Σκοπιανό: Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Σκοπιανό: Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Η Καγκελάριος αναμένεται να πιέσει για λύση - Για αρχές Μαρτίου μετατίθεται το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Ιβανόφ από την Άγκυρα - Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα, επιμένει ο Καμμένος

Σκοπιανό: Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράστηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο


«
Ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά σε λύση στη διαμάχη της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό όσο σήμερα
Κλείσιμο
», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ
στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. «
Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική... Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες…», συμπλήρωσε. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπέπεσε πάντως σε διπλωματικό φάουλ, καθώς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων, καλωσόρισε πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου τον Ζόραν Ζάεφ ως «Μακεδόνα» πρωθυπουργό. Τυχαίο; Καθόλου, μιας και η Γερμανίδα Καγκελάριος φρόντισε να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τις δύο χώρες, παρ’ ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εταίρος της. Αυτό κατέστη ξεκάθαρο και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία του επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στο ονοματολογικό. 

Εξάλλου, η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της FYROM και ένας από τους κυριότερους υπέρμαχους της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσκεψη Ζάεφ, άλλωστε, στο Βερολίνο ήταν η απόπειρα της κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.



Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα αύριο στις Βρυξέλλες
Η βιασύνη της αναμένεται να είναι εμφανής και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο Παρασκευή, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των «27» στις Βρυξέλλες. Εκεί θα συζητήσουν αναλυτικότερα τις όποιες εξελίξεις, τα δεδομένα και τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 

Είναι πολύ πιθανό, άλλωστε, αυτές να συνδεθούν με την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από τη γείτονα χώρα. Η οποιαδήποτε βοήθεια ή στήριξη της Γερμανίας σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται να έρθει ως αντάλλαγμα ή μοχλός πίεσης για το ονοματολογικό. Την συνάντηση αυτή περιμένει και ο ιταλικός κολοσσός ΕΝΙ που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η εταιρεία από τις γεωτρήσεις. «Τελειώστε με το όνομα και θα σας στηρίξουμε με την Τουρκία», είναι πολύ πιθανό να πει η Μέρκελ.  

Βερολίνο και Άγκυρα, άλλωστε, φαίνεται να επιχειρούν να χτίσουν ξανά γέφυρες επικοινωνίας, εν όψει και της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η Αθήνα παρακολουθεί άλλωστε με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Τουρκίας έναντι της Γερμανίας, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανότουρκου δημοσιογράφου που κατηγορούνταν για τρομοκρατία στην Τουρκία και παρέμενε φυλακισμένος.


Αρχές Μαρτίου το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια
Την αυριανή συζήτηση Μέρκελ-Τσίπρα περιμένει και ο Νίκος Κοτζιάς για να επισκεφθεί τα Σκόπια. Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας η ρύθμιση που προβλέπει τη μετονομασία του αεροδρομίου της ΠΓΔΜ σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί προς την Ελλάδα, αναμενόταν να ταξιδέψει σήμερα. Εξάλλου, έχει έτοιμη και την ελληνική πρόταση που θα την παραδώσει στον Νικολά Ντιμιτρόφ ευελπιστώντας πως θα γίνει η βάση διαπραγμάτευσης που θα ξεμπλοκάρει πολλά κομμάτια. Κάτι, όμως, τα πήγαινε έλα της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων στην Τουρκία, κάτι ο διεθνής παράγοντας αποφάσισε να περιμένει. 

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επισκέφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα την Τουρκία, ρίχνοντας διπλωματικές γέφυρες στην Άγκυρα. Ωστόσο αυτό που τάραξε τα νερά ήταν οι δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι το ονοματολογικό θα πρέπει να επιλυθεί με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Όπως και να έχει το ταξίδι Κοτζιά θα γίνει μάλλον στις αρχές Μαρτίου. 

Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις συνεχίζει να είναι το Σύνταγμα των Σκοπίων και οι αλλαγές σε αυτό που θέτει η Ελλάδα ως βασική προϋπόθεση για τη λύση. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο από τον πρωθυπουργό πως το όνομα και οι αλλαγές στο Σύνταγμα, καθώς και οι αλυτρωτικές αναφορές είναι δυο ζητήματα που «πάνε μαζί» στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και πάνω σε αυτή τη βάση συνεχίζει τις επαφές του ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών.


Πάνος Καμμένος: Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό
Εν μέσω όλων αυτών επανήλθε και το εσωτερικό φάγωμα. Μετά από μία περίοδο κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος είχε ρίξει αισθητά τους τόνους, χθες διαφοροποιήθηκε πρώτη φορά τόσο έντονα και από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης. «Διαφωνώ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό και θα κάνω τα πάντα για να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ανασκευάζοντας εν μέρει την τελευταία θέση που διατύπωσε για το θέμα, στην οποία είχε εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης