Σε θρίλερ για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Αυστρία, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο απερχόμενος "μεγάλος συνασπισμός" που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, θα δώσει μεγάλη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία.
Τα δύο κόμματα που έχουν αναλάβει τα ηνία της χώρας, το Σοσιαλδημοκρατικό του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και το συντηρητικό Λαϊκό του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, φέρεται ότι εξασφαλίζουν οριακή πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι σφυγμομετήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα λίγα 24ωρα πριν την ημέρα της κάλπης.
Τα δύο κόμματα θα υποστούν απώλειες σε σχέση με τα ποσοστά τους στις προηγούμενες εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2008, ωστόσο φαίνεται ότι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών, που θα επιτρέψει μια ενδεχόμενη συνέχιση της κυβερνητικής τους συνεργασίας.
Βελτίωση των ποσοστών τους αναμένεται να πετύχουν δύο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο το ακροδεξιό εθνικιστικό "Κόμμα των Ελευθέρων" όσο και οι Πράσινοι, ενώ το μικρότερο ακροδεξιό "Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας", παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες, θα βρεθεί πιθανότατα εκτός Βουλής και το νεόκοπο κόμμα "Ομάδα Στρόναχ" φέρεται να πετυχαίνει άνετα την είσοδό του στη Βουλή.
Η "Ομάδα Στρόναχ" του 80χρονου Αυστριακού-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, είχε ιδρυθεί πριν από ακριβώς ένα χρόνο και σε αυτήν είχαν προσχωρήσει βουλευτές από το Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας" (του αδικοχαμένου Γιέργκ Χάιντερ).
Ελάχιστες πιθανότητες να υπερβούν το όριο του 4% για την είσοδο στη βουλή δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα νεοεμφανιζόμενα κόμματα «Νέος», «Πειρατές» και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, το οποίο δεν εκπροσωπείται στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι στη Βιέννη εκτιμούν ως μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να επηρεάσει το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα τους Αυστριακούς ψηφοφόρους.