Γεμάτα από βακτήρια και σούπερ μικρόβια τα αεροσκάφη

Γεμάτα από βακτήρια και σούπερ μικρόβια τα αεροσκάφη

Στο εσωτερικό της καμπίνας και κυρίως στο «μπράτσο» της αεροπορικής θέσης, στο πλαστικό τραπεζάκι, στο μεταλλικό έμβολο της τουαλέτας αλλά και στα παράθυρα των αεροσκαφών εντοπίζονται ο σούπερ ιός MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος), το  E. Coli, που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ο ιός της γρίπης και ο νοροϊός

Γεμάτα από βακτήρια και σούπερ μικρόβια τα αεροσκάφη
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν πάνω από μία εβδομάδα στις επιφάνειες των αεροπλάνων, καθιστώντας τις αεροπορικές θέσεις «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία.

Παλαιότερη έρευνα της Boeing είχε δείξει ότι ο αέρας της καμπίνας ανανεώνεται από συμπιεσμένο φρέσκο αέρα από τον εξωτερικό χώρο. Στη συνέχεια, ο αέρας αυτός περνά από ειδικά φίλτρα που αφαιρούν σχεδόν όλους τους αερομεταφερόμενους παθογόνους οργανισμούς, όπως τα βακτήρια και τους ιούς.

Ωστόσο, συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες, όπως οι δίσκοι, τα μαξιλάρια, τα χερούλια του καθίσματος, τα ίδια τα καθίσματα, οι τουαλέτες και οι νιπτήρες, έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες επιβάτες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «ΑBC News», επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν στις καμπίνες των αεροπλάνων πάνω από μία εβδομάδα. Τα βακτήρια αυτά εντοπίζονται κυρίως στο «μπράτσο» της αεροπορικής θέσης, στο πλαστικό τραπεζάκι, στο μεταλλικό έμβολο της τουαλέτας αλλά και στα παράθυρα των αεροσκαφών.
 
To «ABCNews», που επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου Auburn, αναφέρει ότι στις επιφάνειες του αεροσκάφους ανιχνεύτηκαν, μεταξύ άλλων,  ο σούπερ ιός MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος), το  E. Coli, που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ο ιός της γρίπης και ο νοροϊός.
 
«Οι περισσότεροι απ' αυτούς κατάφεραν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η αμερικανική έρευνα. «Πολλοί ταξιδιώτες αεροπλάνων ανησυχούν για τον κίνδυνο να νοσήσουν στη διάρκεια πολύωρης πτήσης», υπογραμμίζει ο Τσαρλς  Γκέρμα, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να καθαρίζουν σχολαστικά τα αεροσκάφη μεταξύ των πτήσεων.

Για τον καθηγητή Κρίστοφερ Όλ, ειδικό σε θέματα μολυσματικών ασθενειών από το Ιατρικό Κέντρο «Wake Forest Baptist Medical Center» που συμμετείχε στην έρευνα, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να στραφούν σε υλικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες τα οποία είναι πιο εύκολο να καθαριστούν από κάποια άλλα.

«Η καθαριότητα είναι σημαντική αν σκεφθεί κανείς πως είναι πρακτικά αδύνατο να αποστειρώσουμε τις καμπίνες των αεροσκαφών», προσθέτει.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης