πιο απλές δηλώσεις που έχουν αποτελέσματα αποδιοργανωτικά, πολύ γνωστά στην οικονομική βιβλιογραφία».

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, δεν σκοπεύει να ενδώσει σε κουτσομπολιά, αλλά προσπαθεί να εστιάσει στα γεγονότα, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Ο Αντώνης Σαμαράς πριν αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνει τις πρώτες επιτυχίες: Η Ελλάδα έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης όπου είχε “κάψει” το 25% του ΑΠΕ, το 2014 είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης +0,6% το 2014 και +2,9% το 2015. Οι τιμές των κατοικιών είχαν σταματήσει να καταρρέουν τον Ιούλιο του 2014, η ανεργία και το λιανικό εμπόριο είχαν καταγράψει θετική πορεία για τέσσερις συνεχόμενους μήνες για πρώτη φορά μετά το 2010. Η ίδια η ΕΕ είχε επιβεβαιώσει την ανάκαμψη. Τη στιγμή που η χώρα έβλεπε φως στο τούνελ, ο δρόμος άρχισε να γίνεται ανηφορικός», αναφέρει το δημοσίευμα.



Την ίδια ώρα, βέβαια, επισημαίνει πως είναι κατανοητό οι πολίτες και οι οικογένειες λαμβάνοντας με καθυστέρηση τα θετικά της ανάκαμψης, έφτασαν στο σημείο να μην αντέχουν άλλο και να στρέφονται στην ψήφο διαμαρτυρίας.

«Αλλά, η νέα κυβέρνηση είχε την ευθύνη να διαβάσει αυτούς τους αριθμούς και θα έπρεπε να δείξει δύναμη και κύρος να εξηγήσει στον κόσμο ότι το να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) -προεκλογική υπόσχεση- δεν ήταν παραγωγικό και ότι σύντομα τα οφέλη από μια σκληρή αλλά απαραίτητη πολιτική θα έφτανε στα σπίτια τους», εξηγεί το ιταλικό περιοδικό.

Κι όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, βρισκόμαστε σήμερα στην περίπλοκη κατάσταση να ρισκάρουμε ξανά για τις προσεγγίσεις μίας ελίτ που δεν στέκεται στο ύψος του λαού της.
Καταλήγοντας, το κείμενο αναφέρει πως το συμπέρασμα είναι το ίδιο και ισχύει και για την νίκη έναντι άλλων λαϊκιστών όπως οι Podemos και η Μαρίν Λεπέν.

Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί στα 500 εκατ. Ευρωπαίων ένα όνειρο, εκείνο της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί ο Γκορία.

Επισημαίνει μάλιστα πως «δεν θα καταφέρουμε να κατατροπώσουμε τις οικονομικές δυσκολίες μόνο με οικονομικές συνταγές. Χρειάζεται να συσπειρωθούμε μπροστά σε ένα κοινό ιδεώδες, πειστικό και που μπορεί να εκπληρωθεί αύριο για τα παιδιά μας. Οι ερασιτεχνισμοί και οι λαϊκισμοί μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο από την δημοσιονομική ένωση, από την αμυντική ένωση, από μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τους Ευρωπαίους πολίτες».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης