Ταϊλάνδη: Καθαίρεση της πρωθυπουργού με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ταϊλάνδη: Καθαίρεση της πρωθυπουργού με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ο Νιουατουμρόγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, υπουργός Εμπορίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, νέος πρωθυπουργός

Ταϊλάνδη: Καθαίρεση της πρωθυπουργού με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα καθαιρέθηκε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την έκρινε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας, εντείνοντας την κρίση στην οποία είναι βυθισμένη η χώρα.

«Η Γινγκλάκ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού» ασχολούμενη με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, δήλωσε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Οι δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η Γινγκλάκ καταχράσθηκε την εξουσία που απορρέει από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο δικαστής.

Κλείσιμο
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά και εννέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσά τους τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Γινγκλάκ παραβίασε το σύνταγμα και καταχράσθηκε την εξουσία της όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011 στην υπόθεση της καθαίρεσης του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε να απελευθερωθεί θέση για έναν συγγενή της.

«Η κατηγορούμενη ενήργησε προς δικό της όφελος...η μετάθεση δεν έγινε προς το συμφέρον της χώρας», αναφέρεται στη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση ανοίγει μία νέα σελίδα αβεβαιότητας στην Ταϊλάνδη, απουσία κοινοβουλίου (διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013), το οποίο θα διόριζε νέο πρωθυπουργό.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Νιουατουμρόγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, υπουργός Εμπορίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, ορίσθηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει τον Νιουατουμρόγκ Μπουνσονγκπαϊζάν προσωρινό πρωθυπουργό», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πονγκθέπ Θεπκανγιάνα στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι η Ταϊλάδη κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, όταν η Γινγκλάκ Σιναουάτρα διέλυσε την Κάτω Βουλή σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Οι εκλογές αναβλήθηκαν και είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 20 Ιουλίου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης