Αργύρης Πεδουλάκης… ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών!

Αργύρης Πεδουλάκης… ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών!

Ο Αργύρης Πεδουλάκης αποτελεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού Superfoods, μη μπορώντας να ολοκληρώσει και πάλι αυτό που ξεκίνησε.

Αργύρης Πεδουλάκης… ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών!
Το Eurohoops σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα του 52χρονου προπονητή στις δυο τους “θητείες”, όπου κλήθηκε να αναλάβει την πιο επιτυχημένη, από άποψη τίτλων, ομάδα στην Ελλάδα σε δυο καθοριστικές μεταβατικές περιόδους της ιστορίας της.

Όταν ξεκίνησαν όλα…

Το καλοκαίρι του 2012 βρίσκει τον Ολυμπιακό ξανά πρωταθλητή μετά από 15 χρόνια και τον Παναθηναϊκό να κλείνει τον πλέον ακμάζων κύκλο της ιστορίας του, με την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά από 13 σεζόν. Ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν δίστασε να διαδεχτεί τον Ζοτς στον πάγκο των “πρασίνων”, στην πιο κομβική στιγμή στη σύγχρονη εποχή τους. Η ομάδα που για πολλά χρόνια είχε έναν βασικό κορμό (σ.σ. από τους καλύτερους στην Ευρώπη, αν όχι τον καλύτερο), έπρεπε να… χτιστεί εκ βάθρων και με το “φάντασμα” του Σέρβου να πλανάται πάνω από το ΟΑΚΑ.

Κλείσιμο
Οι μόνοι που παρέμειναν στο “τριφύλλι”, λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο κι ως… συνδετικοί κρίκοι, ήταν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Κώστας Τσαρτσαρής, (σ.σ. αμφότεροι έχουν κρεμάσει πλέον τη φανέλα τους), ωστόσο ο “Αρτζι” κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο, το οποίο, όχι μόνο, ήταν ανταγωνιστικό, αλλά έφτασε μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ εκείνης την σεζόν.

Μάλιστα, στους τελικούς του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός είχε “σκουπίσει” τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα, τότε, με 3-0, έχοντας μειονέκτημα έδρας, καθώς είχε ηττηθεί και στα δυο ματς της κανονικής περιόδου από τους “ερυθρόλευκους”. Ήταν και η εποχή, που ο Πεδουλάκης καθιέρωσε την άμυνα του Τζέιμς Γκιστ πάνω στον Βασίλη Σπανούλη, η οποία, κατά πολλούς, ήταν το “κλειδί” για τη μεγάλη επιτυχία των “πρασίνων” απέναντι στον… αιώνιο αντίπαλο. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στηρίζονταν σημαντικά πάνω στον αρχηγό του, αλλά ουσιαστικά η άμυνα του Γκιστ (και δευτερευόντως του Λάσμε, που περίμενε στις βοήθειες) τον περιόρισε σε σημαντικό βαθμό και μαζί με τα “παιχνίδια μυαλού”, που εφάρμοσε ο κόουτς Πεδουλάκης, επανέφεραν τον “εξάστερο” στην κορυφή της Ελλάδας

Οι πρώτες δυσκολίες

Για να φτάσει, όμως, ο Παναθηναϊκός στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή, χρειάστηκε να περάσει από… 40 κύματα. Το στιλ παιχνιδιού των “πρασίνων” έπρεπε αναγκαστικά να γίνει ήταν εντελώς διαφορετικό. Η αμυντική φιλοσοφία του Περιστεριώτη προπονητή δεν άρεσε σε πολλούς, ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήθελε να προχωρήσει και με το σχέδιο της ελληνοποίησης του ρόστερ. Όσο, όμως, τα θετικά αποτελέσματα έρχονταν, υπήρχε μία σχετική ηρεμία στις τάξεις του συλλόγου. Και τα αποτελέσματα έρχονταν από την άμυνα. Γι’ αυτό εξάλλου αγαπήθηκαν τόσο πολύ οι Τζέιμς Γκιστ (σ.σ. η μεταγραφή του πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Πεδουλάκη) και Στεφάν Λάσμε, οι οποίοι δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στην Ευρώπη.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τα play off της Ευρωλίγκα και παραλίγο να αφήσει εκτός Final-4 την Μπαρτσελόνα, χάνοντας στα σημεία με 2-3. Οι “πράσινοι” προκρίθηκαν ως τέταρτοι από τον όμιλο του Top-16, κάτι που τους έφερε αντιμέτωπους με τους “μπλαουγκράνα”, έχοντας μειονέκτημα έδρας. Η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στη Βαρκελώνη με στόχο το μπρέικ, κάτι που κατάφερε στο δεύτερο παιχνίδι ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 1-1. Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη αφού στο ιδιαίτερα κρίσιμο τέταρτο παιχνίδι ο θρίαμβος δεν ολοκληρώθηκε και οι Ισπανοί επανέφεραν τη σειρά στο γήπεδό τους για το 5ο και τελευταίο παιχνίδι, στο οποίο και επικράτησαν τελικά με 64-53

Εντός συνόρων… επιστροφή στην κορυφή


Η εξαιρετική άμυνα του Παναθηναϊκού δεν αποδείχτηκε αρκετή, ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα, αλλά για τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν “ταμάμ”.

Οι “πράσινοι” του Πεδουλάκη κέρδισαν και τους τέσσερις (σ.σ. έναν για το κύπελλο Ελλάδας και τρεις για το πρωτάθλημα) και με ανεπανάληπτο τρόπο έφτασαν στην κατάκτηση του νταμπλ. Αξιοσημείωτο… Μόνον ένας αγώνας από αυτό το 4-0 έγινε στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, όπως σε κάθε ανάλογη επιτυχία άλλωστε, κι έτσι ο Αργύρης Πεδουλάκης παρέμεινε και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Έφτιαξε την ομάδα του, έτσι όπως ήθελε, δίνοντας και πάλι μεγάλη έμφαση στην άμυνα (σ.σ δοκιμασμένη συνταγή).
Στην αρχή της σεζόν 2013-14, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποκλείσει τον Ολυμπιακό από την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που προκάλεσε… κλυδωνισμούς στον “αιώνιο” αντίπαλο. Όμως, παρά το γεγονός πως ήδη είχε κατακτηθεί ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο που έπαιζε η ομάδα του, αλλά κυρίως από τον τρόπο και την συμμετοχής των Ελλήνων παικτών στο παιχνίδι, καθώς δεν συμφωνούσε με αυτά που ο ισχυρός ανήρ του “τριφυλλιού” επιθυμούσε.

Έτσι το πρώτο “διαζύγιο” ανάμεσα στις δύο πλευρές ήρθε στις 08/03/2014, δυο μέρες μετά την εντός έδρας ήττα, από τη Λάμποράλ Κούτσα (σ.σ.σημερινή Μπασκόνια) για την Ευρωλίγκα και εν μέσω των εκδηλώσεων για το Ολ Σταρ Γκέιμ που διοργάνωνε ο ΕΣΑΚΕ στα Χανιά. Ο… χωρισμός επήλθε σε φιλικό κλίμα και την θέση του χεντ κόουτς ανέλαβε ο μέχρι πρότινος τιμ μάνατζερ της ομάδας Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο οποίος συνέχισε με την ίδια συνταγή και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η δήλωση του “Φράγκι”, με την οποία ευχαρίστησε τον προκάτοχο του για τις απαραίτητες βάσεις που είχε βάλει για να ολοκληρωθεί ο θρίαμβος… με το δεύτερο σερί νταμπλ.




Δυο χρόνια μετά η… επιστροφή

Αυτός ο φιλικός χωρισμός αποδείχτηκε… προσωρινός, καθώς ο “Αρτζι” κλήθηκε, δυο χρόνια και κάτι μέρες μετά, από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλάβει και πάλι τις τύχες της ομάδας. Αυτή τη φορά η ομάδα από την Βιτόρια ήταν αυτή που του άνοιγε τον δρόμο της “επιστροφής”, μιας και είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με 3-0, στερώντας του για μια ακόμη φορά και με εμφατικό τρόπο, την παρουσία του σε ένα final-4.

Στις 20/4/2016 ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβε ακόμα μια δύσκολη αποστολή, λέγοντας πως, όταν σε καλεί ο Παναθηναϊκός δεν μπορείς να αρνηθείς. Με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι αποσύρεται στο τέλος της σεζόν και τον Ολυμπιακό να έχει το πλεονέκτημα έδρας οι “πράσινοι” προσπάθησαν να φέρουν τα πάνω, κάτω και για δυο σουτ δεν τα κατάφεραν.

Ξεκίνησαν ιδανικά την σειρά των τελικών, κερδίζοντας μέσα στο ΣΕΦ κι αυτή έμελλε να ήταν η τελευταία φορά που ο Περιστεριώτης προπονητής έφυγε νικητής από την έδρα των “ερυθρολεύκων”, την οποία ως προπονητής του Παναθηναϊκού άλωσε, μάλιστα, τρεις φορές!

Ο οίστρος του Βασίλη Σπανούλη και το βάθος επιλογών του Ολυμπιακού έφεραν την ανατροπή για την ομάδα του Πειραιά που κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα της και – μάλιστα – μέσα στο ΟΑΚΑ, έχοντας κάνει δυο σερί μπρέικ.

Ανανέωση εμπιστοσύνης και το… τέλος


Μετά την πιο συναρπαστική, σε εξέλιξη, σειρά των τελικών ο Αργύρης Πεδουλάκης, που είχε στο μεταξύ βάλει στο περιθώριο τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, εκμυστηρευόταν στο κοντινό του περιβάλλον, ότι αν είχε έναν ακόμα αθλητικό ψηλό θα το έπαιρνε και πάλι το πρωτάθλημα.

Η εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός, η μαχητικότητα και η ήττα, που επήλθε στις λεπτομέρειες, έπεισαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να εμπιστευτεί το μεγαλύτερο μπάτζετ από το καλοκαίρι του 2012, όταν και πήρε αποκλειστικά στα χέρια του τα ινία της ΚΑΕ, στον προπονητή από το Περιστέρι.

Κι αυτός ανέλαβε να χτίσει την ομάδα της μετά-διαμαντίδη, εποχής, αποκτώντας όχι έναν, ούτε δυο, αλλά τρεις παίκτες (σ.σ. Μπουρούσης, Σίνγκλετον, Νίκολς), που αγωνίζονται στις θέσεις των ψηλών, κι άλλους δυο πρωτοκλασάτους περιφερειακούς (σ.σ. Τζέιμς και Ρίβερς).

Με φιλοσοφία βασισμένη στην άμυνα και την ταχύτητα πήρε το ρίσκο του, επιλέγοντας να μην αποκτήσει κάποιο παίκτη με κοινοτικό διαβατήριο κι έτσι γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι δυο από τους έξι ξένους του δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρώτο ντέρμπι της νέας σεζόν.

Ωστόσο, το πράγμα στράβωσε το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού στην basket league, όταν σε μια στιγμή έντασης ο Τζέιμς, πάνω στον οποίο είχε δομηθεί μεγάλο μέρος του επιθετικού παιχνιδιού των “πρασίνων” δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του με αποτέλεσμα να αυτοτραυματισθεί.

Η απουσία του εκτός από αγωνιστικά, επηρεάζει και ψυχολογικά την ομάδα. Και μπορεί στο ΟΑΚΑ οι Προμηθέας και Ζαλγκίρις να λύγισαν εύκολα ή δύσκολα, αλλά στο ΣΕΦ όλα τα προβλήματα βγήκαν στον… αφρό. Η συντριβή με 88-63 από τον Ολυμπιακό έμελλε να είναι και η τελευταία παράσταση του 52χρονου προπονητή στον πάγκο του “τριφυλλιού”.

Τα πεπραγμένα του Πεδουλάκη με τον Ολυμπιακό 
Μιας και το παιχνίδι της 17ης Οκτωβρίου αποτέλεσε το “κύκνειο” του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό ας θυμηθούμε τις επιδώσεις του κόντρα στον Ολυμπιακό… αντί επιλόγου.

Ο Παναθηναϊκός με τον “Άρτζι” στον πάγκο του αντιμετώπισε του “ερυθρόλευκους” συνολικά 15 φορές, για όλες τις διοργανώσεις, καταφέρνοντας να πάρει τη νίκη στις 8 από αυτές. Ωστόσο, η πορεία του στην πρώτη θητεία μπορεί να χαρακτηρισθεί αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με την δεύτερη.
Αναλυτικά:



Πηγή:www.eurohoops.net


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης