Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας η Φεντερίκα Μογκερίνι

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ νέος πρόεδρος της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι (Σοσιαλιστές) θα διαδεχθούν τελικά τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάθριν Άστον στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παρόλο που η υποψηφιότητα της Φεντερίκα Μογκερίνι εθεωρείτο δεδομένη, ο Ντόναλντ Τουσκ είχε να αντιμετωπίσει την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Ωστόσο, ο Χέρμαν φαν Ρομπέι φρόντισε να διευκολύνει τους δημοσιογράφους καθώς, μιλώντας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μπροστά από ένα μικρόφωνο που ξέχασαν ανοιχτό επιβεβαίωσε πως ο Ντόναλντ Τουσκ θα διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Ο κ. Τουσκ θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2014 και η θητεία του θα λήξει την 31η Μαΐου 2017, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα είναι παράλληλα και μια από τις αντιπροέδρους της Κομισιόν, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, μαζί με τους υπόλοιπους Επιτρόπους της Επιτροπής Γιουνκέρ. 

Κλείσιμο
Την επόμενη εβδομάδα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα συναντήσει όλους τους Επιτρόπους που προτάθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ένωσης με σκοπό να παρουσιάσει τις αρμοδιότητες ενός εκάστου το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει έπειτα, μέσα στον Οκτώβριο, να εγκρίνει ή να απορρίξει το σύνολο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τουσκ: Να εργαστούμε ως Ευρωπαίοι για να υπάρξει λογική λύση για την Ουκρανία


Πάντως, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας για την κρίση στην Ουκρανία τόνισε πως πρέπει να εργαστούμε ως Ευρωπαίοι για να υπάρξει μια λογική λύση ανάμεσα στην Ουκρανία, την Ε.Ε και τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε μια κοινή στάση ως Ε.Ε απέναντι στη Ρωσία και απέναντι στην κρίση της Ουκρανίας», ανέφερε ο Τουσκ ο οποίος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις ικανότητες του για αυτήν την ιδιαίτερη θέση καθώς όχι απλώς δεν προέρχεται από χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, αλλά εκτός από τα Πολωνικά μιλάει μόνο Γερμανικά. 

Μογερίνι: Θα κάνω το παν ώστε το ευρωπαϊκό όνειρο να μην μετατραπεί σε εφιάλτη

Από την πλευρά της η Φεντερίκα Μογερίνι η νέα «υπουργός» Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μιλάει άπταιστα πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την μικρή εμπειρία της στα ευρωπαϊκά πράγματα απάντησε πως μέχρι πριν λίγο ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωζώνης και μιας από τις χώρας της G7.

«Υπόσχομαι πως θα συνεργαστώ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε στη νέα γενιά των Ευρωπαίων πολιτών την απαραίτητη αφοσίωση για την Ε.Ε», είπε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης