Κορυφαία Ευρωπαϊκή διάκριση για την εταιρεία WATT Α.Ε

Κορυφαία Ευρωπαϊκή διάκριση για την εταιρεία WATT Α.Ε

Στις 31 Μαΐου 2016 στις Βρυξέλλες, έγινε μια άκρως τιμητική διάκριση για την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στους πιο σημαντικούς φορείς τεχνογνωσίας βραβεύτηκε και η ελληνική εταιρεία WATT A.E, η οποία ως επικεφαλής επιστημονικών φορέων, εκπλήρωσε το 2015 με τον καλύτερο τρόπο, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE με το έργο Energy Waste. 

Κορυφαία Ευρωπαϊκή διάκριση για την εταιρεία WATT Α.Ε
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό βραβείων, που αναδεικνύει τα πιο αποτελεσματικά και εμπνευσμένα έργα στον τομέα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος. Το έργο που βραβεύτηκε είχε τίτλο: «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα», και είχε σκοπό την μελέτη, ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της αεριοποίησης για την ενεργειακή αξιοποίηση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Εταίροι της WATT στο έργο ήταν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η EREF (European Renewable Energies Federation). Το βραβείο παρέλαβε ο κύριος Κωνσταντίνος Βεργανελάκης, επικεφαλής της ομάδας της WATT για το έργο. Σύμφωνα με το έργο, απορρίμματα που δεν είναι δυνατό να ανακυκλωθούν, αντί να θάβονται μετατρέπονται μέσω ειδικής επεξεργασίας σε καύσιμα RDF (Refuse Derived Fuel- ή/ και SRF (Solid Recovered fuel) από τα οποία παράγεται αέριο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας. 

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης δεν εκλύονται στην ατμόσφαιρα ρυπογόνα καυσαέρια, καθιστώντας την διεργασία ως μια καθαρή ενεργειακή λύση. Η μονάδα αεριοποίησης πλεονεκτεί της καύσης και για το γεγονός ότι δεν απαιτεί συνεχή λειτουργία, ούτε μεγάλες ποσότητες υλικών. Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται και για αποκεντρωμένες περιοχές, όπως τα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από μια μονάδα 200kw, υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια 440 νοικοκυριών, σύμφωνα με τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τους. 

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της WATT κύριος Αθανάσιος Κατρής δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με αυτή τη διάκριση «Ακολουθώντας τις επιταγές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, επενδύουμε στην καινοτομία και την ανάπτυξη έργων τα οποία χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος του ανθρώπου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη διάκριση και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την εμπειρία και τεχνογνωσία μας για νέα τεχνολογικά επιτεύγματα». 

Το LIFE είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων για τη διατήρηση της φύσης και του κλίματος. Στην Ελλάδα, από την έναρξη του προγράμματος το 1992, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 219 προγράμματα. Από αυτά, 146 αφορούσαν την περιβαλλοντική καινοτομία, 66 την προστασία της φύσης και τη βιοποικιλότητα και επτά την ενημέρωση και επικοινωνία. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολικές επενδύσεις ύψους €291 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα €153 εκατ. συνεισέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η WATT Α.Ε (Waste Applied Technologies and Transport) είναι καινοτόμος εταιρεία διαχείρισης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανιών στερεών αποβλήτων, διαχειρίζεται ΚΔΑΥ και εξειδικεύεται σε κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ, σταθμών ηλέκτροπαραγωγής βιοαερίου και εγκαταστάσεις παραγωγής εδαφοβελτιοτικών από οργανικά απόβλητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης