Σρέντερ: Κατηγόρησε την ΕΕ για την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία

Σρέντερ: Κατηγόρησε την ΕΕ για την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία

Ο πρώην καγκελάριος καλεί την Δύση να μην επιδιώκει την απομόνωση του Πούτιν

Σρέντερ: Κατηγόρησε την ΕΕ για την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε την Κυριακή ότι η αμφιλεγόμενη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνέβαλε στην απελευθέρωση των ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών που κρατούνταν στην ανατολική Ουκρανία λίγες μέρες αργότερα και κάλεσε την Δύση να σταματήσει να επικεντρώνεται στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Σρέντερ δέχτηκε επικρίσεις για τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης και τον δείχνουν σε θερμό εναγκαλισμό με τον ρώσο πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους στις 28 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ πήρε αμέσως αποστάσεις. Σχετικά με τις φωτογραφίες ο Σρέντερ είπε ότι έκανε έκκληση στον Πούτιν να κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωση των επτά κρατούμενων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι και απελευθερώθηκαν στις 3 Μαΐου.

"Ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο", είπε ο Σρέντερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag όταν ρωτήθηκε αν ήταν σκόπιμο να προσκαλέσει τον ρώσο πρόεδρο σε ένα πάρτι για τα 70α του γενέθλια. "Χάρηκα πολύ που κατάφερε να έρθει γιατί ήξερα ότι θα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε".

Κλείσιμο
Ο Σρέντερ είπε ότι μίλησε με τον Πούτιν για την Ουκρανία.

"Και σχετικά με την κατάσταση με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, είχε επιτυχές αποτέλεσμα. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Πούτιν να απελευθερώσει τους ομήρους".

Φιλορώσοι αυτονομιστές κρατούσαν ομήρους παρατηρητές του ΟΑΣΕ τους οποίους αποκαλούσαν αιχμαλώτους πολέμου. Ένας Σουηδός αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, ενώ τέσσερις Γερμανοί, ένας Τσέχος, ένας Δανός και ένας Πολωνός κρατούνταν μέχρι τις 3 Μαϊου.
"Θεωρώ ότι μιλώντας στον ρώσο πρόεδρο έκανα το σωστό. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν πρόκειται να αλλάξω αυτό που είμαι. Αυτός είναι ο τρόπος που χαιρετιόμαστε (με αγκαλιά) τα τελευταία 14 χρόνια κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε δύσκολους καιρούς".

Στην ίδια συνέντευξη ο Σρέντερ προειδοποίησε κατά την επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ρωσικά συμφέροντα σε ζητήματα ασφαλείας.

"Συνεχώς ακούω ότι η Δύση θα πρέπει να απομονώσει την Ρωσία και τον Πούτιν", είπε ο Σρέντερ ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από την Μέρκελ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Ουκρανίας με την ΕΕ που τελικά δεν υπέγραψε το Κίεβο, σημείο έναρξης της παρούσας κρίσης καθώς η ΕΕ αδιαφόρησε--όπως είπε--για το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι μία βαθιά πολιτισμικά διχασμένη χώρα και την οδήγησε σε μία διαδικασία επιλογής του τύπου "ή το ένα ή το άλλο".

Ο πρώην καγκελάριος επέκρινε και την κυβέρνηση του Κιέβου για τα λάθη της από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της ρωσικής από επίσημη γλώσσα της χώρας.

"Επιπλέον, το ανατολικό τμήμα της χώρας δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση. Αυτό προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης", είπε στη συνέντευξή του.

Ο Σρέντερ διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 ως το 2005 κι ήταν ο καλύτερος φίλος του Πούτιν στην Δύση από τότε που αμφότεροι τέθηκαν στο περιθώριο από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον νεότερο επειδή εναντιώθηκαν στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Πολλοί τον κατακρίνουν επειδή κατά καιρούς έχει μιλήσει υπέρ της Μόσχας και κατά της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι απόψεις του είναι επηρεασμένες από τον ετήσιο μισθό των 250.000 ευρώ που λαμβάνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο της Gazprom στη Γερμανία.

Άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι η φιλία του με τον ηγέτη του Κρεμλίνου αποτελεί ένα σημαντικό δίαυλο διαλόγου για τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης