Συνάντηση Σούζαν Ράις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ

Συνάντηση Σούζαν Ράις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ

Επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Συνάντηση Σούζαν Ράις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ
Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, επισκέφτηκε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, το Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.

Η Ράις συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και αργότερα με τον πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, στην Ιερουσαλήμ, πριν από τις στρατηγικές διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων η Ράις επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, η διπλωματία είναι «ο καλύτερος τρόπος ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Κλείσιμο
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων οι οποίες έχουν πλέον διακοπεί, η Ράις τόνισε ότι «ενώ οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ανασταλεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε δύο αποτελέσματα, γειτονικά ανεξάρτητα κράτη να ζουν ειρηνικά και να υπάρχει ασφάλεια».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ εμάς και των Παλαιστινίων», είπε ο Πέρες, τονίζοντας ότι η αναστολή των συνομιλιών αποτελεί μια «παύση», αλλά όχι μια «αιτία για τερματισμό».

Ο Πέρες επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ειρήνη. «Είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να διαπραγματευτούμε», είπε.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου έχει κατηγορήσει τον Αμπάς ότι ευθύνεται για την αποτυχία των συνομιλιών, επειδή σύναψε συμφωνία με το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς στα τέλη του περασμένου μήνα. Το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Πέρες τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Ράις, ότι η διπλωματία με το Ιράν έχει φτάσει «σε ένα κρίσιμο σημείο και εμμένει να δούμε εάν προσφέρουν απλά λόγια ή σκέφτονται σοβαρά την αλλαγή».

«Η ηγεσία του Ιράν δεν είναι πλήρως ειλικρινής», είπε. «Ο κόσμος θα κρίνει τις πράξεις και όχι τα λόγια».

Ο Πέρες αναμένεται να συναντηθεί στα τέλη του Ιουνίου με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης