Η Μπόινγκ πούλησε εξαρτήματα στο Ιράν για πρώτη φορά μετά το 1979!

Η Μπόινγκ πούλησε εξαρτήματα στο Ιράν για πρώτη φορά μετά το 1979!

Η Μπόινγκ πούλησε εξαρτήματα στο Ιράν για πρώτη φορά μετά το 1979!
Για πρώτη φορά από τότε που κόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, οι δυο χώρες, πραγματοποίησαν την νέα συμφωνία.

«Κατά το τρίτο τετράμηνο του 2014, πουλήσαμε αεροπορικά εγχειρίδια, σχέδια, χάρτες πλοήγησης και δεδομένα, στην Ιρανική αεροπορία», δηλώνεται στην επίσημη αναφορά της εταιρίας Μπόινγκ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera, η συμφωνία κοστολογήθηκε στα 120.000 δολάρια και περιλαμβάνει κομμάτια αεροσκαφών, εγχειρίδια, έγγραφα πληροφοριών εξυπηρέτησης, γραφικές απεικονίσεις, χάρτες πλοήγησης και δεδομένα, με λίγα λόγια, οτιδήποτε μπορεί να είναι απαραίτητο για μια ασφαλή πτήση.

Κλείσιμο
Όλα ξεκίνησαν το 1979, όταν μια ομάδα φοιτητών, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και προσεκτικό σχεδιασμό, εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, επιτυγχάνοντας να πάρει 52 Αμερικανούς διπλωμάτες ως ομήρους και να τους κρατήσει για 444 μέρες, οδηγώντας εντέλει στην ρήξη της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μέχρι και σήμερα.

Διάφοροι ειδικοί σε θέματα βιομηχανίας, ισχυρίζονται πως η συμφωνία αποτελεί κάτι σαν επιβράβευση για το Ιράν, το οποίο μέχρι πρότινος αντέγραφε ή αγόραζε παράνομα, τα κομμάτια που χρειαζόταν, μέσω της μαύρης αγοράς. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές  το «διπλωματικό καρότο» δόθηκε στο Ιράν εξαιτίας της απόφασής του να ελαττώσει την πυρηνική του δραστηριότητα, μετά τη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Νοέμβρη.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Μπόινγκ, η επικύρωση της συμφωνίας, έχει τη δυνατότητα να εξομαλύνει τις σχέσεις των δυο χωρών, επιφέροντας παράλληλα, εμπορικές συμφωνίες στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας. Οι ίδιοι δήλωσαν πως: «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συμφωνίες σύμφωνα με αυτή την άδεια».

Αυτό αποτελεί το αρχικό βήμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλες αμερικανικές εταιρίες, ενδιαφέρονται να συνάψουν συμφωνίες με το Ιράν, μεταξύ των οποίων και η General Electric, η οποία έχει κι αυτή ήδη λάβει σχετική άδεια, από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από τον Απρίλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης