Παγκόσμια Ημέρα συνδρόμου Sjögren - Αδιάγνωστο το 75% των ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα συνδρόμου Sjögren - Αδιάγνωστο το 75% των ασθενών

Το σύνδρομο προσβάλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας και θεωρείται το 2ο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα προσβάλλοντας το 0,1% -0,3% του γενικού πληθυσμού, το 75% των οποίου είναι ακόμα αδιάγνωστο

Παγκόσμια Ημέρα συνδρόμου Sjögren - Αδιάγνωστο το 75% των ασθενών
Ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει όλο το σώμα είναι υπό έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για το σύνδρομο Sjögren, το οποίο αφορά 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Sjogren η οποία είναι στις 23 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του Dr. Henrik Sjögren, Οφθαλμίατρου από την Σουηδία, ο οποίος διέγνωσε για πρώτη φορά το νόσημα το 1933, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών και τους καλεί να επικοινωνούν με τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης τηλ. 210 8237 302 , εργάσιμες ημέρες εκτός  ΣΚ, και ώρες 10:00 – 16:00.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας  ΕΚΠΑ  &  Δ/ντής του Τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝΣ «Λαϊκό», κ. Αθανάσιος Τζιούφας, το σύνδρομο προσβάλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας και θεωρείται το 2ο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά την ρευματοειδή αρθρίτιδα προσβάλλοντας το 0,1% -0,3% του γενικού πληθυσμού, το 75% των οποίου είναι ακόμα αδιάγνωστο!

Κλείσιμο
Η κύρια προσβολή του συνδρόμου αφορά τους εξωκρινείς αδένες και εμφανίζεται με ξηροστομία και ξηροφθαλμία γι' αυτό και προσβάλει 1 στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία.

Άλλα όργανα που μπορεί να προσβάλει είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις και πιο σπάνια το ήπαρ, οι νεφροί και οι πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το 3%-5% των ασθενών με Σύνδρομο Sjogren μπορεί να αναπτύξει  λέμφωμα, αν υπάρχουν ξεκάθαροι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως είναι η διόγκωση των παρωτίδων και η πορφύρα του δέρματος που εμφανίζονται στην έναρξη της νόσου.

Επίσης, μπορεί να εμφανίζεται μόνο του ή να αλληλεπικαλύπτεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ή ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές υποδιαγνώσκεται ή παραβλέπεται ως νόσημα από τους ιατρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ένας ασθενής χρειάζεται κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια  για να λάβει μια επίσημη διάγνωση του συνδρόμου Sjögren.

Όσον αφορά το θέμα της θεραπείας του συνδρόμου Sjogren οι θεράποντες ιατροί χορηγούν ανοσοτροποιητικά φάρμακα ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή και τα όργανα που έχει προσβάλει η νόσος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης