Λαβρόφ: Η Μόσχα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία

Λαβρόφ: Η Μόσχα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία

«Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ - Στόχος της Ρωσίας είναι «να βοηθήσει τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους»

Λαβρόφ: Η Μόσχα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία
Νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία προτίθεται να στείλει η Μόσχα, εντός των προσεχών ημερών, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά το Κίεβο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ημέρες μετά την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος μιας πρώτης ρωσικής αυτοκινητοπομπής, με το Κίεβο και τις χώρες τις Δύσης να επικρίνουν τη Μόσχα ότι προέβη στην κίνηση αυτή χωρίς να έχει την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Στείλαμε χθες επιστολή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεσή μας να στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από τον ίδιο δρόμο, με την ίδια συμμετοχή Ουκρανών συνοριακών φρουρών και τελωνειακών υπαλλήλων, το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να «συνεργαστεί στενά με τον Ερυθρό Σταυρό».

Κλείσιμο
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει από την εβδομάδα αυτή», συνέχισε ο Λαβρόφ διευκρινίζοντας ότι «λεπτομερής κατάλογος» του φορτίου των φορτηγών που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταλεί στο Κίεβο μαζί με την επιστολή. «Ελπίζουμε ότι οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν κατά τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής (με 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας) θα ληφθούν υπόψη και ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις».

Παράλληλα, ο Λαβρόφ τόνισε ότι ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές στην ανατολική Ουκρανία, όπου μάχες μαίνονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων ανταρτών, δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε σφάλματα ή στην τύχη.

Παραμονή της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μινσκ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή διπλωματίας για να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σχήμα εφόσον υπάρχει ένα αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι «να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως στην αυριανή συνάντηση στο Μινσκ θα εξεταστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν στην ανάγκη περαιτέρω βοήθειας στους αμάχους στην περιοχή αυτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης