Oι Τζιχαντιστές χτυπάνε τώρα στη Δύση

Oι Τζιχαντιστές χτυπάνε τώρα στη Δύση

Το Χαλιφάτο ανήρτησε φωτογραφία Καναδού Τζιχαντιστή που κατονομάζει ως τον δράστη της επίθεσης στο Μνημείο Πεσόντων - Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε χαρακτηριστεί από τις αρχές της χώρας ως "ταξιδιώτης υψηλού κινδύνου", γι' αυτό και του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο - Συνταξιούχος αστυνομικός ο "ήρωας" που σκότωσε τον ένοπλο τρομοκράτη - Συναγερμός σε ΗΠΑ και Καναδά, εντείνονται οι έλεγχοι σε αεροδρόμια και πύλες εισόδου

Καναδός τζιχαντιστής: «Ταξιδιώτης υψηλού κινδύνου» για τις αρχές, «γλυκό αγόρι» για τους γείτονες
Μπορεί ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος να δήλωσε την Τετάρτη πως δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο στην Οτάβα του Καναδά συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες το Twitter έχει πάρει «φωτιά» από τα «τιτιβίσματα» υποστηρικτών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter ο δράστης της επίθεσης στο Μνημείο Πεσόντων ήταν μαχητής της οργάνωσης και απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Μάλιστα, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ένοπλος άντρας, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο στην Οτάβα, είχε χαρακτηριστεί πριν από λίγο καιρό από τις αρχές της χώρας ως «ταξιδιώτης υψηλού κινδύνου», για αυτό και του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο!

Κλείσιμο


Η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε απλά πως ο ένοπλος -ο οποίος έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά- ήταν 32 ετών και ονομαζόταν Μικέλ Ζέα-Μπιμπού, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενημερωθεί ότι ο δράστης ήταν ένας Καναδός πολίτης, από το Κεμπέκ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Σημειώνεται ότι το αιματηρό περιστατικό στην πρωτεύουσα του Καναδά με τους δύο νεκρούς και τους τρεις τραυματίες ήρθε λίγες μόλις ώρες έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στην χώρα, μετά την επίθεση  εναντίον δύο στρατιωτών στο Κεμπέκ, την περασμένη Δευτέρα.

 

Το χρονικό της επίθεσης

 Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων, τον 24χρονο Τζέισον Κιρίλο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και στο κοινοβούλιο.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.



Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε γρήγορα, ενώ όπως έγινε γνωστό, εκείνη την ώρα μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Έπειτα από τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Μάλιστα, στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.
Άρση του αποκλεισμού στο κέντρο της Οτάβα


Την άρση του αποκλεισμού ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας, που επιβλήθηκε μετά τη χθεσινή επίθεση στο κοινοβούλιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας ένοπλος και ένας Καναδός στρατιώτης, ανακοίνωσε η αστυνομία της Οτάβα στον Καναδά.




«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινιζόταν ότι η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο για το κοινό.

«Δεν θα φοβηθούμε», λέει ο Καναδός πρωθυπουργός

«Ο Καναδάς δεν θα φοβηθεί», ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους πολίτες της χώρας.

«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να φοβηθεί» είπε ο Χάρπερ και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.



«Αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας -και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας- για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά», σημειώσε.























































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης