Εγκληματούν όσοι κάνουν λεηλασίες, λέει ο δήμαρχος του Σεντ Λούις

Εγκληματούν όσοι κάνουν λεηλασίες, λέει ο δήμαρχος του Σεντ Λούις

Για το αμερικανικό δίκτυο «CNN», η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο: τους μαύρους και τους λευκούς καθώς υπάρχουν συνολικά χίλια... Φέργκιουσον στις ΗΠΑ

Εγκληματούν όσοι κάνουν λεηλασίες, λέει ο δήμαρχος του Σεντ Λούις
«Φουντώνει» το «κύμα» οργής στις ΗΠΑ μετά την αθωωτική δικαστική απόφαση για τον λευκό αστυνομικό που σκότωσε εν ψυχρώ το νεαρό αφροαμερικανικό Μάικλ Μπράουν με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται σε όλη την αμερικανική επικράτεια και περίπου 2.200 στρατιώτες, δυνάμεις της Εθνοφρουράς, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Η πόλη Φέργκιουσον στο Μιζούρι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων για μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού, Ντάρεν Γουίλσον,από τα πυρά του οποίου σκότωσε τον άοπλο νεαρό Μάικλ Μπράουν, πυροδότησε νέο κύμα βίαιων ταραχών.

Κλείσιμο
Δεκάδες κτίρια τυλίχθηκαν  στις φλόγες κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων συγκρούσεων μεταξύ οργισμένων διαδηλωτών και αστυνομίας. 

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί στον αμερικανικό Τύπο η συνέντευξη που παραχώρησε ο αστυνομικός στο «ABC NEWS» και τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλος κατά την οποία παραδέχτηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα κι όταν αν βρισκόταν ξανά στην ίδια θέση, αυτό θα έκανε και πάλι.  

« Όπως είπα και στον δικαστή, ο Μπράουν επιχείρησε να αρπάξει το όπλο μου και τότε του είπα. Πήγαινε πίσω ή θα σου ρίξω. Τότε μου άρπαξε το όπλο και μου είπε. Είσαι πολύ δειλός για να με πυροβολήσεις.

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Γουίλσον για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τον σκότωσε και τότε ο αστυνομικός του είπε με απίστευτη ψυχραιμία: «Θα ξανάκανα ακριβώς το ίδιο σε αντίστοιχη περίπτωση. Όταν του είπα τα χέρια ψηλά , δεν υπάκουσε. Βρισκόμουν σε αυτοάμυνα».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν κυρίως την φράση του αστυνομικού ότι έχει «καθαρή τη συνείδησή του», ενώ υπάρχουν και εφημερίδες που κάνουν λόγο για απουσία της «μαύρης» ηγεσίας στις ΗΠΑ.  

Από την πλευρά του, ο  δήμαρχος του Σεντ Λούις, Φράνσις Σλέι, δήλωσε «απογοητευμένος» από το ξέσπασμα της βίας στο Φέργκιουσον: «Οι άνθρωποι που λεηλατούν, που σπάνε παράθυρα (να ξέρουν ότι) αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εγκληματική συμπεριφορά». Ο ίδιος τόνισε ότι, παρόμοια βία «δεν θα γίνει ανεκτή». Ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια στο Φέργκιουσον, η άσφαλτος σε πολλούς δρόμους της περιοχής είναι γεμάτη με σπασμένα γυαλιά από τα καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί ενώ άδειοι κάλυκες έχουν σκορπιστεί στο έδαφος. Ορισμένες από τις φωτιές συνέχιζαν να καίνε το πρωί.

Ακόμα και η Ρωσία σχολίασε τα εκτεταμένα επεισόδια στο Μιζούρι . Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως τα όσα συμβαίνουν στο Φέργκιουσον απειλούν την κοινωνική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Για το αμερικανικό δίκτυο «CNN», η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο: τους μαύρους και τους λευκούς καθώς υπάρχουν συνολικά χίλια Φέργκιουσον στις ΗΠΑ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης