Εριξαν και χημικά στους εγκλωβισμένους του κτηρίου στην Οδησσό

Εριξαν και χημικά στους εγκλωβισμένους του κτηρίου στην Οδησσό

Η Μέρκελ ζήτησε τη ματαίωση της προγραμματισμένης στρατιωτικής παρέλασης την Παρασκευή στην Κριμαία, όπου φημολογείται ότι θα παραστεί ο Πούτιν

Εριξαν και χημικά στους εγκλωβισμένους του κτηρίου στην Οδησσό
Για χρήση χημικών στην Οδησσό από τρομοκράτες της Υπερδεινστερίας και της Ρωσίας κάνει λόγο ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 25η Μαΐου στην Ουκρανία ενώ μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ενα 24ωρο μετά την δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε τη ματαίωση της προγραμματισμένης στρατιωτικής παρέλασης την Παρασκευή στην Κριμαία, όπου φημολογείται ότι θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σωστό να διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων την ώρα που στην Ουκρανία η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Μόσχα ότι, σε περίπτωση που μποϊκοτάρει τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, θα υπάρχουν σε βάρος της νέες κυρώσεις.

Με τους φιλορώσους αυτονομιστές αλλά και τους αντιπάλους τους να θάβουν τους νεκρούς τους από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους ένοπλους ρωσόφωνους.Τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα στο Ντονέτσκ αλλά και τη Μαριούπολη, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πως πρέπει να εξεταστεί η αποστολή μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.

Στην Μαριούπολη, όπου υπάρχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του υπό κατάληψη δημαρχείου της πόλης έπειτα από «σφοδρή ανταλλαγή πυρών με φιλορώσους ενόπλους στη διάρκεια της νύχτας», σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Κλείσιμο
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax, το κτίριο εκκενώθηκε χωρίς να πέσει πυροβολισμός και οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν την εκκαθάριση των οδοφραγμάτων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ουκρανίας Channel 5 μετέδωσε αργότερα ότι η Εθνική Φρουρά κατέλαβε το κτίριο υποχρεώνοντας τους αντάρτες να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια, ομάδες φιλορώσων αυτονομιστών απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και πυρπολώντας ένα τρόλεϊ.

Πάντως, σήμερα το πρωί η κίνηση στους δρόμους διεξαγόταν κανονικά.

Την ίδια ώρα, τα δημοψηφίσματα "τύπου Κριμαίας" που θα είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν σε πόλεις στα ανατολικά της χώρας την ερχόμενη Κυριακή, θα ρίξουν λάδι στη φωτιά της ουκρανικής κρίσης, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το "Kievpost", ο επονομαζόμενος ως "βασιλιάς της σοκολάτας", Πέτρο Ποροσένκο, φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το βήμα της ουκρανικής Βουλής, δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έχει γίνει χρήση χημικών στην Οδησσό, κατά την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στο κτίριο των συνδικάτων.

"Υπάρχουν τρομοκράτες από την Υπερδνειστερία και τη Ρωσία που άρχισαν να πυροβολούν κατά ουκρανών πολιτών και μάλιστα έκαναν χρήση τοξικών αερίων στο κτίριο όπου στεγάζεται εργατικό συνδικάτο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων. Στόχος τους ήταν να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα", δήλωσε ο Ποροσένσκο.

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, πρόεδρο της Ελβετίας και επικεφαλής του ΟΑΣΕ, λίγες ημέρες μετά το θρίλερ με τους παρατηρητές του Οργανισμού στο Σλαβιάνσκ. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην ουκρανική κρίση, την ώρα που το Κρεμλίνο φαίνεται ότι κινείται στην αμφισβήτηση των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Ενα 24ωρο νωρίτερα, απορρίπτοντας στην παρούσα φάση νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη ως «φαύλο κύκλο», η Ρωσία επιμένει πως πρόοδος στις συνομιλίες θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα προετοιμάζεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου, αν τη δυσαρεστήσει το αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης