ΣΕΤΕ: Γιατί είχαν απόκλιση τουριστικές αφίξεις και έσοδα το 2016

ΣΕΤΕ: Γιατί είχαν απόκλιση τουριστικές αφίξεις και έσοδα το 2016

Απόκλιση στα δύο μεγέθη υπήρξαν ακόμη τρεις φορές κατά την τελευταία δωδεκαετία από το 2005 έως σήμερα

ΣΕΤΕ: Γιατί είχαν απόκλιση τουριστικές αφίξεις και έσοδα το 2016
Το 2016 δεν ήταν η μοναδική χρονιά κατά την οποία αφίξεις και έσοδα στον ελληνικό τουρισμό κινήθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, ανοδικά οι μεν, πτωτικά τα δε. Απόκλιση στα δύο μεγέθη υπήρξαν ακόμη τρεις φορές κατά την τελευταία δωδεκαετία από το 2005 έως σήμερα, εν έτει 2007, 2010 και 2012, δηλαδή σε 4 από τις 12 χρονιές από το 2005.

Αυτό επισημαίνει στη μηνιαία ανάλυσή του το Sete Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να αποτυπώσει τις αιτίες για την απόκλιση σε αφίξεις και εισπράξεις τη φετινή χρονιά των ρεκόρ των αφίξεων, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει φέτος λόγω της πτώσης των εισπράξεων στο εννιάμηνο του 2016 με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (-7,1%, στα 10,47 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Όπως επισημαίνει το Sete Intelligence, τις ίδιες χρονιές 2007, 2010 και 2012 υπήρξε επίσης απόκλιση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων. Αντίθετα, δεν υπάρχει ούτε μια χρονιά που να παρατηρείται απόκλιση εσόδων και διανυκτερεύσεων.

«Κύριος παράγοντας συνεπώς του καθορισμού των εσόδων αποτελούν οι διανυκτερεύσεις και όχι οι αφίξεις. Η μέση ημερήσια δαπάνη έχει μείνει εντυπωσιακά σταθερή (70 – 75 ευρώ) τα 10 τελευταία χρόνια ενώ η μέση διάρκεια παραμονής έχει μειωθεί κατά -26% (από 10,7 σε 7,8 ημέρες), με την ΜΚΔ (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη) να ακολουθεί κατά πόδας με -22% (από 746 ευρώ σε 580 ευρώ).

Κλείσιμο
Η πορεία το 2016

Φέτος, η απόκλιση της πορείας των αφίξεων και των εσόδων, βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο, αν και η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη παρέμεινε σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,7% ενώ οι εισπράξεις κατά μόλις 2,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η μείωση της ΜΚΔ δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρείται και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς αν και η μείωση της ΜΚΔ στην Ελλάδα τους μήνες αιχμής (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016) στη χώρα μας υπήρξε αισθητά υψηλότερη, πιθανόν λόγω προσφορών last minute.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η μείωση της ΜΚΔ στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε περιοριστεί στα επίπεδα του ανταγωνισμού, τα έσοδα των μηνών αυτών θα ήταν αυξημένα κατά 500 ευρώ έως 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν θα είχε υπάρξει μείωση εσόδων σε σχέση με πέρυσι.




Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης