Παναθηναϊκός: Μισογεμάτο ή μισοάδειο “πράσινο” ποτήρι;

Παναθηναϊκός: Μισογεμάτο ή μισοάδειο “πράσινο” ποτήρι;

Ο Παναθηναϊκός Superfoods έφτασε κοντά, αλλά δεν έκανε “μπρέικ” στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ και το Eurohoops βάζει στη ζυγαριά τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά, που καλείται να βελτιώσει στη συνέχεια της σειράς η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Παναθηναϊκός: Μισογεμάτο ή μισοάδειο “πράσινο” ποτήρι;
Οι “πράσινοι” κατηφόρισαν στην έδρα του Ολυμπιακού για τον πρώτο τελικό, με στόχο να πράξουν ό,τι έχουν καταφέρει άλλες τέσσερις φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια: Να νικήσουν στο ΣΕΦ σε πρώτο τελικό (2009, 2011, 2013, 2016).

Αυτή τη φορά, παρότι το ντέρμπι ήρθε στα… μέτρα της ομάδας του Πασκουάλ, εντούτοις το φινάλε δεν συνδυάστηκε με “μπρέικ”, ώστε ο Παναθηναϊκός να… κλέψει το πλεονέκτημα έδρας και να αποκτήσει το πάνω χέρι για τον τίτλο του πρωταθλητή στην Stoiximan.gr Basket League.

Τι πήγε καλά και τι… στραβά για τους κυπελλούχους Ελλάδας στο ΣΕΦ; Ηταν αυτή η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για “μπρέικ”, η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί ξανά, ή μπορεί να αποτελέσει οδηγός για τη συνέχεια της σειράς, ώστε το πρωτάθλημα να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ;

Κλείσιμο
Το Eurohoops σταχυολογεί αυτά που πρέπει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός, αλλά και αυτά που αποτέλεσαν “πληγή” και πρέπει να αλλάξουν στους επόμενους τελικούς…



ΘΕΤΙΚΑ

-Ανταγωνιστικός

Αρκετοί ίσως περίμεναν πως ο Παναθηναϊκός θα εμφάνιζε εικόνα διάλυσης στους τελικούς, εξαιτίας όσων είχαν γίνει μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, το… πούλμαν και την… διχόνοια στα αποδυτήρια, ωστόσο η εικόνα στο ΣΕΦ τους διέψευσε. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν καλά προετοιμασμένη και πάλεψε ως το τέλος για τη νίκη, η οποία δεν κατακτήθηκε εξαιτίας κάποιων κακών αποφάσεων στις τελευταίες κατοχές. Σίγουρα ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία, που όμως αν “διαβαστεί’ σωστά στο “πράσινο” στρατόπεδο, μπορεί να αποβεί προς όφελος της ομάδας.

-Αποτελεσματική άμυνα

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έμεινε χαμηλά, στους 63 πόντους επιθετικά, παίζοντας στην έδρα του, πιστώνεται στην “πράσινη” άμυνα, έστω κι αν δεν συνδυάστηκε με νίκη. Η αμυντική αντιμετώπιση του Πασκουάλ έφερε απτά αποτελέσματα, μην αφήνοντας τον “αιώνιο” να βρει καλό επιθετικό ρυθμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δέχθηκε μόλις δύο πόντους από καταστάσεις αιφνιδιασμού, κάτι στο οποίο αρέσκεται ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ.

-Πόντοι στο τρανζίσιον

Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός σκόραρε αρκετά σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και τρανζίσιον (16 πόντοι), βρίσκοντας πολλές φορές απροετοίμαστη την αντίπαλη άμυνα. Εφόσον μειωθούν και τα επιπόλαια λάθη, ειδικά όταν παίκτες όπως ο Τζέιμς βγαίνουν… εκτός πλάνου, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

-“Καυτός” Ρίβερς

Ο Κέι Σι Ρίβερς σε άλλο ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό έδειξε πως ήταν “καυτός”, δίνοντας συνέχεια στις τρομερές εμφανίσεις που είχε κάνει στα προηγούμενα παιχνίδια απέναντι στους Πειραιώτες, όμως ενώ στο 30′ ήταν στους 16 πόντους, εν τέλει σταμάτησε εκεί, αφού στην τέταρτη περίοδο πήρε ελάχιστα την μπάλα και οι συμπαίκτες του δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εκτελέσει, έχοντας 0/2 σουτ και την προσπάθεια για σουτ από το τρίποντο που κόπηκε από τον Παπανικολάου όταν το σκορ ήταν 61-58.

-Αξιοποίηση Μπουρούση

Η παρουσία του Γιάννη Μπουρούση στη ρακέτα ήταν πολύ σημαντική για τον Παναθηναϊκό, με τον Ελληνα σέντερ να παίρνει σταθερά την μπάλα για να τελειώσει φάσεις στο post, μέσα από το πλάνο του Πασκουάλ. Σε αρκετές περιπτώσεις μέσω του ψηλού χτυπήθηκε η άμυνα του Ολυμπιακού, είτε απευθείας με σκορ, είτε με τη φθορά των αντίπαλων ψηλών, με το νταμπλ-νταμπλ του Μπουρούση να είναι ενδεικτικό της πολύ καλής παρουσίας του επιθετικά.



ΑΡΝΗΤΙΚΑ

-Ψυχολογία… ήττας στο τέλος

Στο 37:16” ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με +3 (55-58), όμως ως το τέλος οι παίκτες του Πασκουάλ δέχθηκαν σερί 8-0 και… έχυσαν την καρδάρα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος όπου οι “πράσινοι” δεν μπόρεσαν να κάνουν καλό φινάλε στην τελική ευθεία, δείχνοντας να έχουν χάσει το… καθαρό τους μυαλό στις τελευταίες κατοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία 2:44” οι φιλοξενούμενοι έχασαν τρία σουτ με τον Τζέιμς κι ένα με τον Καλάθη, χωρίς να φροντίσουν να πάνε σε πιο ορθολογικές επιλογές, με αποτέλεσμα την ήττα.

-Γκιστ… εκτός εαυτού

Ο Τζέιμς Γκιστ ήταν εξ αυτών που με την παρουσία του στο παρκέ βοήθησε την άμυνα του Παναθηναϊκού να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα ατού του Ολυμπιακού, κυρίως με τρόπους που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική. Ομως στο άλλο μισό του παρκέ δεν ήταν διόλου αποτελεσματικός, αδυνατώντας να τελειώσει φάσεις που θα έδιναν εύκολους πόντους στους φιλοξενούμενους. Αναμφίβολα ο Πασκουάλ ποντάρει πολλά στον καλό Γκιστ, τον οποίο χρειάζεται σε κάθε περίπτωση στη μάχη του τίτλου.

-Ευάλωτος στην άμυνα ο Μπουρούσης

Οσο καλή δουλειά έκανε στη μία άκρη του παρκέ ο Γιάννης Μπουρούσης, άλλο τόσο ο Ολυμπιακός “χτύπησε” τον “πράσινο” σέντερ στην άμυνα, είτε με τις αλλαγές στα πικ εν ρολ όταν έβγαινε μακριά από το ζωγραφιστό, είτε στο ένας εναντίον ενός, με τον Μιλουτίνοφ, που άλλωστε ήταν αυτός που “πλήγωσε” την άμυνα του Παναθηναϊκού στο φινάλε.

-Η επιπολαιότητα του Τζέιμς

Για άλλη μια φορά ο Μάικ Τζέιμς έδειξε γιατί είναι “ευχή και κατάρα” για την ομάδα του. Σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού ήταν κινητήριος μοχλός στην επίθεση, δημιουργώντας προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, κυρίως με τη συνεργασία του με τον Μπουρούση, ωστόσο στο τέλος οι επιλογές του ήταν οι χειρότερες δυνατές, αφαιρώντας από την ομάδα του τη δυνατότητα να πάρει μια σπουδαία νίκη.

-Χαμένες βολές και δημιουργία

Για άλλη μια φορά εμφανίστηκε το φαινόμενο των χαμένων βολών, που στοιχίζει ακριβά ειδικά σε τόσο “κλειστά” παιχνίδια. Οι 7/14 βολές ήταν πλήγμα για τον Παναθηναϊκό, οι οποίες σίγουρα βαραίνουν στη ζυγαριά, στο τέλος του πρώτου τελικού, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Παράλληλα ο τομέας δημιουργία δεν ήταν και στα καλύτερά του. Οι μόλις δέκα ασίστ είναι νούμερο που δείχνει περίτρανα το πρόβλημα, με τον Καλάθη να ψάχνει κι άλλο στήριγμα δημιουργικά, κάτι το οποίο όμως δεν είναι μόνο ατομικό πρόβλημα, αλλά και ομαδικό. Εξάλλου, οι ίδιοι παίκτες πριν από μία εβδομάδα είχαν μοιράσει υπερδιπλάσιες ασίστ (26) κόντρα στην ΑΕΚ.



Τέλος στην… ανομβρία του ΟΑΚΑ

Πλέον το βάρος από τον Τσάβι Πασκουάλ και τους συνεργάτες του έχει πέσει στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ (1/6, 21:00), όπου ο Παναθηναϊκός καλείται να παρουσιαστεί βελτιωμένος για να κάνει το 1-1 και να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες του για το πρωτάθλημα. Πάντως, οι “πράσινοι” καλούνται να βάλουν τέλος στην δυσμενή παράδοση της προηγούμενης διετίας σε εντός έδρας τελικούς!

Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού σε τελικό στο ΟΑΚΑ ήταν στις 4 Ιουνίου 2014 επί του Ολυμπιακού (82-71), στον πέμπτο τελικό εκείνης της σειράς, που είχε χαρίσει και το τελευταίο έως σήμερα πρωτάθλημα στους “πράσινους”, οι οποίοι έκτοτε μετρούν τρεις σερί εντός έδρας ήττες από τους Πειραιώτες, μία το 2015 (69-76) και δύο πέρυσι (66-68, 81-82)!

Το ζητούμενο, όπως λένε και οι άνθρωποι της ομάδας είναι “να κάνουμε το 1-1” ώστε να έχουν δεύτερη ευκαιρία για νίκη στο ΣΕΦ στον τρίτο τελικό.

Πηγή : www.eurohoops.net
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης