Στην Κριμαία ο Πούτιν - 21 νεκροί στη Μαριούπολη

Στην Κριμαία ο Πούτιν - 21 νεκροί στη Μαριούπολη

-«Γίναμε ισχυρότεροι με την Κριμαία», είπε Ρώσος πρόεδρος κατά τους εορτασμούς για την «Ημέρας της Νίκης»
-Οι ΗΠΑ στέλνουν κομάντος στη Βαλτική

Στην Κριμαία ο Πούτιν - 21 νεκροί στη Μαριούπολη
Με τον αέρα του ηγέτη, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλάντιμιρ Πούτιν, μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στην Κριμαία, κατά την πρώτη του εμφάνιση στην στρατηγικής σημασίας χερσόνησο, μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα. 

Αψηφώντας τις όποιες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την κίνηση... ματ, δίνοντας το παρών στη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Σεβαστούπολη για τον εορτασμό της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Κλείσιμο

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δυναμική εμφάνιση στο πρώτο «απόκτημά» του στο ουκρανικό έδαφος και μάλιστα δύο μόλις 24ωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου για την αυτονομία των ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της χώρας. 

«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το 2014 θα μπει στην ιστορία «ως το έτος στο οποίο τα έθνη που ζουν εδώ αποφάσισαν να είναι μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας».



«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά εμείς θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες γιατί είμαστε μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο ισχυροί», πρόσθεσε.



Εν τω μεταξύ, για τη γερμανική εφημερίδα «Bild», η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία είναι προκλητική.

Η εμφάνισή του στην στρατηγικής σημασίας χερσόνησο έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της ουκρανικής κρίσης την ώρα που και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τον είχε συμβουλεύσει να μην παραστεί στη σημερινή  στρατιωτική παρέλαση, ενώ μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ ρωσώφωνων αυτονομιστών και φιλοκυβερνητικών.



Πάντως, ήδη η ουκρανική κυβέρνηση, δια στόματος του Αρσένι Γιατσενιούκ, έσπευσε να δηλώσει πως, πρόκειται για μία πρόκληση από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις «φωνές» που έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν ότι δεν πρέπει να μεταβεί στην Κριμαία την παρούσα φάση, ο Πούτιν υψώνει ανάστημα δείχνοντας στην διεθνή κοινότητα ποιος έχει το πάνω χέρι, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Η άφιξη Πούτιν στην Κριμαία
  







Οι ΗΠΑ στέλνουν κομάντος στη Βαλτική

Πάντως, την ώρα που ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κριμαία, οι ΗΠΑ στέλνουν κομάντος στη Βαλτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τη βρετανική εφημερίδα Independent, το Πεντάγωνο έστειλε περίπου 40 ειδικές δυνάμεις στη Βαλτική για να λάβουν μέρος στα διάρκειας δύο εβδομάδων στρατιωτικά γυμνάσια με την Εσθονία, ενώ άλλες 140 θα συμμετάσχουν στην άσκηση Flaming Sword.

Χάος στη Μαριούπολη με 21 νεκρούς

Την ίδια ώρα πάντως, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη είναι εκρηκτική καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασαν νέες, βίαιες συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προσωρινό υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, νεκροί είναι 20 φιλορώσοι και ένας αστυνομικός.



Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την «Ημέρα της Νίκης», όταν περίπου 1.500 πολίτες κατευθύνθηκαν προς το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εμποδίσουν μία ομάδα ενόπλων από το να καταλάβει το κτίριο.

Στη συνέχεια άρματα μάχης κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης και ακούστηκαν πυροβολισμοί.




To Russia Today ανέφερε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό κατά των πολιτών οι οποίοι περικύκλωσαν το κτίριο του υπ. Εσωτερικών, ενώ όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες από το Twitter, στις φλόγες παραδόθηκε και το κτίριο της αστυνομίας της πόλης.

Μάλιστα, στο δρόμο έξω από το φλεγόμενο κτίριο βρέθηκαν τα πτώματα δύο αντρών.

Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 ανέφερε ότι ο ένας από τους δύο είχε σπασμένο χέρι και δεν ήταν οπλισμένος, γεγονός που εξόργισε τους διαδηλωτές.

«Δεν είχε όπλα. Ήταν τραυματισμένος. Δεν συμμετείχε στα επεισόδια», φώναζαν.

Φωτογραφία-σοκ με νεκρό άντρα έξω από το αστυνομικό τμήμα


Επίσης, έγινε γνωστό ότι ένας εικονολήπτης του RT τραυματίστηκε στο στομάχι από τα πυρά των ενόπλων, την ώρα που προσπαθούσε να καταγράψει τα βίαια επεισόδια. Ωστόσο, το πρακτορείο μετέδωσε ότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής και πως πλέον είναι εκτός κινδύνου.

Ο εικονολήπτης του RT ο οποίος τραυματίστηκε 


Το αστυνομικό τμήμα της Μαριούπολης στις φλόγες






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης