Πορτογαλία: Υπό κλοιό διαδηλώσεων εγκρίθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το Μνημόνιο

Πορτογαλία: Υπό κλοιό διαδηλώσεων εγκρίθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το Μνημόνιο

Δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές αλλά διατηρεί μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ όπως οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Πορτογαλία: Υπό κλοιό διαδηλώσεων εγκρίθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το Μνημόνιο
Υπό κλοιό διαδηλώσεων κυρίως δημοσίων υπαλλήλων εγκρίθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, του πρώτου, δηλαδή, προϋπολογισμού μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Το σχέδιο, το οποίο ναι μεν δεν προβλέπει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, αλλά διατηρεί – μειωμένες κατά 20% – τις περικοπές που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από βουλευτές της πλειοψηφίας των κομμάτων της κεντροδεξιάς.

«Όχι και όχι στην κλοπή των μισθών μας», «μόνη λύση, η παραίτηση», «ναι στο 35ωρο, όχι στις 40 ώρες εργασίας» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές που έφθασαν στη Λισαβόνα από όλη την χώρα έπειτα από το κάλεσμα που τους απηύθυνε το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα, το Κοινό Μέτωπο των Συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Κλείσιμο


Στο σχέδιο, το οριστικό κείμενο του οποίου θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 27 Νοεμβρίου, προβλέπεται η μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 4% στο 2,7% του ΑΕΠ χωρίς την προσφυγή σε νέα μέτρα λιτότητας.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτουμε χωρίς την τρόικα, διαθέτουμε πλέον κυριαρχία και ελευθερία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας. Την ίδια ώρα, «πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που προβλέπει ένα έλλειμμα μικρότερο του 3%».

Αν και πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της Πορτογαλίας μετά την έξοδό της (τον Μάιο) από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η ψηφοφορία διεξήχθη ενώ επισκέπτονται την χώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που βρίσκονται στην Πορτογαλία από την Τρίτη στο πλαίσιο μιας αποστολής ελέγχου.

Στον προϋπολογισμό προβλέπονται περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στοχευμένες αυξήσεις φόρων που ανέρχονται σε ένα σύνολο 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 0,7% του ΑΕΠ – ποσό πάντως μικρότερο των προηγούμενων ετών.

Για το 2015 ο κυβερνητικός συνασπισμός στοχεύει κυρίως στην ανάκαμψη της απασχόλησης, προκειμένου να βελτιώσει τα έσοδα του δημοσίου από τη φορολογία. Το ποσοστό ανεργίας έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω και προβλέπεται να περιοριστεί στο 13,4% από 14,8% προηγουμένως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης