Υπόθεση Novartis: Γιατί έβαλαν «κουκούλα» στους μάρτυρες με 5 ημέρες καθυστέρηση

Υπόθεση Novartis: Γιατί έβαλαν «κουκούλα» στους μάρτυρες με 5 ημέρες καθυστέρηση

Ομολογία εισαγγελίας Αρείου Πάγου ότι χρήστηκαν μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος» στις 9/2-Γιατί ο Βενιζέλος απαντά ότι διολισθαίνουμε σε καθεστώτα τύπου Πολωνίας και Ουγγαρίας - Ο φόβος Θάνου-Μαξίμου μετά την κίνηση εφετών να μαζέψουν υπογραφές για να αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελία διαφθοράς

 Υπόθεση Novartis: Γιατί έβαλαν «κουκούλα» στους μάρτυρες με 5 ημέρες καθυστέρηση
Νομικά ερωτηματικά, κενά, αλλά   και  αδιέξοδα (πλέον των πολιτικών ερωτηματικών) ανακύπτουν  από τη διπλή  «βάπτιση» των τριών μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis
, τόσο ως προστατευομένων μαρτύρων, όσο  και ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, προς θωράκισή τους   προσδόθηκαν δύο ιδιότητες μαρτύρων, χωρίς παρ΄ όλα αυτά να  είναι απόλυτη η προστασία τους.
         
Οι πρόσφατες
μηνύσεις
Κλείσιμο
μέρους των πολιτικών εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση της Novartis, προκάλεσαν  πανικό στα κυβερνώντα στελέχη, τα  οποία κινητοποίησαν τους κατάλληλους  εμπλεκόμενους μηχανισμούς, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τις έως τώρα βεβιασμένες κινητοποιήσεις, έτσι ώστε  η υπόθεση να «βγει»  αμέσως μετά το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
         
Αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία ενός μάρτυρα ή της οικογένειας και των φίλων του, τότε σε  αυτό  το μάρτυρα  μπορεί  να προσδοθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου.  Έτσι, τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν γίνονται γνωστά και λαμβάνει ένα κωδικό όνομα, είτε αριθμού, είτε άλλου άσχετου ονόματος. Στο δικαστήριο δεν εμφανίζεται και η μαρτυρική κατάθεσή του μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς να εμφανίζεται το πρόσωπό του, ακόμη και με αλλοιωμένη τη φωνή του μέσω  τεχνικών μέσων.
         
Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος έχει κατ΄ αρχάς την ίδια προστασία με τον προστατευόμενο μάρτυρα (Κωδικό, κ.λπ.), αλλά και πρόσθετη προστασία από μηνύσεις για ορισμένα αδικήματα.
         
Όπως είναι γνωστό στην  υπόθεση της Novartis υπάρχουν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες με τους κωδικούς Μάξιμος Σαράφης, Ιωάννης Αναστασίου και Αικατερίνη Κελέση.
             
Τώρα, ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι για τους τρεις μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis  οι οποίοι χρήστηκαν προστατευόμενοι  δεν υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετική  έγκριση από τους εισαγγελείς διαφθοράς (Ελένη  Τουλουπάκη και  επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης «διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση» σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου   (νόμος  2928/2001, όπως ισχύει μετά το νόμο 4254/2014).
         
Απλά, αναφέρει ο Δημήτριος Παπαγεωργίου εκδόθηκαν οι  υπ΄ αριθμ. 12/2017, 13/2017 και 1/2018 Εισαγγελικές Διατάξεις για τους εν λόγω τρεις μάρτυρες (ως προστατευόμενοι μάρτυρες).
         
Πάντως, να σημειωθεί ότι από το περιβάλλον των εισαγγελέων διαφθοράς λεγόταν, έως σήμερα και σε κάθε  τόνο, ότι νόμιμα  έχει επικυρωθεί η ιδιώτης του  προστατευόμενου στους τρεις μάρτυρες, η οποία μάλιστα έχει επικυρωθεί και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.         
         
Στη συνέχεια ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, «με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις», όπως διευκρινίζει στην σημερινή ανακοίνωσή του, στους τρεις μάρτυρες προσδόθηκε από 9 Φεβρουαρίου 2018 και η ιδιότητα  του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος».
         
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος πράγματι τυγχάνουν κάποιας ιδιαίτερης προστασίας υπό ορισμένες όμως συνθήκες και προϋποθέσεις, αλλά όχι της απόλυτα ζητουμένης.... προστασίας.
         
Κατ΄  αρχάς τίθεται ένα σημαντικό θέμα. Για την προστασία τους αναφορικά με τις καταθέσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν  την 9η  Φεβρουαρίου 2018, που δεν είχαν την ιδιότητα του   «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος».
           
Να διευκρινιστεί ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ η ιδιότητα του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» (εκ των υστέρων «βάπτιση»).
         
Ακόμη, το σημαντικότερο είναι ότι η προστασία των εν λόγω μαρτύρων ως «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος»,  ανάγεται σε εγκλήματα δωροδοκίας και όχι σε άλλα αδικήματα.    
         
Οι διατάξεις του άρθρου 45Β παράγραφος  1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος  δεν προσφέρει προστασία για τα αδικήματα της ψευδορκίας, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, κ.λπ.
         
Πέρα όμως από όλα αυτά, το βασικότερο για τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είναι ότι το τελικό λόγο για την τύχη τους, ως προς τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, κ.λπ.,   έχει  ο ίδιος ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, μετά από ενημέρωση του αρμόδιου  για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελέα.
         
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο  του άρθρου 45Β παράγραφος  1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Δημήτριος Παπαγεωργίου εάν  κρίνει μετά από την ενημέρωσή του, ότι «η ποινική δίωξη των εγκλημάτων της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου ή των εγκλημάτων των παραγράφων 4 ή 8 του άρθρου 22 του ν. 2472/1997, δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να παραγγείλει στον αρμόδιο για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελέα την οριστική αποχή από την ποινική δίωξη για τις εν λόγω πράξεις».
         
Το πλήρες κείμενο του   άρθρου 45Β παράγραφος  1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχει ως εξής: 


1. Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α, 235, 236, 237 και 237Α του Ποινικού Κώδικα και τις συναφείς με αυτές πράξεις, είναι δυνατόν, μετά από έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, να χαρακτηρίζεται ως μάρτυς δημοσίου συμφέροντος με πράξη του κατά τόπον αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς όποιος, χωρίς να εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, συμβάλλει ουσιωδώς, με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές, στην αποκάλυψη και δίωξή τους. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο πράξη του εισαγγελέα μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο και σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής δίκης, αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έκδοσή της.
         
2. Αν έχει υποβληθεί έγκληση ή μήνυση για τα εγκλήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου του Ποινικού Κώδικα ή για τις πράξεις των παραγράφων 4 ή 8 του άρθρου 22 του ν. 2472/1997 σε υπόθεση σχετική με τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, ο αρμόδιος για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, ενημερώνει σχετικά τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς.
         
3. Αν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, κρίνει μετά από την κατά την προηγούμενη παράγραφο ενημέρωσή του, ότι η ποινική δίωξη των εγκλημάτων της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου ή των εγκλημάτων των παραγράφων 4 ή 8 του άρθρου 22 του ν. 2472/1997, δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να παραγγείλει στον αρμόδιο για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελέα την οριστική αποχή από την ποινική δίωξη για τις εν λόγω πράξεις».
         
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 2472/1997 αναφέρεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Βενιζέλος: Κάνουν την Ελλάδα Πολωνία - Πρώτα εξέτασαν τους ανώνυμους μάρτυρες και μετά τους ανακήρυξαν προστατευόμενους



«Από την ανακοίνωση του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Η επισήμανση ανήκει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τη σημερινή ανακοίνωση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Παπαγεωργίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «ούτε οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή, ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει πως οι μάρτυρες εξετάσθηκαν με βάση τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 9 ν.2928/2001 που επιτρέπει να δοθεί το καθεστώς ανωνυμίας σε «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς» στην αποκάλυψη ορισμένων αξιόποινων πράξεων.

Κατά την ορθή  συστηματική ερμηνεία των παραγράφων 7 και 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 και στις περιπτώσεις αυτές, όταν η πρωτοβουλία ανήκει στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, απαιτείται δική του διάταξη και έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ και δεν αρκεί διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως έγινε με τους τρεις. Άρα η προδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και κακώς οι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα, σημειώνει στη δήλωσή του και προσθέτει:

«Τα πράγματα έγιναν όμως ακόμη χειρότερα, γιατί τώρα πληροφορούμαστε ότι μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, βλέποντας την ακυρότητα, χαρακτήρισε με διάταξή της, εκ των υστέρων, τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατά το άρθρο 45Β του ΚΠΔ και η διάταξή της αυτή εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα του ΑΠ στις 9.2.2018. 

Συμπτωματικώς στις 9.2.2018 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησα να διαβιβασθεί στη Βουλή η μη περιλαμβανομένη στη δικογραφία πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος!

Δυστυχώς προκύπτουν έτσι δυο άλλα, ακόμη πιο μεγάλα, θέματα:

Πρώτον, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αρμόδιος εισαγγελέας είναι η ίδια η Βουλή είτε ως Ολομέλεια είτε ως κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο Αντεισαγγελέας του ΑΠ για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει σε δικογραφία της ποινικής δικαιοδοσίας της Βουλής. Ούτε  φυσικά  οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή, ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες.

Δεύτερον, οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις με επίκληση του άρθρου 45 Β του ΚΠΔ εκδόθηκαν με τόσο ακραίο δικονομικά τρόπο προφανώς για να μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος 3 του άρθρου 45Β και να παραγγελθεί η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη των ανώνυμων μαρτύρων μετά την ομοβροντία μηνύσεων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση. Εφόσον όμως οι μηνύσεις γίνονται από πρόσωπα που υπάγονται στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής και οι πράξεις εκ των υστέρων χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος εκδόθηκαν μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αποχή από την ποινική δίωξη δεν μπορεί να διαταχθεί.

Ελπίζω ότι ο κ. Αντεισαγγελέας του ΑΠ θα εγγυηθεί το σεβασμό βασικών εγγυήσεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας για δυο πρώην πρωθυπουργούς, ένα πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Διοικητή της ΤτΕ, τον Έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και τρεις πρώην υπουργούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».


Η Θάνου επιβεβαιώνει συλλογή υπογραφών για να αφαιρεθεί η υπόθεση Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς


«Μη νόμιμο» χαρακτηρίζει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου -σε νέα παρέμβασή της στην υπόθεση Novartis- «το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Με τη δήλωσή της αυτή, η κυρία Θάνου αποκαλύπτει ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συλλογής υπογραφών προκειμένου να αφαιρεθεί η υπόθεση της Novartis από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Πού γίνεται η συλλογή υπογραφών; Όπως προκύπτει από τη δήλωση της Βασιλικής Θάνου, είναι δικαστικοί,μέλη του Εφετείου Αθηνών που συλλέγουν υπογραφές με σκοπό να αφαιρεθεί η δικογραφία της Νοβάρτις από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί. 

Με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυρία Θάνου επιχειρηματολογεί ότι «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011».

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Θάνου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

«Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα με συνέντευξή της, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε επίπεδο μεθοδεύσεων και σε επίπεδο εύρους των εμπλεκομένων προσώπων, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη εμπιστοσύνη της στην Δικαιοσύνη.


Μήνυση Βενιζέλου για Novartis: Η κυβέρνηση είχε προφητική γνώση της δικογραφίας


Στη δικαιοσύνη προσέφυγε για την υπόθεση Novartis ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί της Τρίτης, καταθέτοντας μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

«Στα περιλαμβανόμενα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφα (δικαστικά υπομνήματα) βεβαιώνεται ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εμφανίστηκαν και άρχισαν να καταθέτουν -ό,τι και όπως κατέθεσαν- από το Νοέμβριο του 2017 και μετά απευθείας στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που πιθανώς ζήτησαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να εκδώσει διατάξεις υπαγωγής των μαρτύρων στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Αξίζει να διερευνηθεί το ερώτημα ενόψει του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ προαναγγέλλουν σχεδόν ένα χρόνο πριν τη βεβαιούμενη εγγράφως πρώτη εμφάνιση των ανώνυμων μαρτύρων ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επίκουρών της εισαγγελέων» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος στο κείμενο της μήνυσής του εναντίον του αώνυμου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις ανώνυμες καταθέσεις εννέα μήνες πριν ληφθούν...

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων», αφού -όπως λέει ο κ. Βενιζέλος- ο Αλέξης Τσίπρας από τον Φεβρουάριο του 2017 είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες των καταθέσεων που έγιναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες εννέα μήνες μετά (οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017).

«Η υπόθεση Νοβάρτις διατυμπανίζεται από την κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ο πρωθυπουργός στην αγόρευση του ενώπιον της Βουλής την 1.2.2017, ένα χρόνο πριν τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Νοβάρτις. Τη συνδέει ευθέως με τα «παλαιά» πολιτικά κόμματα και τα κομματικά ταμεία, αναφέρεται με βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας να εμφανιστεί αποδεικτικό υλικό» υπογραμμίζει στην 22 σελίδων μήνυσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στο καθεστώς προστασίας που απονεμήθηκε στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες επιχειρηματολογώντας ότι θα έπρεπε η Βουλή να αποφασίσει για την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας.

«Αν μάλιστα ο μάρτυρας ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας για να καταθέσει για πρόσωπα υπαγόμενα στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής,το σχετικό αίτημα έπρεπε να τεθεί ενώπιον της Βουλής και να κριθεί από αυτήν που ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δε εισαγγελέας είχε υποχρέωση αμελλητί διαβίβασης στη Βουλή κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Καταθέσεις ανωνύμων μαρτύρων με διαφορετική γραμματοσειρά...

«Στις 18.1.2018, ο ανώνυμος μάρτυρας -όπως βεβαιώνεται στο σχετικό δικαστικό υπόμνημα- καταθέτει από ώρα 12:30 έως ώρα 15:40, δηλαδή επί τρεις συνεχόμενες ώρες και δέκα λεπτά και η κατάθεσή του αποδίδει ενιαίο κείμενο 1,5 σελίδας. Στο τέλος και πάλι της κατάθεσης αυτής γίνεται αναφορά στο όνομά μου. Οι αναφορές στο όνομα του κ. Κουτρουμάνη και το δικό μου είναι οι συντομότερες που κάνει ο ανώνυμος μάρτυρας. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι δυο εκθέσεις, αυτή της 15.1.2018 και αυτή της 18.1.2018 έχουν καταγραφεί με διαφορετική γραμματοσειρά και τυπολογία» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος στο κείμενο της μήνυσής του.


Το χρονικό της εμπλοκής Βενιζέλου

Το όνομα του κ. Βενιζέλου περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μαζί με άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης ως «ακραία θεσμική αθλιότητα».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η μήνυση στρέφεται κατά του ενός εκ των τριών ανώνυμων μαρτύρων που «ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή» αλλά και κατά των αυτουργών και συνεργών «μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».


Η δήλωση Βενιζέλου μετά την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη»:

«Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα.

Η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο.

Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση.

Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί. 

Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής.

Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας.

Τα υπόλοιπα αύριο  στη Βουλή».

Διαβάστε εδώ τη μήνυση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» και κατά των αυτουργών και συνεργών του




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης