Πανίσχυρος ο «σουλτάνος» Ερντογάν: Πρόεδρος με 52%

Πανίσχυρος ο «σουλτάνος» Ερντογάν: Πρόεδρος με 52%

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα εκλέγεται 12ος πρόεδρος της χώρας με 51,95% - «Είμαστε ο λαός της Τουρκίας πολύ πριν χαρακτηριστούμε Αρμένιοι ή Ελληνες», είπε

Πανίσχυρος ο «σουλτάνος» Ερντογάν: Πρόεδρος με 52%
Απόλυτος κυρίαρχος αποδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εκλογή του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τουρκία.



Κλείσιμο
Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 98,75% των ψήφων προηγείται με 51,95%, ενώ ακολουθεί με 38,34% ο Εκμελετίν Ιχσάνογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και ο Σερκάν Ντεμιρτάς (υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) με 9,71%.

Νωρίτερα, πάντως ο τουρκικός Τύπος ήθελε ο «σουλτάνος» να βγαίνει νικητής με 57%, με το 43% των ψήφων καταμετρημένο.



Παράλληλα, 44,3% έδωσαν στον Ερντογάν οι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Sabah, ενώ 43,5% στον Ιχσάνογλου και 12,06% στον Ντεμίρτας.



Ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του, ο Ερντογάν στη νικητήρια ομιλία του δήλωσε πως ακόμα και όσοι δεν τον ψήφισαν, νίκησαν.

«Σήμερα κέρδισε η δημοκρατία. Σήμερα δεν κέρδισαν μόνο όσοι μας αγαπούν, αλλά και όσοι δε μας αγαπούν. Η Τουρκία νίκησε», δήλωσε ο νεοκλεγείς πρόεδρος της χώρας.  

«Η Τουρκία θα χαράξει το δικό της μονοπάτι. Αύριο θα είναι καλύτερα από σήμερα», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, απέστειλε μήνυμα στους αντιπάλους του, λέγοντας: «Αυτοί που μας χαρακτηρίζουν δικτάτορες, αυτοκράτορες, δυνάστες ας συνέλθουν και να δουν αυτά που καταφέραμε».

«Σήμερα είναι μία ημέρα ορόσημο. Η Τουρκία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της σήμερα. Αγκαλιάζω 77 εκατ. πολιτών», πρόσθεσε.

«Είμαστε ο λαός της Τουρκίας πολύ πριν χαρακτηριστούμε Αρμένιοι ή Ελληνες», είπε αινιγματικά.

Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα στον υπ'αριθμόν ένα εχθρό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, προειδοποιώντας ότι οποιοσδήποτε απειλεί την εθνική ασφάλεια τότε θα τον βρει μπροστά του. Κάλεσε, δε, τους υποστηρικτές του Γκιουλέν να γυρίσουν μία νέα σελίδα για μία νέα Τουρκία.

Νωρίτερα,
σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο Ερντογάν είχε πει πως θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα για «μία καλύτερη δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «ο κόσμος... μίλησε».


Στο μεταξύ, για τη νίκη του Ερντογάν αναφέρθηκε μέσω Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος έγραψε πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξελέγη ο νέος πρόεδρος της χώρας από το λαό.

Από την άλλη, ο Ντεμίρτας δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως εκπλήρωσε σχεδόν όλους τους στόχους του και διέλυσε τις προκαταλήψεις.

Ο Ιχσάνογλου αποδέχθηκε την ήττα, δηλώνοντας πως το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι αξιοσημείωτο και πριν δώσει συγχαρητήρια στον Ερντογάν αφιέρωσε τη... δεύτερη θέση σε όσους του είπαν ότι δεν γνωρίζει από πολιτική, όταν ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια.



Την ίδια στιγμή, την εκλογή Ερντογάν ανακοίνωσε και η εκλογική επιτροπή (YSK) της χώρας, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. «Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος της YSK, Σαντί Γκιουβέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως έχει καταμετρηθεί το 99% των ψήφων και αύριο Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Περίπου 53 εκατ. Τούρκων προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα για την εκλογή του προέδρου της χώρας, ο οποίος αναδείχθηκε για πρώτη φορά από τον λαό.



«Αύριο, Θεού θέλοντος, θα εγκαθιδρυθεί μια νέα Τουρκία, ξανά μια ισχυρή Τουρκία θα γεννηθεί από τις στάχτες», είχε πει ο Ερντογάν σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στη χθεσινή και τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, όπου έδωσε την υπόσχεση πως θα υπηρετήσει το λαό από τη νέα του θέση.



Ο... ροκ σταρ της τουρκικής πολιτικής σκηνής αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να... πεθάνει, παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τη χώρα και την εικόνα του.



Από το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη και ο γιος του, Μπιλάλ, στη ροζ υπόθεση με τη φημολογούμενη σχέση του με γοητευτική δημοσιογράφο, μέχρι τα αιματηρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη που είχαν ως τραγική συνέπεια το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, αλλά και την απαγόρευση του Twitter, ο Ερντογάν μοιάζει απτόητος.



Ο 60χρονος πολιτικός κατόρθωσε να επιβιώσει και να σώσει την πρωθυπουργική καρέκλα του κάνοντας αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: να ασκεί επίθεση. Μάλιστα, από τους κύριους στόχους του ήταν και ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός του, ο πνευματικός ηγέτης, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά για απόπειρα πραξικοπήματος και έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας, αλλά και έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ο ιεροκήρυκας ζει.

Παρά τα χτυπήματα, κατόρθωσε να κερδίσει και πάλι τους ψηφοφόρους του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ έπειτα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ακολουθώντας φιλολαϊκή πολιτική και προειδοποιώντας την κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι το Τελ Αβίβ θα πνιγεί στο αίμα που χύνει.
Όλα αυτά σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί ισχυρός και ικανός να διατηρήσει τον ρόλο του... σουλτάνου παρά τα σκάνδαλα, τις διαδηλώσεις και τους εχθρούς του. Και όπως φαίνεται η προσπάθειά του αποδίδει καρπούς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης