Τουρκία: Ελεύθεροι τρεις δημοσιογράφοι που κρατούνταν χωρίς δίκη επί 8 χρόνια

Τουρκία: Ελεύθεροι τρεις δημοσιογράφοι που κρατούνταν χωρίς δίκη επί 8 χρόνια

Νέος νόμος θέτει ως ανώτατο όριο την προσωρινή κράτηση ενός κατηγορουμένου για 5 χρόνια

Τουρκία: Ελεύθεροι τρεις δημοσιογράφοι που κρατούνταν χωρίς δίκη επί 8 χρόνια
Αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη τρεις δημοσιογράφοι στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και η ιδρύτρια και διευθύντρια του εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού Özgür Radyo. Οι δημοσιογράφοι παρέμειναν προφυλακισμένοι επί σχεδόν οκτώ χρόνια εν αναμονή της δίκης τους με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι σε εφαρμογή ενός νέου νόμου που θέτει ως ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης ενός κατηγορουμένου τα πέντε χρόνια.

Πρόκειται για την Φισούν Ερντογάν, η οποία έχει την τουρκική και την ολλανδική υπηκοότητα, τον Μπαϊράμ Ναμάζ, χρονογράφο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Atilim και τον Αρίφ Τσελεμπί, δημοσιογράφο του ίδιου εντύπου, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Τούρκων δημοσιογράφων TGS.

Κλείσιμο
Mαζί με άλλα 20 άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα MKLP, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία και θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Αντιμετώπιζαν επίσης την κατηγορία της απόπειρας «ανατροπής της συνταγματικής τάξης διά της βίας».

Στις αρχές Μαρτίου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που μειώνει στα 5 από τα 10 χρόνια το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς δίκη.

Οι σημερινές αποφυλακίσεις «μας δίνουν ξανά μια ελπίδα για την εκστρατεία μας που στοχεύει στην αποποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη μας για εκείνους που παραμένουν ακόμη πίσω από τα κάγκελα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μόγκενς Μπλίχερ Μπέρεγκορντ.

Σύμφωνα με την ΕΟΔ 32 δημοσιογράφοι παραμένουν σε τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενοι κυρίως για συνεργασία με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης