10 χρόνια πριν: Όταν το Ιράκ πέτυχε το ακατόρθωτο και σήκωσε το Κύπελλο Ασίας

10 χρόνια πριν: Όταν το Ιράκ πέτυχε το ακατόρθωτο και σήκωσε το Κύπελλο Ασίας

Οι πανηγυρισμοί στη χώρα δεν είχαν προηγούμενο

10 χρόνια πριν: Όταν το Ιράκ πέτυχε το ακατόρθωτο και σήκωσε το Κύπελλο Ασίας
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχει περάσει μία δεκαετία από την ημέρα που το Ιράκ εξέπληξε όλον τον κόσμο σηκώνοντας το Ασιατικό Κύπελλο Εθνών (AFC Asian Cup) για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε μία από τις πιο ενθουσιώδεις στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

Στις 7 Ιουλίου 2007 το πρώτο Asian Cup με τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες -Ινδονησία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ- θα κατέληγε ως μία από τις πιο πολυσυζητημένες διοργανώσης στην σύγχρονη ιστορία του αθλήματος, με το κατακερματισμένο από τον πόλεμο Ιράκ να απολαμβάνει μία παραμυθένια επιτυχία.

Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στη διοργάνωση το Ιράκ αντιμετωπίζει στον ημιτελικό στην Κουάλα Λουμπούρ την Κορέα, η οποία μετά το 1988 ήθελε να επιστρέψει στους τελικούς. Έπειτα από 120 λεπτά κανονικού αγώνα και παράτασης, οι δύο ομάδες φτάνουν στη διαδικασία των πέναλτι και το Ιράκ προκρίνεται στον τελικό με σκορ 4-3. Στον δεύτερο ημιτελικό στο Ανόι μεταξύ Ιαπωνίας και Σαουδικής Αραβίας, ανέδειξε νικήτρια τη δεύτερη.

Το ημερολόγιο δείχνει 29 Ιουλίου 2007. Η ημέρα του μεγάλου τελικού έχει ήδη φτάσει με τη Σαουδική Αραβία να επιθυμεί διακαώς να κατακτήσει για τέταρτη φορά το τρόπαιο απέναντι στο Ιράκ που η καλύτερη εμφάνισή του μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν, όταν τερμάτισε στην τέταρτη θέση το 1976.
Κλείσιμο

Οι Σαουδάραβες ήτν πρώτοι σκόρερ του τουρνουά, αλλά βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία ομάδα με την οποία δεν είχαν αγωνιστεί περα από το ματς του β' ομίλου. 

Η κρίσιμη στιγμή του αγώνα ήταν το τελευταίο 20λεπτο, όταν η εκτέλεση κόρνερ του Ιρακινού μέσου Hawar Mulla Mohammed βρήκε αμαρκάριστο τον MVP της διοργάνωσης Younis, ο οποίος έστειλε με αλάνθαστη κεφαλιά τη μ πάλα στα δίχτυα, προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς.

«Ήταν η πρώτη φορά που το καταφέραμε. Αυτές οι στιγμές είναι φανταστικές για το ιρακινό ποδόσφαιρο και τον ιρακινό λαό», είχε δηλώσει τότε ο Waleed Tabra, εκπρόσωπος τύπου της ομάδας. «Χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας πανηγυρίζουν τη νίκη... Όλοι κλαίνε από χαρά», είχε πει.

Η απονομή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης