Tραγωδία χωρίς τέλος στο Νεπάλ: 1.130 οι νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ

Tραγωδία χωρίς τέλος στο Νεπάλ: 1.130 οι νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ

Εικόνες ολέθρου από τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών - Τουλάχιστον οχτώ οι νεκροί από κατολισθήσεις στο Έβερεστ - Πληροφορίες για 400 εγκλωβισμένους σε εννιάοροφο κτήριο που κατέρρευσε

Tραγωδία χωρίς τέλος στο Νεπάλ: 1.130 οι νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ
Ανείπωτη η τραγωδία στο Νεπάλ με τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο τελευταίος απολογισμός από την αστυνομία της χώρας που είδε το φως της δημοσιότητας κάνει λόγο για 1.1130 νεκρούς μόνο στο Νεπάλ ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί και σε γειτονικές χώρες όπως η Ινδία.

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που προκάλεσε ακόμα και χιονοστιβάδα στο Έβερεστ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οχτώ ανθρώπων. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για την τύχη όσων βρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου ένα χρόνο αφότου μία χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει το θάνατο 18 Νεπαλέζων οδηγών στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην περιοχή.

Κλείσιμο




Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.



«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους» απηύθυνε έκκληση.

Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο Όρος Έβερεστ.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, δεκάδες είναι τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει ενώ σε αρκετά σημεία έχουν ανοίξει οι δρόμοι.





Ο σεισμός των 7,9 Ρχίτερ είναι ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε στο Νεπάλ τα τελευταία 81 χρόνια. 





Πολλοί είναι οι άνθρωποι που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τον ιστορικό πύργο του 19ου αιώνα ο οποίος κατέρρευσε. Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα στο Νεπάλ και ήταν ενταγμένος στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων της Unesco

Η αρχική εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού με επίκεντρο 80 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Ποκάρα ήταν 7,5 Ρίχτερ αλλά το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα επάνω. Περιπου 35 λεπτά μετά την αρχική δόνηση οι σεισμογράφοι κατέγραψαν άλλη μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ



Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Νεπάλ Κατμαντού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά τον αρχικό σεισμό και παραμένουν στην ύπαιθρο από το φόβο των μετασεισμών που εξακολουθούν να ταρακουνούν την πόλη.

«Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έτρεμε ολόκληρο το σπίτι, πεταχτήκαμε έξω»  έτσι πήραμε έξω», είπε ο 28χρονος Sila Gurung, ο οποίος ζει σε ένα τριώροφο σπίτι με τη μητέρα του στην  περιοχή Nakhipot Κατμαντού, κοντά στο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο πλατεία Patan Durbar.

«Φοβούμαστε πολύ για τη ζωή μας. Κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουμε πίσω στο σπίτι", συμπλήρωσε.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού


«Σε όλη το Κατμαντού, οι παλιές δομές έχουν καταρρεύσει. Οι παλαιοί ναοί, σπίτια όλα έχουν καταστραφεί, δήλωσε τηλεφωνικά ο Sanket Lamichhane, ένας επιχειρηματίας από το Κατμαντού, προσθέτοντας ότι «Όλοι είναι έξω στο δρόμο, κανείς δεν είναι μέσα στα σπίτια». 

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Δελχί αλλά και την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα. 



Η περιοχή της Νότιας Ασίας έχει ιστορία από καταστροφικούς σεισμούς, διότι η τεκτονική πλάκα που φέρει την ινδική υποήπειρο πιέζει βόρεια στην κύρια Ασιατική πλάκα. 

Περίπου το 60% της έκτασης της Ινδίας αντιμετωπίζει μια μέτρια έως σοβαρή σεισμική επικινδυνότητα, σύμφωνα με την Εθνική Διαχειριστική Αρχή.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης