Αντίποινα για το Brexit; Μεταφέρουν το σύστημα Galileo από το Λονδίνο στη Μαδρίτη

Αντίποινα για το Brexit; Μεταφέρουν το σύστημα Galileo από το Λονδίνο στη Μαδρίτη

Το Galileo έχει σχεδιαστεί να είναι πιο ακριβές από το GPS, αναπτύχθηκε εν μέρει έτσι ώστε η Ευρώπη να μην χρειάζεται να βασίζεται σε σύστημα ελεγχόμενο από το στρατό των ΗΠΑ για πλοήγηση

Αντίποινα για το Brexit; Μεταφέρουν το σύστημα Galileo από το Λονδίνο στη Μαδρίτη
Με όλες τις τιμές και κάθε ενθουσιασμό, πριν από περίπου ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2016, είχε εγκαινιαστεί στη Βρετανία, η έναρξη υπηρεσιών του συστήματος πλοήγησης μέσω δορυφόρων, με το όνομα Galileo. 

Το συγκεκριμένο σύστημα, είναι ένα ευρωπαϊκό GPS, αλλά λόγω του ότι οι υπηρεσίες ακριβείας δεν είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, το Galileo χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το GPS.

Κι όμως, αυτό το σύστημα, που απονεμήθηκε αρχικά στο Λονδίνο το 2010, είναι πλέον σε κίνδυνο. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, κομμάτια του συστήματος Galileo θα μεταφερθούν στην Ισπανία, λόγω της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Το κέντρο, το οποίο αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργικό αργότερα φέτος, ελέγχει την πρόσβαση στο δορυφορικό σύστημα και παρέχει παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο όταν το κεντρικό κέντρο ασφαλείας κοντά στο Παρίσι είναι εκτός σύνδεσης.

«Σήμερα, η επιτροπή των αντιπροσώπων των κρατών μελών συναντήθηκε και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η επιτροπή ψήφισε υπέρ, με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της επιτροπής μας, για τη μετεγκατάσταση του κέντρου στην Ισπανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Κλείσιμο

«Αυτό είναι που μπορούμε να πούμε σήμερα. Όπως συμβαίνει με όλες τις διαδικασίες επιτροπών, το σώμα [των επιτρόπων] θα εγκρίνει επίσημα αυτήν την απόφαση στη συνεδρίασή του την επόμενη Τετάρτη».

Επίσης επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα μετακινείται «ως συνέπεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

Η μετεγκατάσταση είναι το τελευταίο πλήγμα για τη διαστημική βιομηχανία της Βρετανίας από το Brexit. Το Νοέμβριο, οι εταιρείες αεροπορικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η Royal Aeronautical Society δήλωσαν ότι εξαιρούνται από τις συμβάσεις λόγω της απόφασης να εγκαταλείψουν την ΕΕ, με ιδιαίτερα επηρεασμένες συμβάσεις για το Galileo.

Το μετεγκατεστημένο κέντρο υποστήριξης ασφαλείας αναμένεται να απασχολήσει έως και 30 άτομα όταν θα γίνει πλήρως λειτουργικό, στη Μαδρίτη, με πρόσθετα οφέλη για το κύρος και την τοπική τεχνογνωσία.

Σχηματική απεικόνιση των δορυφόρων του συστήματος Galileo


Ο διαστημικός «τεχνητός αστερισμός» του Galileo αποτελείται σήμερα από 18 δορυφόρους, οι οποίοι θα τεθούν online το 2020. Το σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί να είναι πιο ακριβές από το GPS, αναπτύχθηκε εν μέρει έτσι ώστε η Ευρώπη να μην χρειάζεται να βασίζεται σε σύστημα ελεγχόμενο από το στρατό των ΗΠΑ για πλοήγηση 

Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης τα ακριβέστερα δεδομένα από το GPS για τις ένοπλες δυνάμεις τους και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να διακοπεί για κάποιους χρήστες κατά τη διάρκεια πολέμου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης