Καμίνης: Ιερό καθήκον να μην απογοητεύσουμε και προδώσουμε τους πολίτες

Καμίνης: Ιερό καθήκον να μην απογοητεύσουμε και προδώσουμε τους πολίτες

Αδιαπραγμάτευτος στόχος το νέο και ενιαίο κόμμα, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων

Καμίνης: Ιερό καθήκον να μην απογοητεύσουμε και προδώσουμε τους πολίτες
«Αυτούς και τους 210 χιλιάδες πολίτες που μια Κυριακή του περασμένου Νοέμβρη υπέμειναν μία και δύο ώρες σε ουρά για να συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, έχουμε ιερό καθήκον να μην τους απογοητεύσουμε, έχουμε υποχρέωση να μην τους προδώσουμε» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης.

«Γιατί όλοι αυτοί οι πολίτες είναι οι συνιδρυτές της νέας Παράταξης και μας έδωσαν μια ισχυρή, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη εντολή. Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα» προσέθεσε.

«Έναν ενιαίο φορέα που θα αναλάβει να εκφράσει τους πολίτες εκείνους που ασφυκτιούν ανάμεσα στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ».



Η ομιλία του δημάρχου Αθηναίων:

Κλείσιμο
Φίλες και φίλοι,

Συνιδρύτριες και συνιδρυτές,

Καλή χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλες και όλους!

Όταν στην προεκλογική εκστρατεία με ρωτούσαν αν θα είμαι και την επόμενη μέρα στο εγχείρημα που πάμε να κάνουμε, απαντούσα ξεκάθαρα ότι ήρθα για να μείνω! Και ήρθα για να μείνω γιατί πιστεύω ότι η ιστορία μας άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας. Να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα που θα δώσει σάρκα και οστά τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων των δημοκρατικών πολιτών. Ένα κόμμα που θα αποτελέσει το κοινό μας σπίτι, την αφετηρία για να αλλάξουμε τη χώρα!

Γι’ αυτό βρίσκομαι και σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την αίθουσα. Και δεν σας κρύβω ότι είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι σε μεγάλη διαδικασία στελεχών της παράταξης. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάω σε ανθρώπους της παράταξης. Γυρίζοντας κυριολεκτικά όλη τη χώρα πριν τη 12η Νοεμβρίου, από την Ξάνθη μέχρι τη Ρόδο, από τα Γιάννενα μέχρι την Κρήτη και από τις γειτονιές της Αττικής μέχρι τη Θεσσαλονίκη, είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω και να συνομιλήσω με ανθρώπους της παράταξης. Ανθρώπους που είτε βρίσκονται διαχρονικά και ενεργά δίπλα της, είτε είχαν αποστασιοποιηθεί, είτε την είχαν πρόσκαιρα εγκαταλείψει. Όλοι αυτοί όμως είχαν κάτι κοινό. Ότι μετά από πολύ καιρό ένιωσαν πάλι ελπίδα. Ένιωσαν ότι κάτι καινούριο γεννιέται, ένιωσαν ότι επιτέλους εδώ γίνεται κάτι μεγάλο. Αυτούς και τους 210 χιλιάδες πολίτες που μια Κυριακή του περασμένου Νοέμβρη υπέμειναν μία και δύο ώρες σε ουρά για να συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, έχουμε ιερό καθήκον να μην τους απογοητεύσουμε, έχουμε υποχρέωση να μην τους προδώσουμε. Γιατί όλοι αυτοί οι πολίτες είναι οι συνιδρυτές της νέας Παράταξης και μας έδωσαν μια ισχυρή, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη εντολή. Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα. Έναν ενιαίο φορέα που θα αναλάβει να εκφράσει τους πολίτες εκείνους που ασφυκτιούν ανάμεσα στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ.

Τα κόμματα δηλαδή που στην προσπάθειά τους να αποσιωπήσουν και να παραγράψουν τις δικές τους ευθύνες, αποφάσισαν να ξαναγράψουν την ιστορία στα δικά του μέτρα. Και να οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση τη Δημοκρατική Παράταξη. Όμως, φίλες και φίλοι, η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Και είμαστε εδώ όχι μόνο για να την υπενθυμίζουμε και να την λέμε όπως έχει αλλά και για να την επωμιστούμε ολόκληρη. Με τα καλά της και με τα κακά της. Γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι θα μάθουμε από τα λάθη μας και θα εμπνευστούμε από τα θετικά μας. Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ως πυξίδα μας και στο νέο φορέα μια απλή και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Ότι αυτή η Παράταξη ήταν πρωταγωνιστής και πήγαινε τη χώρα μπροστά, μόνο όταν ήταν ενωμένη. Σαν μια γροθιά. Και γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε και τώρα ενιαία έκφραση. Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσο προς ίσο απέναντι σε αυτούς που καθημερινά οδηγούν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή, που στο όνομα της προόδου μας γυρίζουν πίσω, στο χειρότερο παρελθόν μας, χτίζοντας παράλληλα και απροκάλυπτα ένα μπετόν από ψηφοφόρους - πελάτες. Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσο προς ίσο απέναντι και σε αυτούς που άγονται και φέρονται από τα πιο συντηρητικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας τη στιγμή που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτό που και η πρόσφατη αποκάλυψη του εγγράφου της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξε: Ότι η αιτία των μνημονίων έχει όνομα και επίθετο και ότι υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική δεν κάνεις σε χαρτοπετσέτες.

Για να κερδίσουμε όμως ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στην κρίση τους μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων αλλά και ένα πλαίσιο αξιών για το νέο κόμμα μας.

Ένα κόμμα που θα προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που θα συνδυάζει την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.

Αλλά και ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία. Ένα κόμμα που ο πυρήνας της πολιτικής του θα υπηρετεί την ανάγκη να ξεκινούν οι άνθρωποι με ίσες ευκαιρίες τη ζωή τους. Και όσο αυτό δεν το κατορθώνουμε, να μην παύει ποτέ να είναι ένας διαρκής και αδιαπραγμάτευτος στόχος που θα πρέπει να κατακτήσουμε.

Και είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από πρόγραμμά μας και το λόγο μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία στην πράξη, τι σημαίνει προοδευτική πολιτική. Να πούμε απλά και κατανοητά ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Να τους κάνουμε σαφές τι θέλουμε να αλλάξουμε, τι θέλουμε να υπερασπιστούμε, τι οραματιζόμαστε, τι μας θυμώνει, τι μας εμπνέει.

Να πούμε στους πολίτες ότι σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία σημαίνει να ασκείς υπεύθυνη οικονομική πολιτική, να συμμαζεύεις τα ελλείματα χωρίς να ρίχνεις τα βάρη στους πολίτες. Ό,τι, για παράδειγμα, κάναμε στην Αθήνα, όπου παραλάβαμε έλλειμμα και καταθέτουμε πλεόνασμα, μειώνοντας και τα δημοτικά τέλη.

Να μιλήσουμε στους νέους για δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμισμένα και ανοιχτά στην κοινωνία και επιτέλους την παραγωγή. Δεν υπάρχει κάτι προοδευτικό στο να παραμένουν στην κατάσταση που βρίσκονται, δεν είναι προοδευτική πράξη η επίκληση του ασύλου που επιτρέπει σε ελάχιστους τραμπούκους να εκφοβίζουν και να προπηλακίζουν πανεπιστημιακούς αλλά και να διαλύουν τις υποδομές.

Να πούμε στους πολίτες ότι οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι σε φαινόμενα ανομίας. Δεν είναι πρόοδος αυτό που κάνει η κυβέρνηση κλείνοντας το μάτι σε ομάδες κουκουλοφόρων και κάθε λογής «συλλογικότητες» ότι μπορούν να καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και τάξης, χωρίς συνέπειες.

Να πούμε ότι προοδευτική πολιτική είναι να στοχεύεις σ’ ένα δημόσιο σχολείο, που να ντρέπεσαι να πατήσεις μέσα, με καλά αμειβόμενους δασκάλους που δημιουργεί τους πολίτες του αύριο.

Να συζητήσουμε για προοδευτικές λύσεις στην οικονομία, για ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην παραγωγή, την καινοτομία, στην εξωστρέφεια και φυσικά στη γνώση και το ταλέντο των νέων μας.

Ναι, πρόοδος είναι να υπερασπιζόμαστε με πάθος και με το δημόσιο λόγο μας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Να πούμε στους πολίτες ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη τον ουσιαστικό διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Να μιλήσουμε στους πολίτες για δημόσια διοίκηση και δημόσιες υπηρεσίες όπου το α και το ω θα είναι η αξιολόγηση. Και πως αυτή φέρνει πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη.

Να μιλήσουμε για ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο με ορίζοντα δεκαετίας.

Να πούμε στους πολίτες ότι πρόοδος είναι η πραγματική αποκέντρωση, να δοθεί πραγματική δύναμη στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Να πούμε στους πολίτες ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και να διαμορφώσουμε επιτέλους μια εθνική πολιτική για την κλιματική αλλαγή συμμετέχοντας στον παγκόσμιο διάλογο, όπως κάνουν όλες οι σοβαρές κυβερνήσεις στον κόσμο.

Όλα αυτά και άλλα πολλά που ανήκουν στον πυρήνα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης στο νέο μας κόμμα και αύριο τη βάση της πλατφόρμας που θα καταθέσουμε στον ελληνικό λαό. Με ρεαλισμό αλλά και ριζοσπαστισμό ταυτόχρονα, με διάθεση για συναινέσεις αλλά και ρήξεις, με οδηγό την κοινή λογική αλλά και τη φαντασία. Αλλά προπαντός με αλήθειες. Γιατί η αλήθεια δεν διαψεύδεται ποτέ, γιατί η αλήθεια αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε σχέσης εμπιστοσύνης.

Αυτοί όμως που θα αναλάβουν να γίνουν οι σημαιοφόροι του εγχειρήματος σήμερα και της εθνικής προσπάθειας αύριο, είναι οι νέοι. Αναφέρομαι στην επιστροφή των νέων στην πολιτική και στην Παράταξή μας. Ναι, όλοι πανηγυρίσαμε για την πραγματικά συγκλονιστική συμμετοχή των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές. Αλλά οι νέοι, κατά βάση, ήταν απόντες. Οπότε, ας είναι πρώτη μέριμνα όλων μας το πως θα απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Πως θα φέρουμε τους νέους πάλι στην πολιτική των ώρα που μας έχουν γυρίσει την πλάτη;

Πρώτα απ’ όλα δείχνοντας, με το ήθος, τη συμπεριφορά μας, την οργάνωσή μας, τη θεσμική μας παρουσία στην ευρύτερη έννοιά της, ότι αξίζει να συμμετέχει κάποιος στην πολιτική. Ότι κινητοποιείς τον ιδεαλισμό των νέων ανθρώπων όταν τους λες ότι συμμετέχοντας σε μια κοινή προσπάθεια, συνεισφέρεις στο γενικότερο καλό. Ότι μπορεί να μην οδηγείς τον κόσμο σ΄ έναν ιδεατό παράδεισο, αλλά ότι βαθμιαία κάνεις έναν γενναίο και έντιμο αγώνα για να οδηγήσεις σε μια κοινωνία πολύ πιο δίκαιη.

Και δεν είναι τυχαίο, ότι οι νέοι, όχι μόνο απομακρύνθηκαν από την πολιτική, αλλά απομακρύνθηκαν από τη χώρα γενικότερα. Έφυγαν, γιατί έβρισκαν τείχη μπροστά τους και ήρθε η ώρα αυτά τα τείχη να τα γκρεμίσουμε. Και θα πρέπει να κάνουμε την αρχή από το νέο μας κόμμα.

Και εδώ ξεκινώντας αυτό το μεγάλο ταξίδι της νέας Δημοκρατικής Παράταξης, πρέπει μεταξύ μας να είμαστε ξεκάθαροι. Δημιουργούμε ένα νέο ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Ένα νέο προοδευτικό κόμμα το οποίο θα λειτουργεί με τρόπο ανοικτό, δημοκρατικό, διαφανή, με ορατή την ευθύνη, με λογοδοσία, με σύγχρονες μεθόδους άμεσης, αλλά και ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συμμετοχής, με θεσμοθετημένη τη λειτουργία των διαφορετικών τάσεων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του. Γιατί αν θέλουμε μία κοινωνία ανοικτή, δεν μπορούμε παρά πρώτοι εμείς να είμαστε ανοικτοί, ανεκτικοί και υπόλογοι.

Το Ιδρυτικό Συνέδριο του Μαρτίου, ας είναι η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα προοπτικής, με ενότητα και ανανέωση. Ας είναι η αφετηρία για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία, ας είναι η αφετηρία για να εμπνεύσουμε ξανά στους πολίτες εμπιστοσύνη.

Είμαι περισσότερο αισιόδοξος απ’ όσο ποτέ ότι θα τα καταφέρουμε.

Τώρα αρχίζουν όλα. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης